Skip to main content

România TV a primit două somaţii. Una din cauza Andreei Marin pentru publicitate nemarcată şi alta pentru subiectul LGBT

 
România TV a primit două somaţii. Una din cauza Andreei Marin pentru publicitate nemarcată şi alta pentru subiectul LGBT

Somaţii. România TV a primit două somaţii de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Motivele? O somaţie este dată pentru publicitate nemarcată, într-un material în care Andreea Marin prezintă o reţetă, iar cealaltă este pentru lispa unui reprezentant al minorităţilor, referitor la subiectul LGBT, prezentat într-o emisiune din luna ianuarie.

Publicitate

"Adică se discută destul de mult despre probleme concrete legate de schimbarea de sex şi despre toate chestiunile acestea şi într-un fel în care, cu siguranţă dacă tot discuţi despre treburile astea trebuie să ai pe cineva din partea minorităţii respective, care să spună un punct de vedere, pentru că sunt multe lucruri concrete", spune Dorina Rusu, membru CNA.

Ce spune reprezentanta postului?

1. Publicitate nemarcată - Andreea Marin

În ediţiile de Ştiri de la orele 14.00 şi 23.00 din data de 25 ianuarie a fost difuzat un material video, în care Andreea Marin a prezentat o reţetă.

Somaţie este dată pentru publicitatea nemarcată şi a fost propusă de Monica Gubernat.

Titlu pe ecran:

  • "Reţeta Andreei Marin să se menţină în formă"

Roxana Niculescu, reprezentant post:

"În primul rând felicitări Andreei Marin. A reuşit ceea ce nu credeam că poate reuşi, teleshopping fără să plătească şi normal vom plăti noi.

Nu am niciun fel de justificare pentru ştirea cu pricina."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Şi neîncadrare şi la ştiri."

Roxana Niculescu:

"De toate, de toate. Felicitări Andreei Marin. Este singurul lucru pe care îl pot spune."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Nici nu ştiu dacă este publicitate sau teleshopping la ce durată a avut. Publicitate sigur nu e, ar trebui să fie teleshopping, dar nici teleshopping nu poate fi, ca are un minin şi teleshopping-ul de difuzare şi a fost sub acest minim al teleshopping-ului."

Somaţia invocă art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002conform cărora:

 „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise".

2. Punctul culminant - LGBT - lipsa unui reprezentant al minorităţilor

În emisiunea Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu, pe 2 ianuarie, a fost prezentat subiectul referitor la comunitatea LGBT şi nu a fost un reprezentant al minorităţilor pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Dorina Rusu a făcut propunerea de somaţie.

Roxana Niculescu, reprezentant post:

"Referitor la toate celelalte reclamaţii ale lunii ianuarie, mi-au întărit şi mai mult convingerea că de fapt se caută nod în papură. De fiecare dată au existat în aceste reclamaţii atitudinea noastră, a invitaţilor noştri, a postului de televiziune România TV împotriva comunităţii LGBT.

Chiar şi fragmentele pe care dumneavoastră le-aţi vizionat, aţi văzut clar că se discută - oare nu mai avem voie să discutăm?

Aşa pare şi fragmentele scoase chiar din context, aţi văzut că sunt discuţii de oameni care îşi pun anumite probleme în această perioadă.

Dacă nu mai trebuie să verbalizăm nici noi, nici invitaţii, toate aceste probleme care nu sunt numai ale României, puteţi să ne spuneţi."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Aş vrea să trageţi aceste concluzii în urma discuţiilor cu noi, nu în urma sesizării petenţilor."

Roxana Niculescu:

"Am tras concluzia nu în urma discuţiilor cu dumneavoastră, am tras concluzia sesizărilor respective. Toate sesizările sunt anti-LGBT.

Cred că dacă am fi căutat să găsim astfel de atitudini pe întreg parcursul lunii ianuarie, nu am fi găsit.  Chiar şi Gelu Vişan a fost extrem de ponderat."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Dintre toate cele cu LGBT este una de pe 2 ianuarie. Adică se discută destul de mult despre probleme concrete legate de schimbarea de sex şi despre toate chestiunile acestea şi într-un fel în care, cu siguranţă dacă tot discuţi despre treburile astea trebuie să ai pe cineva din partea minorităţii respective, care să spună un punct de vedere, pentru că sunt multe lucruri concrete. Mi se pare o chestiune care trebuie tratată serios. 

Aproape în fiecare dintre emisiunile în care sunt sesizări pe tema această se abordează subiectul într-un fel în care, nu că nu trebuie abordat, nu e vorba de asta, sigur că oamenii trebuie să îşi exprime îngrijorările, dar de felul în care se discută (...).

Tot ce se discută în emisiunile acestea este cumva înspre ideea asta, că ce rău fac aceştia LGBT-iştii şi că ce ne fac, şi că ne distrug societatea (...).

Se discută lucruri concrete şi ar fi trebuit să existe cineva din partea minorităţii respective, care să spună într-adevăr cum e cu schimbările de sex. Dacă discuţi despre ei şi dacă discuţi în felul ăsta ţi se pare că şti totul, atunci trebuie să existe şi un punct de vedere al părţii celeilalte.

Nu a fost vorba de nod în papură, pur şi simplu am urmărit, şi nu am urmărit tot ce s-a reclamat."

Roxana Niculescu:

"Cred că vă referiţi la emisiunea din 2 ianuarie, în care s-a discutat mai mult din punct de vedere al legislaţiei, al legislaţiei europene s-a dat exemplu legii extrem de permisive din Spania şi s-a discutat absolut la nivel de legislaţie.

A fost Alice Drăghici care a pus problema din punct de vedere al legislaţiei româneşti, al Codului Penal, al Codului Civil.Nu ştiu în ce măsură un reprezentant al minorităţii ar fi putut să intervină şi să susţină ce? Legea în Spania există."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Aici e vorba despre felul în care aceste probleme de legislaţie sunt discutate, pentru că sunt discutate cumva la un nivel foarte peiorativ (...)."

Roxana Niculescu:

"Referitor la abordările noastre că sunt foarte de jos, legislaţia în general, în această lume este făcută pentru toate categoriile sociale, este făcută şi pentru oamenii cu mai multă carte şi pentru oamenii cu mai puţină carte, şi pentru nivelul mai de jos şi mai de sus.

Legislaţia, după cum am văzut, trebuie să măture întreagă plajă de probleme care pot apărea într-o societate.

Valentin Jucan, membru CNA:

"Asta cu referire la comentariile unui analist politic, aşa a fost prezentat. Adevărul e că unii spun prostioare din întâmplare. Domnul Gelu Vişan o face din pasiune."

Somaţia are la bază art. 70 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

 „În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora"

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus