Skip to main content

Mugur Mihăescu a atras o sancţiune la Global News. Membru CNA: „Abia aştept sau sper până îmi termin eu mandatul să ajungeţi la maturitatea necesară în a vă asuma nişte greşeli”

 
Mugur Mihăescu a atras o sancţiune la Global News. Membru CNA: „Abia aştept sau sper până îmi termin eu mandatul să ajungeţi la maturitatea necesară în a vă asuma nişte greşeli”

Sancţiune. Mugur Mihăescu, realizatorul emisiunii Zâmbetul democraţiei, a atras o sancţiune postului Global News. Din ce cauză?

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu o somaţie (avertisment) Global News, din cauza lui Mugur Mihăescu, pentru că acesta a fost desemnat drept candidat de AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), şi conform Codului audiovizual, „persoanele desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale nu pot realiza emisiuni.”

Somaţia este pentru mai multe ediţii ale emisiunii Zâmbetul democraţiei, din 15, 22 şi 29 octombrie, cu Mugur Mihăescu şi Dinu Popescu (co-prezentator).

Citeşte şi: VIDEO. Mugur Mihăescu are din nou emisiune. Comentează ştirile la Global News în „Zâmbetul democraţiei”

Foto: Mugur Mihăescu şi Dinu Popescu 

 

Cum s-a apărat Global News?

Dinu Popescu:

„Sunt realizatorul emisiunii că am auzit, că aţi spus mai devreme că realizator este Mugur Mihăescu. Este o greşeala acolo, o s-o remediem. Eu sunt realizatorul emisiunii, iar Mugur Mihăescu este invitat permanent în emisiune.”

Monica Gubernat, preşedintă şi membru CNA: „Păi nu pare invitat permenanent, să ştiţi. Este moderator al emisiunii.”

Dinu Popescu: „Este invitatul meu.”

Dorina Rusu, membru CNA: „Invitatul permanent l-a sunat pe moderator să vină în emisiune la el.”

Dinu Popescu:

„În momentul în care am decis să dăm drumul la acest proiect, domnul Mihăescu fiind o figură mult mai cunoscută decât mine, am decis să începem în formula aceasta, să înceapă el să vorbească, ulterior eu. Doar că în modul nostru de organizare, asta fost o greşeală de început.

Eu sunt cel care realizează această emisiune, domnul Mihăescu este invitatul meu permanent în cadrul proiectului. Am vrut să va clarific asta la început.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Îmi aduc aminte că am citit şi o ştire la un moment dat pe Paginademedia. Cred că era comunicată din partea televiziunii, în care Mugur Mihăescu urma să realizeze o emisiune.”

Dinu Popescu: „Eu nu m-am uitat pe Paginademedia, nu ştiu la ce ştire vă referiţi.”

Monica Gubernat:

„Nu trebuie să vă uitaţi pe Paginademedia, doar să fiţi conştienţi de ce comunicate dau cei de la televiziunea la care lucraţi.”

Dinu Popescu:

„Noi nu am dat comunicate către presă. Ce au preluat domnii de la Paginademedia, nu ştiu, nu îmi e cunoscut. O să mă documentez.”

Monica Gubernat:

„Abia aştept sau sper până îmi termin eu mandatul să ajungeţi la maturitatea necesară în a vă asuma nişte greşeli, că nu e mare lucru, să ştiţi. Am greşit, ne asumăm, dar nu încercaţi aşa să ne luaţi după cireş, după copac...”

Dinu Popescu:

„Ne asumăm lucrul acesta. Eu am intrat (în şedinţă), pentru că am înţeles că se discută despre emisiune şi sincer nu am urmărit de la început dezbaterea, nu ştiu care este obiectul reclamaţiei şi mi-ar plăcea să aflu, pentru că vă sunt la dispoziţie cu precizări.”

Monica Gubernat:

„Sincer chiar vă mulţumesc mult pentru intervenţie. Chiar vă mulţumesc, pentru că, nu ştiu, colaborăm foarte greu cu postul pe care dumneavoastră îl reprezentaţi.

Nu reuşim să dăm de dumneavoastră sub nicio formă. Eu înţeleg că v-aţi asumat greşeala, ceea ce înseamnă ca aţi şi constientizat-o, acum să înţeleg că nu aţi constientizat-o?”

Dinu Popescu: „La care greşeală vă referiţi?”

Dorina Rusu:

„Vă citesc articolul din Codul audiovizualului, articolul 68, poate aveţi acces la cod să vă uitaţi. Scrie aşa: „radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice ori purtători de cuvânt ai instituţiilor publice, precum şi de persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale”.

Dinu Popescu:

„Eu nu pot să vorbesc în numele domnului Mugur Mihăescu, pot să-i transmit şi domniei sale îngrijorările dumneavoastră şi această discuţie, însă ce pot să vă spun este că din discuţiile mele cu domnul Mihăescu, domnia sa nu deţine în acest moment nicio funcţie politică, deci nu se încadrează în prevederile astea.”

Dorina Rusu:

„Dânsul este pe lista, cel puţin din ce am văzut eu, este anunţat din partea AUR drept candidat la alergerile europarlamentare. Deci nu e candidat dânsul? Spune aici: „persoane care sunt desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida.”

Dinu Popescu: „Repet, eu nu pot vorbi în numele domnului Mugur Mihăescu.”

Dorina Rusu:

„Dumneavoastră reprezentaţi un post. Nu trebuie să vorbiţi în numele lui Murgur Mihăescu, ci a postului pe care îl reprezentaţi.”

Dinu Popescu:

„Eu ce vă pot spune este că din informaţiile mele, domnul Mugur Mihăescu în acest moment nu este înregistrat oficial ca fiind candidat al vreunui partid la niciun fel de alegeri, la niciun fel de exerciţiu electoral. El nu figurează nicăieri oficial.”

Monica Gubernat: 

„Ba da. În comunicatele particului numit AUR, ca să ştiţi. Comunicatele sunt asumate politic. Repet. Abia aştept să se ajungă la maturitatea necesară de a-şi asuma radiodifuzorii anumte greşeli. Unii au ajuns. Dumneavoastră sunteţi noi şi sunt convinsă că veţi ajunge la un moment dat la acea maturitate necesară în a vă asuma nişte greşeli.”

Dinu Popescu:

„Eu sper să avem o colaborare foarte bună, pentru că am intrat aici cu toată bună-credinţa, pentru că voiam să înţeleg că poate au fost anumite încălcări.

Oricine din presă poate prelua orice. Şi eu mâine pot să-mi fac un partid şi să apară că vreau să candidez la presedinţie. Din punct de vedere oficial, domnul Mugur Mihăescu, din discuţiile mele cu domnia sa, pentru că am vorbit despre lucrurile acestea înainte să începem proiectul, în acest moment domnia sa nu este candidat oficial din niciun punct de vedere, la nicio funcţie, pentru niciun rând de alegeri de anul viitor. Nu figurează nicăieri.”

Cristina Pocora, membru CNA: „L-a anunţat partidul. Era pe lista oficială a celor de la Aur, lista publică.”

Monica Gubernat:

„Asta am încercat şi eu să-i spun. A fost prezent în studiouri de televiziuni unde a prezentat programul politic al AUR. Dar să spunem că nu sunteţi la curent cu acest subiect.”

Dorina Rusu: „Potrivit acestui articol le lege pe care vi l-am citit nu poate să realizeze emisiuni la niciun post.”

Legislaţie:

Art. 68 din Codul audiovizualului:

 „Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice ori purtători de cuvânt ai instituţiilor publice, precum şi de persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale”.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus