Skip to main content

FOTO. „Adevăruri despre trecut“, nou sezon la TVR1. Primul episod este un documentar despre relaţiile ruse ale lui Ceauşescu

 
FOTO. „Adevăruri despre trecut“, nou sezon la TVR1. Primul episod este un documentar despre relaţiile ruse ale lui Ceauşescu

Seria de documentare istorice „Adevăruri despre trecut“ continuă la TVR1. De marţi începe un nou sezon, cel cu numărul treisprezece, iar primul episod îl are în prim-plan pe Ceauşescu.

Publicitate

Intitulat „Ceauşescu-Brejnev“, primul episod al seriei „Adevăruri despre trecut“ tratează relaţia fostului nostru lider cu şeful statului sovietic. Documentarul va fi difuzat marţi, 3 mai, de la ora 23.00, după „Telecinemateca“, la TVR 1.

„Dincolo de prietenie, solidaritate, frăţie – cuvinte des folosite în comunicatele oficiale pentru a caracteriza relaţiile bilaterale, România era trainic legată de URSS prin nevoile stringente de import de materii prime şi piaţa de desfacere asigurată de imensa ţară. Sovieticii acordau asistenţă tehnică la construcţia unor mari obiective“, se arată într-un comunicat.

Raluca Rogojină, realizator şi producător al seriei documentare „Adevăruri despre trecut“:

„Deşi Ceauşescu a continuat politica duplicitară a lui Dej în relaţiile româno-sovietice, a fost mult mai puţin atent decât predecesorul său la consecinţele pe termen lung. Inflexibilitatea şi voluntarismul său vor fi fost nefaste.

Cerea relaţii de egalitate cu sovieticii, încerca să le impună aceasta chiar în mod jignitor, de vreme ce românii aveau încă multă nevoie de ei. În vremuri de război, vorbim la „Adevăruri despre trecut" despre ce a însemnat epoca stagnării în Uniunea Sovietică şi ce repercusiuni a avut ea asupra României, cât de afectată a fost mentalitatea omului sovietic şi care sunt consecinţele care se resimt şi astăzi (...).

Mai mult ca niciodată în ultimii ani trăim bântuiţi de o foamete teribilă de adevăr. Deşi, o igienizare constantă a memoriei este vitală pentru a rămâne în viaţă şi, de cele mai multe ori, oamenii preferă să jongleze candid-nostalgic cu amintirile din vremea Tovarăşului şi să cearnă doar micile victorii personale transformate pe parcurs în tehnici de supravieţuire“.

 „Adevăruri despre trecut“ numără 12 sezoane, 8 ani de la prima emisie şi peste 130 de documentare.

GALERIE FOTO. Ce subiecte vor fi abordate în noul sezon?

  • „Epoca Brejnev" (cel mai longeviv lider sovietic după Stalin) şi „făurirea omului sovietic";
  • „Femei în Securitate";
  • „Autobuzul morţii"- adevărul despre cel mai grav accident rutier din perioada comunistă;
  • „Vagoane Arad - uzina de valută a lui Ceauşescu";
  • cel mai ambiţios proiect ceauşist de dezvoltare din anii industrializării forţate: producerea energiei atomice în România;
  • fabrica de bucurii „Arădeanca";
  • unul dintre cele mai bine păzite secrete ale României din perioada comunistă - fabricarea apei grele;
  • „Trabant - mon amour"
  • Viaţa şi misterul morţii lui Nicolae Labiş

Echipa emisiunii este formată din Raluca Rogojină - realizator şi producător, Lavinia Betea - consultant de specialitate; Roxana Tarhon, Raluca Bibiri, Diana Deleanu, Gheorghe Preda - realizatori, Ştefania Ţene, jurnalist şi Lucia Zamfir, documentarist.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    sper sa fie la o ora decenta ca avem si noi servici si nu am vrea sa pierdem una din putinele emisiuni interesante Chiar daca nu face audienta bomba tot trebuie data Asa poate ne mai desteptam si noi ca vulpitele ne-au mincat neuronii
  • Mile Mile
    Pana când plecați toți acasă atunci
  • A1 A1
    Cei de la CNA ar trebui sa se (auto)sesizeze si sa intervina...asa cum i-au pus la punct pe cei de la B 1 Tv. Chiar nu mi se pare potrivit acum si la acea ora difuzarea acestui documentar !
  • Livia Pila Livia Pila
    Sa consemnam pentru moment noi victorii ale administrației Turturica. Și ale noii directoare a TVR 1, o anume doamna Modalca. TVR 1 a pierdut în aprilie 3000 de telespectatori pe minut. Ceea ce nu îl împiedică pe dl. PDG sa meargă voios la fitness. Și sa încaseze o leafa imensa. Pana când? Pana când aceasta bătaie de joc fata de banul public?

Trimite un comentariu

sus