Skip to main content

COMUNICAT. Săptămâna Haferland 2024: cel mai îndrăgit festival al saşilor transilvăneni îşi deschide porţile pe 8 august, cu zeci de evenimente cu acces gratuit pentru toate vârstele

 
COMUNICAT. Săptămâna Haferland 2024: cel mai îndrăgit festival al saşilor transilvăneni îşi deschide porţile pe 8 august, cu zeci de evenimente cu acces gratuit pentru toate vârstele

COMUNICAT. Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural şi etnologic al saşilor din Transilvania şi din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi sub auspiciile Familiei Regale a României.

Publicitate

Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susţinere organizării acestui eveniment cultural.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

  • Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural şi etnologic al comunităţilor săseşti din Transilvania, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 în zece localităţi din Transilvania: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri;
  • La ediţia din acest an a festivalului sunt aşteptaţi circa 10.000 de vizitatori atât din România, cât şi din ţări precum Germania, Austria, Olanda sau Statele Unite. Accesul este gratuit;
  • Printre evenimentele cele mai aşteptate se numără aniversarea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Rupea, unul dintre cele mai importante şi mai impresionante monumente medievale din Transilvania, astăzi complet restaurată;
  • Evenimentul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare aflate la conducerea acestui stat de peste 200 de ani;
  • De asemenea, Săptămâna Haferland va avea loc, în premieră, sub auspiciile Familiei Regale a României;
  • Tot în premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizaţie care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 24 ani. Patronat la nivel global de ASR Ducele de Edinburgh şi la nivel naţional de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, programul îşi derulează activitatea în România de peste 10 ani. Prin dezvoltarea abilităţilor transferabile, creşterea nivelului de fitness, cultivarea sentimentului de aventură şi voluntariat în comunitatea lor, programul Award îi ajută pe tineri să crească şi să exceleze;
  • Participanţii la festival se vor putea bucura de vizitarea unor monumente istorice precum bisericile fortificate, a unor gospodării tradiţionale (printre care proprietatea deţinută la Viscri de Regele Charles), de concerte, baluri şi spectacole cu muzică tradiţională săsească, proiecţii de film, conferinţe cu public, expoziţii, ateliere pentru copii şi adulţi, tururi ghidate, vizite la fermele şi în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio şi multe altele.

Săptămâna Haferland: o experienţă imersivă în viaţa, tradiţiile şi cultura saşilor transilvăneni

Evenimentele organizate în cadrul festivalului vor avea loc în mai multe localităţi din Haferland (Ţara Ovăzului, denumire istorică a regiunii care se întinde aproximativ între Braşov şi Sighişoara), printre care se numără Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

Această zonă, unde prezenţa saşilor este atestată de circa opt secole, este leagănul culturii rurale săseşti din inima Transilvaniei, a cărei moştenire cuprinde un bogat patrimoniu etnografic şi arhitectonic, cu exemple precum casele tradiţionale săseşti sau ansamblurile bisericilor fortificate din Saschiz şi Viscri, acestea din urmă parte din patrimoniul mondial UNESCO.

La ediţia din acest an a festivalului sunt aşteptaţi circa 10.000 de vizitatori din România, dar şi din ţări precum Germania, Austria, Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii.

Organizatorii au pregătit o serie de evenimente speciale pentru oaspeţii de toate vârstele, astfel încât toţi participanţii să se simtă, pentru cele patru zile de festival, parte a comunităţii saşilor – cu vizite la bisericile fortificate şi în gospodăriile tradiţionale săseşti, cu concerte şi baluri cu muzică tradiţională săsească, concerte de orgă, spectacole de dans popular, proiecţii de film, conferinţe cu public, expoziţii de meşteşuguri şi costume populare, ateliere pentru copii şi adulţi, tururi ghidate, vizite la fermele şi în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio şi multe altele. Accesul este gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului.

Astfel, Săptămâna Haferland oferă ocazia unică de a lua contact pe viu cu civilizaţia rurală a saşilor din Transilvania, care se mai păstrează în prezent în zona satelor aflate între Sibiu, Braşov şi Sighişoara.

Dacă în aceste oraşe prezenţa saşilor este azi mai puţin vizibilă din cauza emigraţiei şi a modernizării urbane, în sate precum Criţ, Viscri, Rupea sau Homorod şi altele supravieţuieşte o comunitate vie, cu saşi care păstrează vechile tradiţii. Regiunea Haferland şi-a păstrat astfel nealterat caracterul rural, atrăgând în fiecare an mii de turişti care vin să viziteze şi să se cazeze în gospodării tradiţionale săseşti.

Tema aleasă pentru această ediţie a festivalului, „Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland”, reflectă o aniversare de importanţă majoră pentru istoria saşilor transilvăneni: sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Rupea, una dintre cele mai frumoase şi mai mari fortificaţii medievale din Transilvania, eveniment care va avea loc chiar la Rupea, în ziua de duminică 11 august 2024.

Printre evenimentele foarte aşteptate ale acestei ediţii se mai numără balul săsesc ce va avea loc la Criţ, la care va concerta formaţia germană HighLife. De asemenea, în acest an se sărbătoresc 10 ani de la inaugurarea Casei Kraus, un reper turistic al zonei şi totodată un concept care reuneşte un chalet şi un centru de after school pentru copiii din medii defavorizate din împrejurimi.

Casa Princiară de Liechtenstein, alături de Haferland pentru al doilea an consecutiv

Apropierea dintre Casa Princiară von und zu Liechtenstein şi ţara noastră datează de la ediţia precedentă a festivalului. În anul 2023, Săptămâna Haferland a avut loc sub înaltul patronaj al Prinţului şi Prinţesei Alexander von und zu Liechtenstein, care au fost de altfel prezenţi la concertul şi ceremonia de final a festivalului, desfăşurate la Criţ. Prinţul Alexander este fiul Prinţului Philipp.

 Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizatoare a festivalului:

„Suntem profund onoraţi să avem din nou alături de noi Casa Princiară de  Liechtenstein. Generozitatea Alteţelor Sale Serenissime Prinţul Philipp, Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein ne demonstrează cât de preţioasă este această moştenire unică a saşilor transilvăneni, un miracol al supravieţuirii unei culturi rurale de expresie germană la graniţa de est a Europei Centrale.

Ne onorează, în egală măsură, bunăvoinţa Familiei Regale a României, sub auspiciile căreia se desfăşoară în acest an Săptămâna Haferland, de a ne oferi preţiosul său sprijin, de o mare forţă simbolică, în efortul nostru comun de a revitaliza această regiune.”

Veronica Schmidt, co-fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei M&V Schmidt:

„Această apropiere dintre Casa Princiară de Liechtenstein şi România a început, cum se întâmplă în multe poveşti frumoase, cu o întâlnire întâmplătoare pe care am avut-o cu Prinţesa Astrid von und zu Liechtenstein, soţia Prinţului Alexander.

Am avut astfel şansa nesperată  de a-i prezenta Prinţesei Astrid una dintre regiunile cele mai frumoase şi mai autentice ale Transilvaniei şi am fost onorată că Alteţa Sa Serenissimă a acceptat să se implice în efortul de revitalizare a zonei.

Sunt încântată că am putut juca un rol în această minunată poveste, în care îşi dau mâna generozitatea, nobleţea, preocuparea pentru păstrarea moştenirii culturale şi grija faţă de oamenii din Haferland. Aş dori, prin urmare, să le adresez Alteţelor Sale Serenissime Prinţului şi Prinţesei Alexander von und zu Liechtenstein, precum şi Prinţului Philipp, întreaga noastră gratitudine pentru sprijinul pe care ni-l acordă cu atâta generozitate pentru ca Haferlandul să renască.”

Fundaţia Duke of Edinburgh’s International Award, un nou partener al festivalului

Tot în premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizaţie care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 24 ani.

Patronat la nivel global de ASR Ducele de Edinburgh şi la nivel naţional de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, programul îşi derulează activitatea în România de peste 10 ani. Prin dezvoltarea abilităţilor transferabile, creşterea nivelului de fitness, cultivarea sentimentului de aventură şi voluntariat în comunitatea lor, programul Award îi ajută pe tineri să crească şi să exceleze.

Până astăzi, programul The Duke of Edinburgh’s International Award a implicat peste 12.000 de tineri şi peste 3.000 de adulţi voluntari, parteneri şi operatori, care sunt în armonie cu interesele şi provocările cu care tinerii de astăzi se confruntă, inclusiv şcoli, universităţi, cluburi sportive, organizaţii de tineret, centre de plasament şi instituţii de reeducare pentru tineri.

La finalul participării lor în program, tinerii participă la o ceremonie publică de recunoaştere şi primesc acreditare pentru activităţile de educaţie nonformală pe care le parcurg.

Deschiderea internaţională a festivalului nu se limitează la colaborarea cu diaspora săsească din ţările germanofone. O altă noutate pe care o aduce această ediţie a evenimentului este prezenţa în Consiliul Director al Fundaţiei M&V Schmidt a fostului ambasador britanic la Bucureşti, dl Andrew Noble.

Săptămâna Haferland este un eveniment iniţiat şi organizat de Fundaţia M&V Schmidt şi de Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizaţii fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay.

Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland este organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, CEC Bank, Hochland, Fundaţia Bosch România, Rompetrol, Geiger, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Automobile Bavaria şi MHS Truck & Bus, partener media KISS FM.

Co-organizatorii festivalului, Fundaţia M&V Schmidt, Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin Consistoriile districtuale ale Bisericii Evanghelice C.A. Braşov şi Sighişoara, sunt sprijiniţi de partenerii locali: Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia ADEPT Transilvania, Asociaţia Nowero, Primăria Rupea, Asociaţia Descoperă Archita, Primăria Vânători (jud. Mureş), Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz şi Primăria Buneşti (jud. Braşov).

Ca în fiecare an, festivalul Săptămâna Haferland se bucură şi de susţinerea unui important partener german, Centrul Cultural al Saşilor Transilvăneni din Bavaria, organizaţie susţinută de Guvernul Bavarez.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus