Skip to main content

SPECIAL. Posibile răspunsuri la întrebări. Cum a pornit "războiul" dintre acţionarii de la B1TV? Ar fi plecat de la refuzul de fuzionare editorială cu Realitatea

 
SPECIAL. Posibile răspunsuri la întrebări. Cum a pornit "războiul" dintre acţionarii de la B1TV? Ar fi plecat de la refuzul de fuzionare editorială cu Realitatea

SPECIAL. Cum s-a ajuns la situaţia în care acţionarii B1 TV, familia Păunescu şi Sorin Oancea să se lupte în instanţă? De ce a pornit Bobby Păunescu, anul trecut, mai multe atacuri la Sorin Oancea? De ce a încercat Păunescu să preia conducerea administrativă a postului de televiziune după 13 ani de colaborare cu Oancea? De ce atacurile lui Păunescu au fost găzduite de instituţii media din grupul Realitatea (postul TV şi radioul)?

Publicitate

Ziariştii de la Clever News Center (o iniţiativă de jurnalism independent), încearcă, într-un material pentru Paginademedia.ro, să dezlege ce este în spatele conflictului dintre acţionarii de la B1 TV. Un material special, care, punând cap la cap mai multe surse, încearcă să găsească răspunsuri. Posibile variante din spatele unei situaţii care a ajuns la faza "pe instanţe".

Răspunsuri conturate după discuţii cu oamenii apropiaţi de cele două părţi, utile publicului în încercarea de a înţelege ce se întâmplă după 13 ani de colaborare dintre familia Păunescu şi Sorin Oancea.

Ştirea care a "aprins fitilul"

Conflictul dintre Sorin Oancea şi Bobby Păunescu, cei doi acţionari ai firmei care deţine licenţa postului B1TV, a început în luna august 2022, conform unor surse PaginadeMedia.ro. La acel moment, pe site-ul canalului concurent, Realitatea Plus, a apărut un comunicat în care se preciza că „familiile Păcuraru şi Păunescu” au realizat un „parteneriat în interesul românilor”.

Situaţia s-ar fi amplificat odată cu implicarea acţionarilor de la Realitatea în construcţia cartierului din Cluj-Napoca asumat de Elena Udrea.

Disputa - care a cuprins şi cazuri încă neelucidate - schimbarea yalei de la uşa biroului de administrator - dintre Sorin Oancea şi Bobby Păunescu asupra administrarea postului de televiziune B1TV ar avea în spate un conflict care l-ar implica şi pe Maricel Păcuraru (acţionarul Realitatea Plus).

Ce rezultă, punând cap la cap mai multe surse consultate?

Una dintre variante: că Bobby Păunescu, fiul omului de afaceri George Constantin Păunescu, ar ţine legătura cu principalul acţionar de la Realitatea TV, Maricel Păcuraru. Acesta şi-ar dori să mai controleze un canal de televiziune, aşa cum ne-au declarat multiple surse apropiate de cei doi co-acţionari de la firma care deţine licenţa postului B1TV.

Maricel Păcuraru nu ne-a răspuns până în acest moment la întrebările legate de implicarea sa în încercarea de a-l schimba pe Sorin Oancea cu Bobby Păunescu la conducerea B1TV.

Sorin Oancea şi George Constantin Păunescu deţin fiecare câte 50% din firma B1 TV Channel SRL, dar primul este administrator, lucru contestat la finalul anului de fiul lui George Constantin Păunescu.

Bobby Păunescu acţionează ca un mandatar al tatălui său. Bobby Păunescu s-a votat pe sine administrator, la ceea ce Booby a numit "Adunare Generală a Acţionarilor", despre care Sorin Oancea spune că nu a existat (pentru că doar Oancea ar fi putut să o convoace).

Surse: conflictul a pornit astă vară. "Fuziune" Realitatea-B1?

Războiul dur ar fi început pe data de 10 august 2022. Pe site-ul realitatea.net (pagina web a postului de televiziune Realitatea TV) era postat un articol-comunicat care era asumat de Marcel Păcuraru şi Bobby Păunescu.

În materialul amintit se preciza clar că Păcuraru şi Păunescu vor uni politica editorială a celor două posturi de televiziune, într-un fel de „fuziune” de conţinut.

„Parteneriatul pentru media, energie şi imobiliare încheiat între familiile Păcuraru şi Păunescu se anunţă unul extrem de productiv. Oameni de afaceri din toate colţurile lumii sunt invitaţi să pună umărul la reconstrucţia ţării.

Împreună, vor oferi societăţii şansa de a se dezvolta şi de a-şi recăpăta statutul şi respectul pe plan internaţional”. 

Bobby Păunescu este citat cu declaraţii din care aminteşte că a fost partener cu celebrul mogul media Rupert Murdoch. Acesta mai preciza la acel moment că deşi cele două televiziuni se vor dezvolta împreună, ele îşi vor păstra identitatea. Bobby Păunescu a şi forţat în august o transmisiune în comun a celor două televiziuni - B1 şi Realitatea, pe 14 august. 

„A fost primul moment în care Sorin Oancea şi Bobby Păunescu au intrat într-un conflict serios.

Oancea nu ştia că Păunescu va angaja în acest parteneriat şi B1TV. Cunoştea noua amiciţie a acestuia cu Maricel Păcuraru”, ne spune o sursă apropiată de Sorin Oancea.

„În plus, Bobby îl minţise de mai multe anterior. Când a văzut acel comunicat, Sorin Oancea i-a spus lui Bobby să nu angreneze B1TV în acest parteneriat, că el nu va fi niciodată partenerul lui Maricel Păcuraru”, ne-a mai declarat sursă respectivă.

Sorin Oancea şi Bobby Păunescu nu au dorit să comenteze aceste mărturii pentru faptul că între aceştia este o dispută în instanţe.

Păcuraru s-a simţit ofensat

Mai departe, Păunescu i-ar fi transmis astă-vară lui Maricel Păcuraru despre faptul că Sorin Oancea nu vrea să facă niciun fel de parteneriat cu el. Că spune peste tot în B1TV că nu a scăpat de „Dracu, ca să facă alianţă cu frate-su”, cu referire că Oancea a fost în trecut un colaborator al lui Dan Voiculescu, omul de afaceri care a înfiinţat grupul media din jurul posturilor Antena 1 şi Antena 3.

Maricel Păcuraru nu a răspuns la întrebările PaginadeMedia.ro legate de acuzaţiile că ar dori să se implice, prin intermediul lui Păunescu, în controlul editorial al postul B1TV.

PaginadeMedia a mai aflat pe surse că, din luna septembrie, ar fi urmat un război mocnit, în culise. Asta până la mijlocul lunii noiembrie, când tot pe site-ul Realitatea Plus este anunţat „Bobby Păunescu a cerut revocarea lui Sorin Oancea din funcţia de administrator al B1 TV”.

Din acel moment şi până acum, pe lângă emisiunile postului, au fost 20 de articole dure la adresa lui Sorin Oancea doar pe site-ul Realitatea. Materialele aveau titluri ca:

- „Aurelian Bădulescu detonează BOMBA pe piaţa media: 50% din acţiunile B1 TV, vândute către Năsui?” publicat pe 28 decembrie

- „Cozmin Guşă a radiografiat caracatiţa de interese care atacă trustul Realitatea. Legătura lui Florian Coldea cu servanţii Dan Tăpălagă şi Sorin Oancea”, postat pe 16 decembrie

- „Bobby Păunescu îl face K.O. pe REZERVISTUL Sorin Oancea. Pionul Statului Paralel, deconspirat”, publicat pe 3 decembrie

- „#Rez(erv)istul Sorin Oancea, pe făraş! Zarurile au fost aruncate: acuzaţii de spălare de bani - unde au dispărut 6 milioane de euro?”, apărut pe 21 noiembrie

Scânteia din decembrie: cartierul lui Udrea

Pe 4 decembrie, postul tv şi site-ul canalului Realitatea Plus anunţau că „Maricel Păcuraru şi asociaţii din Consorţiul PHG, proiect-gigant de dezvoltare imobiliară - jucători de top pe piaţa de business din România”.

Este vorba de intrarea ca asociaţi în proiectul cartierului Transilvania Smart City, asumat în decembrie 2021 de Elena Udrea. Proiectul este dezvoltat în acte de mai multe firme, printre care şi două unde acţionar este Adrian Alexandrov, partenerul de viaţă al fostului ministru. Cei doi nu s-au căsătorit, dar au un copil împreună.

Acţionarii Consorţiului PHG sunt Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Guşă, Gabriel Oprea şi Iulian Horneţ.

În legătură cu investiţiile în acest proiect, Maricel Păcuraru anunţa sume de până la un miliard de euro, iar Bobby Păunescu plusa până la două miliarde de euro.

După acest anunţ, Sorin Oancea a refuzat să mediatizeze şi să promoveze acest subiect pe B1TV, aşa cum ne-au mai spus surse din cadrul acestui post de televiziune. Acest fapt ar fi stârnit furia lui Maricel Păcuraru şi a lui Bobby Păunescu.

Mai mult, după acest anunţ, B1TV a început după data de 15 decembrie să preia dezvăluirile din presă apărute despre acest proiect imobiliar.

Decizia ar fi venit ca o contra-lovitură la faptul că Bobby Păunescu a venit la B1 pentru a face o Adunare Generală a Acţionarilor B1 (AGA). Bobby Păunescu s-a votat administrator, deşi Sorin Oancea spune că acea AGA nu a avut loc de fapt (doar administratorul - adică Oancea) o putea convoca.

Oancea a şi obţinut de la Registrul Comerţului un certificat care atestă că el este administratorul companiei.

Revenind, pe 15 decembrie, pe site-ul B1TV sunt numai puţin de trei materiale împotriva cartierului din Cluj-Napoca.

Emil Boc spune că doar „o mică parte” din Transilvania Smart City „a parcurs procedurile legale”. Reacţia primarului după ce a fost asociat cu controversatul proiect imobiliar de la Cluj

Fostul ambasador american Adrian Zuckerman susţine că nu reprezintă controversatul proiectul imobiliar-mamut din Cluj, deşi a participat la lansarea proiectului, fiind prezentat ca avocat al acestuia - materialul este o preluare a unui articol publicat pe G4media.

ONG-urile critică, într-o scrisoare adresată primarului Emil Boc şi dezvoltatorilor, proiectul imobiliar-mamut legat de numele Elenei Udrea şi dezvoltat aproape de Pata Rât, locul în care trăieşte comunitatea cea mai săracă din Cluj

După momentul în care s-a încercat schimbarea yalei de la biroul lui Sorin Oancea în seara zilei de 27 decembrie (caz încă neelucidat), a doua zi B1TV prelua o investigaţie Europa Liberă din urmă cu 10 zile legată de aprobările date de Primăria Cluj-Napoca pentru cartierul clujean, dar şi sursa banilor cu care oamenii din jurul lui Elena Udrea au cumpărat terenurilor din municipiul din Ardeal.

Reamintim că Sorin Oancea şi Bobby Păunescu nu au dorit să comenteze acest subiect, motivând că disputa lor va fi rezolvată în instanţe.

Procesele dintre Oancea şi Păunescu

În luna februarie sunt programate primele termene la Tribunalul Bucureşti în cele trei procese dintre cei doi acţionari de la B1 TV. Într-un dosar, Oancea a cerut anularea unei decizii a Adunării Generale a Asociaţilor (AGA) în are el a fost înlocuit de Păunescu din funcţia de administrator al firmei. Registrul Comerţului a certificat faptul că Oancea este legal administrator, dar Adunarea Generală a acţionarilor (despre care Sorin Oancea spune că nu a avut loc legal) trebuie anulată şi din punct de vedere juridic, ceea ce doar instanţa poate face.

În alte două procese, Păunescu este cel care l-a reclamat pe Oancea. Într-un dosar, cererea de chemare în instanţă a fost făcută în nume propriu, cerând excluderea lui Oancea din firma B1 TV Channel SRL. În a doua cauza, Păunescu s-a folosit de asumata calitate de administrator şi a declanşat un litigiu cu Oancea prin care doreşte îndepărtarea acestuia din conducerea postului de televiziune.

Clever News Media este un proiect jurnalistic gândit pe ideea unei agenţii de conţinut care să ofere în special materiale exclusive pentru mass-media din Româna.

Coordonatorii acestui proiect sunt jurnaliştii Marian Păvălaşc şi Virgil Burlă.

Citeşte şi: Instanţa a respins clar cererea de insolvenţă făcută de Bobby Păunescu, tatăl lui a făcut alta. Cere şi scoaterea lui Oancea din acţionariatul B1

Autor: Redacţia contactpaginademedia.ro
viewscnt

sus