Skip to main content

Lista Must Carry 2022. Atomic TV revine în grilele cabliştilor. Ce noutăţi aduce lista posturilor libere la retransmisie

 
Lista Must Carry 2022. Atomic TV revine în grilele cabliştilor. Ce noutăţi aduce lista posturilor libere la retransmisie

Lista canalelor obligatorii la preluare pentru cablişti s-a mărit. Dacă în anul 2021, lista conţinea must carry conţinea o listă cu 40 de canale, în acest an, noua listă publicată de CNA are un total de 46 de televiziuni. 

Publicitate

Printre noutăţi se numără posturile Atomic TV, televiziune „resuscitată” în 2021 după mai mulţi ani, Moldova TV, Exploris TV (canal de documentare ce a înlocuit, în 2021 TV Sud Est), Linkpress şi Shop on TV

CNA a dat termen-limită până la 1 martie cabliştilor pentru a aplica noua listă must carry. Mai exact, adăugarea în listă a canalelor declarate libere la retransmise. 

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2022:

1. Romania TV

2. National TV

3. Digi 24

4. Realitatea Plus

5. B1 TV

6. Trinitas TV

7. Favorit TV

8. National 24 Plus

9. Taraf TV

10. Kiss TV

11. Aleph News

12. Traditional TV

13. U Television

14. Music Channel

15. Speranta TV

16. Magic TV

17. Naşul TV

18. Party Mix

19. Alfa Omega TV

20. Hit Music Channel

21. Emi TV

22. Credo TV

23. Bucureşti TV

24. A7 TV

25. Mooz Dance

26. Travel Mix

27. Orizont TV

28. Telestar 1

29. Inedit TV

30. Medika TV

31. Exploris

32. Moldova TV

33. Rock TV

34. NCN

35. Cinethronix

36. Metropola TV

37. Canal 33

38. Atomic

39. Kapital TV

40. CineTube

41. eStrada TV

42. Rapsodia TV

43. IDA TV

44. Linkpress TV

45. 24 Mix Teleshop

46. Shop on TV 

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte.

Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Matei Alexandru Matei Alexandru
    La Orange TV cablu și Telekom cablu încă nu a intrat Atomic TV, Moldova TV și Shop om TV. Vor intra până miercuri?
  • un privitor un privitor
    Ati ramas cu aceiasi mentalitate; sa ne dea, sa ne bage, etc.
  • B.A.M B.A.M
    @Val, cu tot respectul, CINE S-AR UITA LA POSTURILE MENȚIONATE DE TINE???(atâte la cele existente cât și la "celelalte" care ar "trebui" să existe)
    Românii se uită fie la programe în română, fie la cele subtritate în română. NU e filozofia "peștelui pane"!!!!
  • Val Val
    Cred ca ar trebui/fi bine sa avem pe must carry principalele posturi nationale din tarile UE. Ok, am Rai 1/3, TV5, RTL, doua posturi Hu., DW Deutsch, BBC world, dar cred ca si posturi din Cehia, Austria, Polonia, Grecia ar fi de interes. Cred ca toate tarile din UE ar trebui, fiecare, sa must carry posturile nationale TV ale celorlalte tari. Sper sa se intample cat mai curand, contribuind la accelerarea integrarii si coeziunii.
  • Cineva Cineva
    Nu urmaresc televiziunile romanesti DOAR Netflix HBO youtube si programe nemtesti
  • B.A.M B.A.M
    @jk, OFICIAL, azi e ultima ediție. O să vezi că în GENERICUL emisiunii, ultima destinație e litoralul (unde s-au dat episoade alaltăieri, ieri și azi)!!!
    NEoficial, nu știu care e situația.
  • jk jk
    Offtopic|Se pare ca Antena 1 renunta,o zi sau cu totul la Nea Marin.Duminica e programata o editie Chefi la Cutite.De cand a fost difuzata,nu se stie...
  • must-carry must-carry
    Tot din documentul CNA, aflăm că, în cazul posturilor must-carry, libera retransmisie se referă atât la varianta SD, cât și la cea HD. Mai erau unele persoane care spuneau că HD ar fi cu taxă spre deosebire de SD. Greșit. E vorba doar de comoditate din partea cabliștilor pe care ei o numesc "dificultăți tehnice".

    Deci varianta SD a următoarelor must-carry-uri ar putea fi înlocuită cu cea HD fără vreo taxă extra: Digi 24 HD, B1 HD, Trinitas TV HD, Taraf HD, Aleph News HD, Kiss TV HD, U TV HD, Music Channel HD, Tradițional TV HD, Magic TV HD, Rock TV HD, H!T Music HD, Party Mix HD/4K, Credo TV HD, EMI TV HD, Mooz Dance HD, București TV HD, A7 TV HD, Travel MIX HD/4K, Inedit TV HD, Exploris HD, Moldova TV HD, Rock TV HD, NCN HD, Cinethronix HD, Cinetube HD, Canal 33 HD, Atomic TV HD, 24 MIX Teleshop HD.

    În cazul Metropola TV, IDA TV și Shop on TV se specifică faptul că emit doar HD, cu toate acestea retransmisia fiind forțată la SD de cabliști.

    @Soby, prin teleshopping făceam referire la 24 MIX Teleshop și Shop on TV. În cazul Shop on TV, cel puțin, s-a lansat în noiembrie 2021 doar pe NextGen, audiența e de 0,0001% și o medie cam de max. 10 persoane și deja e OBLIGATORIU NAȚIONAL. Pe bune?!
  • Soby Soby
    @must-carry Păcuraru TV este Realitatea Plus, deși postul îi vezi doar pe Alexandrescu, Botin și surorile Păcuraru țipând, făcând gălăgie și ceartă cu invitați. Nici Realitatea nu mai este ce a fost, față de nivelul la început (2001-2011), a început să o ia razna. A fost ani de zile în insolvență, apoi în faliment și prostiile lui Vântu, Elan, Ghiță, Gușă și Păcuraru ce au făcut ei.

    Digi Vaccin 24/24 este Digi 24, un post care a început să nu mai fie ce a fost , față de nivelul la început (2012-2017), a început și postul ăsta să ia razna, plecări multe, emisiuni multe scoase, grafică de amatori, au doar știri cu prezentator, au jurnale de sport fără prezentator și meteo fără prezentator din 2019 încoace.

    Reluări peste reluări marcă Frutti Fresh sunt Național TV, Național 24 Plus și Favorit TV care aproape nu mai au nimic nou din 2009. La Național TV difuzează doar reluări, au doar o emisiune nouă care se difuzează în prezent (Start Show România), știri fără prezentator din 2009 și mai au vreo 3-4 reporteri în echipă care apar la sfârșit de jurnalului mai mult, seriale și filme indiene, teleshopping, filme vechi și serialul Stan și Bran. Național 24 Plus are doar reluări, teleshopping, preluări de la Național TV și emit 4:3 în 2022, doamne ferește... La Favorit TV mai vezi și tu ceva nou, dar în rest reluări și playlist-ul a devenit repetent cu 10 melodii.

    Teleshopping sunt aproape la toate canalele din România, printre care TVR 1, TVR 2, TVR 3, Antena 1 (dă doar spoturi cu Alo Shop), Antena 3 (la fel ca Antena 1, dă doar spoturi cu Alo Shop), Happy Channel, Antena Stars, PRO 2, PRO X, PRO Cinema, PRO Gold, Kanal D, Prima TV, posturile Look Sport, Național TV, Național 24 Plus, Favorit TV, România TV, Realitatea Plus, Digi 24, B1 TV și altele care mai difuzează teleshopping.

    Muzică populară, manele și lăutărie sunt peste tot. Aproape toată România ascultă muzică populară, manele și lăutărie, iar foarte puțini ascultă genuri precum pop, dance, EDM, hip hop, R&B, rock, K-pop, J-pop și mai sunt alte genuri care nu sunt muzică populară, manele și lăutărie.
  • B.A.M B.A.M
    Am înțeles, @must-carry! Mulțumesc!
  • must-carry must-carry
    @B.A.M. Toate aceste încercări de televiziune sunt măsurate, altfel, în opinia ta, pe baza căror criterii se stabilea lista must-carry? Dacă deschizi documentul de pe site-ul CNA, o să descoperi că mai mult de jumătate dintre aceste "canale" sunt întrecute în views și de un copil de 10 ani care-și deschide pentru prima dată un cont de YouTube. Restul fiind muzică de-o găsești oriunde în zilele noastre, spălare pe creier a la Păcuraru TV, Digi Vaccin 24/24, reluări peste reluări marca frații Frutti Fresh, teleshopping, manele, lăutărie etc, deci PAX.

    Curios că nu vedem și bombele media Realitatea Star/Sportivă + Aleph Business, Smart TV în must-carry. Fie au dat măsurătorile peste cap cu MINUS, fie sunt cu plată și oamenii cred că se vor bate cabliștii să arunce cu bani în a le prelua.
  • Vanesa Sarbu Vanesa Sarbu
    Păi, și ProSieben, RTL Gold, RTL Klub HD, TV2 HD, Antena International, TV2 Comedy (Humor+ a fost schimbată în 2021) Zenebutik, TV2 Séf, Aleph Comedy, RTL Televizija, RTL Passion, RTL Living, Nova TV (Cehia Slovacia și Croația) Markíza (Slovacia) TV2 Kids nu intră pe Telekom, intră pe la noi în DIGI... Doamne ferește... Să mă uit seara la ProSieben, Niciodată...
  • B.A.M B.A.M
    @must-carry, DE UNDE ai informația că Atomic TV are o audiență de 400 de telespectatori, ÎN CONTEXTUL ÎN CARE Atomic TV NU ARE audiența măsurată???
    P.S.
    Pentru "urâcioșii" must carry-ului, e o modalitate mult MAI EFICIENTĂ DE A POPULARIZA televiziuni în România, decât prin negocierile directe cu cabliștii!
    ATÂT DE SIMPLU!
  • Soby Soby
    Nu a ieșit Digi 24, nu a ieșit niciun post.

    Ce să vezi la Digi 24? Aproape toate emisiunile sunt prezentate de tineri de 2 bani ale lui Prelipceanu, Pândaru și Negruțiu. Văd că astăzi, au fost în jur de 3-4 jurnaliști care au rămas șomeri, care nu au lucrat niciodată la Digi 24 și vor să facă o revenire la televiziune, dar din păcate, Prelipceanu nu a vrut să îi angajeze pe ei, dar aveau relații bune! Chiar și Digi 24 va avea un echipament 4K, va avea un studio virtual, va avea o grafică mai frumoasă decât cea care este de acum și va fi prima televiziune de știri din lume care va emite 4K! A prelungit și parteneriatul cu DW și va fi partner oficial al DW în România, la fel ca cum este Antena 3 cu CNN în România!

    Rușine Prelipceanu! Rușine Pândaru! Rușine Negruțiu! Nu faceți bine treaba asta pentru a îmbunătăți Digi 24! Dați afară tinerii ăia de 2 bani și jurnaliștii de la Digi 24 sunt un fel de Denise Rifai, chiar am văzut o prezentatoare care se comportă ca Denise Rifai, dar i-am uitat numele. Sunt niște nesimțiți. Poate până la sfârșitul anului ăsta se va lansa și Digi 24 4K, și studio-ul virtual care este de fapt același studio unde emite Digi 24, dar mai mult virtual, o grafică mai frumoasă decât celelalte posturi de știri, dar și alte posturi de alte feluri și un parteneriat oficial cu DW, asta înseamnă că Digi 24 va fi cea mai puternică televiziune de știri din România, prima televiziune de știri 4K din lume, singura televiziune din Europa de Est parteneriat cu DW și va fi mai tare decât TVR, Antena 3, România TV, Realitatea Plus și B1 TV!
  • must-carry must-carry
    Cam multă promovare pentru acest "Atomic" care n-are nicio treabă cu originalul din 1999-2006, doar faptul că un personaj a obținut marca pe vremuri printr-o șmecherie și se folosește de ea peste niște clipuri descărcate de pe YouTube cu înscrisuri, logo-uri, calitate super slabă etc. În 2005-2006, lansase o clonă în paralel cu originalul TV K Lumea și chiar fusese acționat în instanță pentru difuzare ilegală de clipuri și evacuat din sediu - sunt informații publice. În 2022, te prezinți în fața CNA, spui că vrei și tu o televiziune, bagi niște clipuri de pe YouTube și voila, UNANIMITATE. După o lună și 400 privitori (conform ARMA), ești impus tuturor cabliștilor. Nu interesează pe nimeni în prealabil ce istoric ai ca patron, ce relații/contracte ai cu casele de discuri etc.

Trimite un comentariu

sus