Skip to main content

IAR. Jocurile video, date ca imagini din Ucraina pe România TV. Membru CNA:"E o golăneală, e televiziune de Facebook"

 
IAR. Jocurile video, date ca imagini din Ucraina pe România TV. Membru CNA:"E o golăneală, e televiziune de Facebook"

Postul România TV a primit o scrisoare de atenţionare de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru că a difuzat imagini dintr-un joc video, prezentate pe post ca fiind secvenţe din Ucraina.

Publicitate

În cadrul ştirilor România TV, din 30 decembrie 2022, postul a difuzat imagini dintr-un joc video. Este vorba despre jocul Arma 3, în care s-au prezentat scene cu atacul unui convoi rutier.

Mircea Toma: "E o golăneală, e televiziune de Facebook. Asta este gunoi ceea ce se întâmplă aici. Din punctul meu de vedere este inacceptabil."

Membrul CNA Mircea Toma a propus o somaţie, dar aceasta nu a trecut: "o să propun o somaţie -  bănuiesc că orice aş spune mai mult, nu are să treacă."

România TV a mai dat pe post şi anul trecut imagini tot din jocul Arma 3Acelaşi pe care, în primăvară, şi Antena 3 l-a dat prezentat ca fiind secvenţe din Ucraina.

Citeşte şi: VIDEO. După Antena 3, a venit rândul România TV: au comentat un joc video, cu fostul ministru al apărării în direct

Cum au justificat momentul în discuţiile de la CNA?

Mircea Toma, membru CNA:

"Am reuşit cu ajutorul corpului tehnic de 13 ani de acasă să identific jocul (...).

Pe lângă faptul că este o preluare de pe un joc digital, după cum observaţi, cred că lipseşte orice menţionare apropo de sursa preluării imaginilor. Nu scrie nimic."

Roxana Niculescu, reprezentant România TV:

"După cum am spus şi săptămâna trecută, sursa imaginilor nu o cunosc, nu cred că vreunul dintre redactorii, editorii sau prezentatorii de la România TV ar fi indicat că "luaţi neapărat să ilustraţi cu imagini dintr-un joc video".

Multe informaţii, multe imagini care vin, multe fake-news-uri care apar, care ne vin şi nouă, le vin şi altora. Informaţiile care s-au dat despre război erau clar informaţii din partea Armatei şi a responsabililor Ucrainei. Era vorba despre un atac masiv."

Mircea Toma:

"Voiam să întreb dacă aveţi corespondenţi în Urcraina?"

Roxana Niculescu:

"Acum nu. Nu avem corespondenţi în Ucraina şi nu ştiu dacă mai are cineva corespondenţi în Ucraina dintre ziariştii români.

Şi noi am mai fost, dar să ai corespondent permanent acolo, noi nu ne permitem."

Răsvan Popescu, membru CNA:

"E o eroare umană şi e şi cineva care nu se pricepe. Orice om care a făcut armata ştie de exemplu că acelea nu sunt lovituri de dronă.

Lovitura aceasta care apare aici la stânga, e trasă de la sol asupra unui tanc. Drona nu e aia. N-au făcut armata, clar."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Da, este o eroare umană, dar nu cred că a fost făcută nici cu rea credinţă şi nu cred că acolo îşi aruncă cu flori unii în alţii. Nu s-a făcut cu rea credinţă acea ilustrare."

Mircea Toma:

"Mă pun în pielea domnului care este în imagine acum, care a fost în teren, şi care îşi vede efortul care implică riscul de viaţă, minimalizat de o glumă de foarte prost gust. Să preiei dintr-un joc electronic nici măcar imagini difuzate de alte posturi, că sunt...

Istoria acestor imagini este definită, e un site care deconspiră fake-urile, care l-a identificat, circulă pe TikTok, Facebook, Twitter.

Deci acesta este jurnalism de Facebook, nu e jurnalism. Nu pot să fiu tolerant. E o problemă de principiu fundamental. Sunt oameni care au murit acolo (...).

O eroare a unui om într-o situaţie de genul acesta este din perspectiva publicului inacceptabilă.

Nu e greşeală deloc. Este o intenţie clară a persoanei care lucrează în departamentul responsabil de ilustrare care s-a dus şi a luat o bucată...

Mie mi se pare că dacă nu sancţionez această faptă, practic dai un şut în crucea acelor care au murit acolo (...). E o golăneală, e televiziune de Facebook. Asta este gunoi ceea ce se întâmplă aici. Din punctul meu de vedere este inacceptabil.

Cristina Pocora, membru CNA:

"Faţă de tot ceea ce s-a spus reţin totuşi diferenţa de timp. Una e greşeala care s-a făcut în prima perioadă a războiului când imaginile erau mai puţine, şi alta e sfârşirul de an, deci asta o reţin."

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus