Skip to main content

CNA. Sancţiuni pentru Antena 3 şi (iar) pentru Acces Direct:"Raţiunea acestui format e audienţa"

 
CNA. Sancţiuni pentru Antena 3 şi (iar) pentru Acces Direct:"Raţiunea acestui format e audienţa"

Două sancţiuni pentru posturi din grupul Intact. Una pentru Antena 3 (pentru publicitate mascată). Cealaltă pentru Antena Stars, din cauza Acces Direct (sancţiune care vine la doar două zile după ultima amendă).

Publicitate

La Antena 3 s-a dat o scrisoare de atenţionare pentru publicitate mascată la eMAG, iar pentru emisiunea Acces Direct, de la Antena Stars, a trecut o somaţie (un avertisment), pentru că Sorin Ovidiu Bălan i-a spus soţiei lui Daniel Onoriu să se împace, deşi soţia acestuia are ordin de restricţie.

Să le luăm pe rând:

1. Publcitate mascată la eMAG - scrisoare de atenţionare

În cadrul ştirilor de la Antena 3, a fost difuzată pe 5 noiembrie 2022 o reclamă mascată la eMAG. Mai precis, a fost un cadru lung, în care se vedea panoul eMAG.

Titlu afişat pe ecran:

"Ultimele pregătiri de Black Friday, ce caută oamenii în plină criză?"

Ce spune CNA?

Mircea Toma, membru CNA:

"Reclama la eMAG scapă în ştire. Era foarte frumos aşezat panoul acolo."

Norina Ionescu, reprezentant post:

"E un cadru în care se vede. Sigur că puteau să fie mult mai prudenţi să blureze, de exemplu. Cred că din ştire se vede exact care a fost scopul ştirii. Nu aş zice că a fost nimic regizat acolo, adică se vorbea despre Black Friday. Poate că eMAG a fost vârful de lance la Blac Friday. A fost, dar nu mai e."

Mircea Toma, membru CNA:

"Aici a fost un cadru lung care a fost construit frumos, dar la capătul culoarului se deschide frumos cadrul şi ai panou cu eMAG. Din punctul meu de vedere nu e o scăpare acolo."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Voiam să spun că este o poveste asta cu eMAG care se vede tangenţial şi că nu el este vârf de lance la Black Friday. Vreau să fie foarte clar: eMAG stabileşte data în care, în România are loc Black Friday, deci toţi comercianţii se aliniază după data pe care o stabileşte eMAG, pentru că în România, Black Friday nu este în adevăratul Black Friday acela din America, ci este fix când emag face Black Friday.

E o tradiţie care s-a construit în timp şi care se respectă, iar eMAG este cel care dă tonul. Deci asta că nu este vârf de lance, e o poveste de adormit copiii, nu este adevărat. Nu e o scăpare, ci că eMAG este cel care stabileşte Black Friday în România."

CNA a decis să dea o scrisoare de atenţionare, pentru publicitatea mascată la eMAG.

Citeşte şi: Acces Direct: mama Vasilina, gemene dispărute acum 20 de ani şi o amendă pentru acuzaţii fără temei. “Emisiunea e neschimbată: aceeaşi Mărie cu altă pălărie”

2. Cazul soţiilor Onoriu - somaţie publică

În emisiunea Acces Direct, de la Antena Stars, difuzată pe 2 noiembrie 2022 a fost prezentat cazul soţiilor Onoriu aflaţi în proces de divorţ.

Invitatul permanent al emisiunii, Sorin Ovidiu Bălan îi spune soţiei lui Onoriu să se împace şi să se mai gândească în legătură cu ordinul de restricţie.

În emisiune au mai fost invitaţi Jessy, moderator Gold FM, Daniel Onoriu, iar în legătură telefonică a fost Isabela, soţia lui Onoriu.

Titluri afişate pe ecran:

  • "Soţii Onoriu stau ca pe ghimpi. Ce decide instanţa?"
  • "Isabela, urmărită şi ameninţată de Daniel Onoriu?"
  • "Soţia ameninţată cu sute de mesaje de pilot"
  • "Isabela, ordin de restricţie pe trei luni"

Mircea Toma, membru CNA:

"Sorin Ovidiu Bălan reduce ameninţările de la statutul de ameninţare la statutul de argument, şi continuă că atât l-a dus capul pe Onoriu să spună prostiile acelea şi că niciodată acele ameninţări ar fi puse în practică..."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Sorin Ovidiu Bălan e specialist în dragoste la români."

Norina Ionescu, reprezentant post:

"Chiar dacă nuanţele lui Bălan au putut să pară în altă direcţie, nu cred că a marşat nimeni în acea eventuală direcţie.

Eu pot să văd şi dintr-o altă perspectivă afirmaţiile dânsului, şi nu neapărat că e de acord cu un astfel de comportament."

Dorina Rusu, membru CNA:

"E dreptul emisiunii să invite pe cine vrea, dar mă întreb aşa, uman vorbind, cum e posibil să consideri că acesta e un subiect şi să promovezi un personaj ca acesta care a ameninţat-o pe nevastă, care a mai ameninţat o fostă nevastă?

Cum e posibil să consideri că un asemenea personaj poate să vină să se împace cu nevastă-sa care obţinuse deja ordinul de restricţie în Acces Direct."

Răsvan Popescu, membru CNA:

"Raţiunea acestui format e audienţa. Realizatorii nu îşi propun să rezolve problemele din platou, şi nici nu e cazul.  Aici e Sorin Ovidiu Bălan care încearcă să minimalizeze posibilitatea unui act de violenţă, care îl apără pe Onoriu, care crede că oamenii aceştia se mai pot împăca."

Ce articol din Legea Audiovizualului a încălcat emisiunea Acces Direct?

Articolul 42 cu 2:

"În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon Telverde destinat victimelor violenţei domestice."

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus