Skip to main content

VIDEO. Alin Panc: „L-am găsit pe Avram Iancu” – Primele secvenţe din noul film al autorilor seriei „Pup-o, mă!”

 
Alin Panc (în centru) şi bunul său prieten, Sandu Pop, care îi este şi partener de producţie de filme, la filmările pentru „Avram Iancu - Împotriva imperiului” / foto: arhiva personală
Alin Panc (în centru) şi bunul său prieten, Sandu Pop, care îi este şi partener de producţie de filme, la filmările pentru „Avram Iancu - Împotriva imperiului” / foto: arhiva personală

Primele secvenţe şi o parte din coloana sonoră a unui nou film românesc. Aşa cum a povestit, în exclusivitate pentru Paginademedia, Alin Panc, unul dintre autorii seriei „Pup-o, mă!”, a realizat o nouă producţie de la întâlnirea noastră precedentă cu el. Este vorba despre o docu-dramă: „Avram Iancu – Împotriva imperiului”. Vă prezentăm imagini de la filmări şi primele secvenţe din film, cu o bucată din coloana sonoră. Este incredibilă asemănarea dintre actorul Horia Fedorca, care interpretează rolul principal, şi „Crăişorul Munţilor”.

Publicitate

Filmul este produs de PaPa Pictures şi Asociaţia Transilvania Art şi marchează un debut în regie de lungmetraj pentru Theo Thorn, care semnează şi scenariul, împreună cu Alex Molico.

Premiera în cinematografe a fost stabilită pentru 26 ianuarie, în 2024, numit oficial „Anul Avram Iancu” – se împlinesc 200 de ani de la naşterea eroului.

Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie, în nordul judeţului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criş, Bulzeştii de Sus şi în comuna Luncoiu de jos.

Este un film privat, făcut ca un tribut Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoşească. Credem că «Avram Iancu – Împotriva imperiului» este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc şi Sandu Pop.

VIDEO. Alin Panc, în studioul de podcast-uri Paginademedia, despre noul film dedicat lui Avram Iancu: „Este o mare încercare a noastră”

Distribuţia filmului mai are un nume aflat la debutul în cinema: cântăreaţa de muzică populară Paula Hriscu. Artista este şi cea care interpretează melodiile de pe coloana sonoră, aşa cum este cea din aceste imagini oferite în exclusivitate.

Eroul, Avram Iancu, este interpretat de doi actori: la tinereţe de Horia Fedorca, iar pentru ultimii ani ai vieţii rolul a fost realizat de Damian Victor Oancea.

Distribuţia completă: Horia Fedorca, Damian Victor Oancea, Alin Panc, Sandu Popa, Kata Pánczél, Paula Hriscu.

Filmul are în echipă şi trei consultanţi ştiinţifici – prof. univ. dr. habil. Sorin Şipoş (de la Universitatea din Oradea şi de la Muzeul Ţării Crişului Oradea), prof univ dr. Mihai Drecin (membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România) şi lector univ. dr. Radu Româmaşu (de la Uniersitatea din Oradea).

Producători executivi sunt Dorian Stan şi Raluca Hideg, director de imagine este Rareş Dima, montaj a fost realizat de Sabin Filip, pentru sunet s-a lucrat cu Ioan Iacoban, costumele au fos realizate de Daniela Diaconescu, iar scenografia de Nicu Resteanu.

„Avram Iancu – Împotriva imperiului” – Sinopsis

  • Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului”  punctează momentele care au influenţat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluţionar al Transilvaniei, al României. Filmul urmăreşte evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.
  • 1848 – În plină Revoluţie în Transilvania, moţii răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munţii Apuseni, care se transformă într-o fortăreaţă. Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaţilor maghiari. Deşi slab echipaţi şi fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuşi la sacrificiu, însufleţiţi de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăişorul Munţilor.
  • În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune şi-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanşând un şir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistiţiu şi cu un deznodământ neaşteptat al Revoluţiei.
  • Filmul urmăreşte mai apoi şi evenimentele de după Revoluţie: negocierea armistiţiului dintre români şi maghiari, înfrângerea revoluţiei şi instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea şi maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viaţă, chinuiţi de supărări, şi moartea sa învăluită în mister.

VIDEO. „Avram Iancu – Împotriva imperiului” – Primele 5 minute din film vor fi difuzate de Ziua Naţională, 1 Decembrie

De vorbă cu echipa...

„Mă bucur enorm că reuşim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un ţel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul şi credinţa în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe”, spune Alin Panc, producător PaPa Pictures.

Horia Fedorca, actorul din rolul principal, asemănare izbitoare cu eroul

Mă bucur că am avut ocazia să primesc acest rol. Eu fiind ardelean, ştiam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte ştiu acum.

Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu ţi am încercat să îl înţeleg, nu doar din descrierile altora, ci şi din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale”, spune Horia Fedorca, interpretul personajului principal, Avram Iancu. Actorul îşi face astfel debutul în cinema, într-un rol principal. Horia Fedorca face parte din echipa Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Portretul lui Avram Iancu, pictura de Barbu Iscovescu, la baza alegerii costumelor din film

GALERIE FOTO. Sandu Pop: „Filmul făcut de noi este o mulţumire venită după două veacuri”

Avrămuţ, erou al meu, al moţilor şi nu numai, a fost un om deştept, viteaz şi mai ales înţelept.

Filmul făcut de noi este o mulţumire venită peste două veacuri, pentru cum şi-a dorit libertatea, cum a ştiut şi cum a sperat în izbânda neamului său.

Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-şi vadă moţii liberi şi stăpâni pe munţii lor.

În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă şi la tineri. Văd cum alte naţii îşi inventează eroii, aşa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz şi iubitor de neam şi glie. Mulţumim domnului Gheorghe Cibu, precum şi tuturor iubitorilor de Avram Iancu, care ne-au fost aproape în realizarea acestui film”, spune Sandu Pop, producător PaPa Pictures.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus