Skip to main content

Realitatea Plus, amenzi de 5.000 de euro într-o zi. Cum a adus Bobby Păunescu, de la B1, o amendă pentru Realitatea

 
Realitatea Plus, amenzi de 5.000 de euro într-o zi. Cum a adus Bobby Păunescu, de la B1, o amendă pentru Realitatea

Realitatea Plus a fost sancţionată din nou de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Trei amenzi şi o somaţie publică. Totalul: 25.000 de lei, adică în jur de 5.000 de euro. Motivele? De la acuzaţii aduse austriecilor, până la publicarea datelor personale ale unui consilier al prefectului de Giurgiu.

Publicitate

Să le luăm pe rând:

1. Amendă de 5.000 de lei pentru emisiunile Culisele statului paralel

La emisiunile Culisele statului paralel difuzate pe data de 3 şi 4 octombrie, moderate de Anca Alexandrescu, amenda a fost pentru acuzaţii fără dovezi la adresa lui Bogdan Mândrescu şi a lui Sorin Grindeanu, fără să fie contactaţi pentru a-şi spune un punct de vedere.

Mircea Toma, membru CNA:

"La aceste emisiuni, Bogdan Mândrescu a fost persoană lezată, şi sigur despre Grindeanu, cred că Grindeanu a devenit pentru Realitatea ce este franţuzoaica pentru România TV, deci 'Grindene dă-ţi demisia până la sfârşitul emisiunii'. 

Acestea sunt nişte exerciţii de jurnalism de anii 90, luna mai iunie."

2. Amendă de 10.000 de lei pentru emisiunile România suverană şi 100%

La emisiunile România suverană din 20 decembrie şi 100% din 3 ianuarie, prezentate de Ana Maria Păcuraru şi Laurenţiu Botin a fost prezentat un subiect despre afacerile companiilor austriece în România.

Mai exact, nu au fost contactaţi nici cei de la Holzindustrie Schweighofer, nici cei de la OMV, pentru acuzaţia că "austriecii au furat", făcută de un invitat.

3. Bobby Păunescu şi o amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea.

Mai munte emisiuni informative din perioada Crăciunului şi o emisiunea Deschide lumea din 14 decembrie s-au lăsat cu o amendă de 10.000 de lei.

Ce s-a întâmplat?

Bobby Păunescu a fost în centrul acestor emisiuni, iar B1 (post la care familia Păunescu este acţionar) a fost subiectul. Era momentul în care Bobby Păunescu a încercat să preia poziţia de administrator de la Sorin Oancea.

După Bobby Păunescu, prin schimbarea lui Oancea, "curăţă" B1 de Statul Paralel.

Printre titlurile afişate:

  • "Un nou director executiv a fost numit la B1 TV"
  • "Televiziunea B1 TV, curăţată de statul paralel"
  • "Televiziunea B1, redată cetăţenilor"

​SPECIAL. Posibile răspunsuri la întrebări. Cum a pornit "războiul" dintre acţionarii de la B1TV? Ar fi plecat de la refuzul de fuzionare editorială cu Realitatea

S-au încălcat art. 40 alin. (1), (2) şi art. 64 alin. (1) lit. b) din Cod:

Art. 40  (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. 

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

4. Somaţie pentru emisiunea Prime time news

La emisiunea Prime time news din 29 ianuarie au fost publicate datele personale ale unui consilier al prefectului Giurgiu - un angajament de plată, pentru ca a fost executat silit. Acestuia i-au fost publicate adresa din buletin, seria şi numărul.

Monica Gubernat, membru CNA:

"Erau date de pe buletin. Puteau blura datele acelea, dar ati avut CNP. Nu poţi să dai CNP fiind persoană publică."

Mihai Lupu, reprezentant post:

"CNP-ul a fost o problemă pe care au omis s-o blureze, dar au vrut să facă legătura între document şi persoana din emisiune."

CNA a dat o somaţie, care invocă articolul 33 Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale, numerele lor de telefon sau adresele de e-mail nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus