Skip to main content

COMUNICAT. “TILL”, un film sfâşietor despre rasism, egalitate şi umanitate, bazat pe o poveste adevărată

 
COMUNICAT. “TILL”, un film sfâşietor despre rasism, egalitate şi umanitate, bazat pe o poveste adevărată

COMUNICAT. În 1955, după ce Emmett Till, un adolescent de culoare, este linşat de o mulţime sălbatică pentru că a fluierat o femeie albă, mama lui jură să aducă la lumină rasismul din spatele atacului, dar şi să-i ducă în faţa justiţiei pe cei implicaţi, transformându-se într-o adevărată activistă pentru dreptate socială şi egalitate.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

În regia lui Chinonye Chukwu, “TILL” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera în cinematografele din ţară în data de 17 februarie 2023.

„Nu sunt prinsă în trecut. Dar trecutul modelează felul în care suntem în prezent şi ceea ce vom deveni. Doar pentru că în sfârşit am înţeles trecutul, l-am acceptat şi am făcut pace cu el pot trăi pe deplin momentul prezent.

Şi nu trece un moment în care să nu mă gândesc la Emmett şi la lecţiile pe care un fiu i le dă mamei sale”, spune Mamie Till-Mobley, figură centrală a luptei pentru drepturile civile din Statele Unite şi personajul principal al filmului.

VIDEO. Trailerrul filmului Till

Ce spune regizoarea Chinonye Chukwu despre film:

Când am fost abordată să scriu şi să regizez o poveste despre Emmett Till, m-am trezit atrasă de o anume figură din centrul orbitei sale. Am văzut o oportunitate de a schimba aşteptările şi abordarea naraţiunii printr-o altă lentilă – din punctul de vedere al lui Mamie Till-Mobley, mama lui Emmett.

Dacă nu ar fi fost Mamie, amintirea fiului ei s-ar fi evaporat. Ea a fost catalizatorul unei mişcări moderne pentru drepturile civile care a creat un cadru formidabil pentru viitorii activişti şi luptători pentru libertate. M-am simţit datoare să aduc un omagiu moştenirii lui Mamie şi să o plasez în centrul atenţiei unde îi este de drept locul.

Povestea nespusă a lui Mamie este despre rezistenţă şi curaj în faţa adversităţii. Pentru mine, oportunitatea de a axa filmul pe Mamie, o femeie de culoare cu o personalitate complexă, şi de a devoala straturile acelui capitol din viaţa ei, a fost o provocare pe care am acceptat-o cu respect şi responsabilitate. În fiecare zi, Mamie a luptat împotriva rasismului, sexismului şi misoginismului, care au fost intensificate în urma uciderii lui Emmett.

Mamie nu s-a ascuns. În schimb, ea a evoluat într-o războinică pentru dreptate, iar povestea ei m-a ajutat să înţeleg şi să-mi modelez propria călătorie în activism. Ca regizor de film, a o arăta pe Mamie în toată umanitatea ei complexă este extrem de important.

Povestea aceasta nu este despre violenţa traumatizantă care a dus la uciderea lui Emmett, ci despre călătoria şi transformarea remarcabilă a lui Mamie din acel moment. Ea este întemeiată pe dragostea pentru copilul ei, pentru că în esenţă, “TILL” este o poveste de dragoste. Cu toată durerea şi suferinţa, a fost esenţial pentru mine să arăt afecţiune pe tot parcursul filmului.

Limbajul cinematografic şi tonul din “TILL” sunt adânc înrădăcinate în echilibrul dintre pierdere şi absenţa iubirii, durerea de neconsolat în lipsa bucuriei şi doliul după pierderea unui copil.

Sper că spectatorii vor empatiza cu ceea ce văd pe ecran şi vor descoperi prezentul şi realităţile politice din acest film. Şi sper că povestea lui Mamie ne va ajuta pe toţi să descoperim puterea din noi înşine şi să continuăm să luptăm pentru schimbarea pe care o dorim în lume, aşa cum a făcut-o ea.

O poveste emoţionantă

Regizat de Chinonye Chukwu, pe baza unui scenariu semnat de Michael Reilly & Keith Beauchamp şi Chukwu, filmul “TILL”  spune povestea adevărată a uciderii lui Emmett Till, un adolescent în vârstă de 14 ani, după ce a fluierat la o femeie albă din Money, Mississippi, în 1955. Povestea, spusă prin ochii mamei sale, Mamie Till-Mobley, face filmul atât de convingător, cu atât mai mult cu cât este co-scris şi regizat de o femeie de culoare.

Mamie Till-Mobley este o mamă singură, văduvă care lucrează pentru Forţele Aeriene din Chicago şi îşi doreşte o viaţă mai bună pentru fiul ei. Till-Mobley devine revoluţionară după uciderea fiului ei, insistând ca lumea să fie martoră la oroarea care a dus la mutilarea adolescentului. „Am vrut ca lumea să văd ce i-au făcut băiatului meu", a spus ea atunci.

La vremea respectivă Till-Mobley a dat exclusivitate revistei “Jet Magazin” pentru a publica imaginile cu corpul mutilat al fiului ei, pentru a câştiga notorietate în întreaga lume.

Îndrăzneala unei mame suferinde a devenit un paratrăsnet în Mişcarea pentru Drepturile Civile şi a propulsat-o ca activistă pentru justiţie socială şi educaţie. Till-Mobley reprezintă atât de multe femei de culoare din istoria americană care sunt adevărate eroine (de multe ori figuri ascunse) pentru dreptate, egalitate şi umanitate.

Actorii din “TILL”  dau viaţă acestui film cu pasiune şi emoţie profundă. Interpretarea lui Danielle Deadwyler (Till-Mobley) este sfidătoare şi carismatică.

Apariţia lui Whoopi Goldberg, mama lui Till Mobley, Alma Cartha, este atât complicată, cât şi vulnerabilă, aceasta fiind matriarha familiei care negociază practicile tradiţionale rasiste din Sud şi caută metode nordice moderne pentru eliberarea negrilor şi promovarea feminismului.

Jalyn Hall în rolul lui Emmett Till este jovial şi are inocenţă de copil. Rolul lui Roger Guenveur Smith ca Dr. T.R.M. Howard, deşi scurt, este memorabil. Iar Haley Bennett (Carolyn Bryant), Jayme Lawson (Myrlie Evers) şi Tosin Cole (Medgar Evers) poartă publicul înapoi la istoria încărcată rasial din 1955.

O adevărată eroină

Mamie Till-Mobley, figura centrală a filmului, întruchipează o poveste despre demnitate, bucurie şi umanitate care prevalează asupra răului.
Mamie Elizabeth Till-Mobley (născută Mamie Elizabeth Carthan; 23 noiembrie 1921 – 6 ianuarie, 2003) a fost o cunoscută activistă americană.

Născută în Mississippi, s-a mutat împreună cu părinţii ei în zona Chicago în timpul Marii Migraţii. Ea a fost mama lui Emmett Louis Till, care a fost ucis în Mississippi, la 28 august 1955, la vârsta de 14 ani, după ce a fluierat la Carolyn Bryant, o casieră albă de la un magazin alimentar local. După uciderea fiului ei, Till-Mobley a devenit activistă în Mişcarea pentru Drepturile Civile.

„Dumnezeu mi-a spus”, a spus ea la începutul cruciadei pentru justiţie socială, „ţi-am luat unul dar vă voi da mii. Am lăsat ceva din mine în toţi copiii pe care i-am atins.”

Realizatorii filmului şi-au propus să spună povestea unei legături dintre o mamă şi fiul ei şi călătoria extraordinară pe care o face o mamă nu numai pentru a căuta dreptate după uciderea fiului ei, dar şi pentru a se asigura că nu va fi uitat. Îngrozită de mutilarea corpului fiului ei, Mamie a luat decizia uimitoare de a-l arăta la peste 50.000 de oameni în Chicago, cei mai mulţi fiind profund afectaţi de ceea ce au văzut.

La câteva luni după înmormântarea lui Emmett, Martin Luther King Jr. a ţinut un discurs emoţionant la Montgomery, Alabama. El a numit ceea ce s-a întâmplat „una dintre cele mai brutale şi inumane crime ale secolul al XX-lea."

SINOPSIS:

În 1955, după ce Emmett Till este ucis de o mulţime sălbatică, mama lui jură să aducă la lumină rasismul din spatele atacului, dar şi să-i ducă în faţa justiţiei pe cei implicaţi. Fără voia ei ajunge una dintre cele mai puternice voci ale Mişcării pentru Drepturile Civile, devenind o cunoscută educatoare şi activistă pentru egalitate şi libertate.

Cu Danielle Deadwyler (Till-Mobley), Whoopi Goldberg (Alma Cartha) şi Jalyn Hall (Emmett) în rolurile cheie, “TILL” este regizat de Chinonye Chukwu, pe baza unui scenariu  semnat de Michael Reilly & Keith Beauchamp şi Chukwu. Filmul este distrbuit în România de Forum Film şi va avea premiera în data de 17 februarie 2023.

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel şi LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures.

În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producţii distribuite de Forum Film România, accesaţi:

https://www.cineforum.ro

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus