Skip to main content

Manual anti-Fake News. De unde îl descărcaţi? O carte a UNESCO pe această temă, tradusă printr-un parteneriat PressHub - Facultatea de Jurnalism

 
Manual anti-Fake News. De unde îl descărcaţi? O carte a UNESCO pe această temă, tradusă printr-un parteneriat PressHub - Facultatea de Jurnalism

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a realizat un parteneriat cu PressHub pentru a traduce în limba română o carte despre fake news şi dezinformare a UNESCO.

Publicitate

Cartea se numeşte „Jurnalism, fake news & dezinformare" iar versiunea în limba română se va lansa vineri, 14 mai, de la ora 14:00, în cadrul unui eveniment online. Evenimentul se va difuza pe paginile de Facebook ale Facultăţii de Jurnalism şi PressHub.

Invitatul special al evenimentului este Simona Miculescu, ambasador al României la Delegaţia Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Pentru traducerea cărţii au contribuit 50 de studenţi FJSC, şapte profesori de la FSSC şi doi de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.

UNESCO a cerut ca manualul să fie tradus în cât mai multe limbi, pentru ca oamenii să poată să înţeleagă fenomenul fake news, care a apărut tot mai des în timpul pandemiei de Covid-19.

Simona Miculescu a spus: 

„Din punct de vedere al Delegaţiei Permanente a României pe lângă UNESCO, lansarea traducerii acestui Manual pentru educaţia media şi învăţământul jurnalistic este deosebit de oportună, răspunzând unei nevoi create de dezvoltarea exponenţială a fenomenelor dezinformăriişi fakenews pe durata pandemiei de COVID-19, dar şi a altor ocurenţe, precum proliferarea propagandei, a discursului discriminatoriu, sau a discursului urii.

Salutăm cu căldură publicarea manualului în limba romană, deoarece şi în ţara noastră, expusă acestor fenomene îngrijorătoare, educaţia media şi învăţământul jurnalistic sunt de foarte mare actualitate şi importanta. Ca stat membru UE şi nu numai, ţara noastră este, deopotrivă, un susţinător natural al presei libere, independente şi de calitate, al drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, inclusiv cele la informare sau la libera exprimare, dar şi o ţintă – cel puţin potenţială – pentru campanii de dezinformare şi de alta natură, orchestrate de actori statali şi non statali, din vecinătate sau din alte regiuni ale lumii.   

Aceste fenomene, alături de alte subiecte relevante pentru ceea ce înseamnă jurnalismul actual - precum dreptul la libera exprimare, dezvoltarea media, accesul la informaţie, siguranţajurnaliştilorşi a lucrătorilor din domeniul media, constituie teme-far pentru UNESCO, care este liderul în materie în cadrul sistemului ONU.”

Cartea poate fi descărcată de AICI.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus