Skip to main content

INTERVIU. „Emisiunea 3 ceasuri bune nu are vacanţă”. Ce spune prezentatoarea Maria Smarandache, care împlineşte 20 de ani de TVR

 
INTERVIU. „Emisiunea 3 ceasuri bune nu are vacanţă”. Ce spune prezentatoarea Maria Smarandache, care împlineşte 20 de ani de TVR

Prezentatoare a matinalului 3 ceasuri bune de la TVR 1, Maria Smarandache nu are parte de concediu în acest sezon estival. Programul TV al dimineţilor postului public rezistă fără pauză pe timpul verii. „Emisiunea 3 ceasuri bune nu are vacanţă”, explică Maria Saradache, pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Painademedia: Maria, de câţi ani în TVR şi de câţi pe sticlă?

Maria Smarandache: Lucrez în Televiziunea Română de aproape 20 de ani şi, chiar dacă am luat concursul pentru postul de redactor prezentator, am fost şi reporter, corespondent politic şi editor de jurnale sau telejurnale. Aşadar, tot de atâta timp şi pe sticlă.

Cum se spune, am trecut prin toate etapele de formare, deoarece meseria aceasta nu o poţi face decât dacă treci prin toate etapele.

Paginademedia: Şi de cât timp la matinalul intitulat, sugestiv, 3 ceasuri bune?

Maria Smarandache: Din mai, anul trecut, de când a fost lansat acest nou format de matinal. 3 ceasuri bune este o emisiune matinală informativă, cu ştiri din actualitate şi cu invitaţi specialişti, care vin cu explicaţii suplimentare pe teme ce ţin de viaţa noastră de zi de zi, dar şi cu ştiri relevante din presa internaţională.

Paginademedia: Văd că încă sunteţi pe post. Dar bănuiesc că ştii în ce perioadă va avea pauză emisiunea...

Maria Smarandache: Emisiunea 3 ceasuri bune nu are vacanţă! Suntem în direct atât pe TVR 1, cât şi pe TVR Internaţional, dar şi pe TVR INFO, postul cu ştiri de încredere al românilor.

Din mai, anul trecut şi până acum am lipsit doar cinci săptămâni, când am fost la Bruxelles, ca urmare a faptului că am fost finalista Burselor JTI pentru jurnalism european.

Până la toamnă, mai sunt multe emisii de pregătit, aşa că mă concentrez pe acestea şi îi invit pe cei care citesc acest interviu să ne urmărească, deoarece venim cu ştiri şi informaţii utile, de la ora 07.00 până la 10.00. #conteazacumneincepemziua

Maria Smarandache: „Jurnalismul este o vocaţie. Ador să vorbesc cu oamenii, iubesc poveştile”

Paginaemedia: Eşti om de media de două decenii... Reuşeşti să ţii pasul cu schimbările impuse de evoluţia tehnologiei? Apropo tot de asta... Cum stai cu activitatea pe reţelele sociale?

Maria Smarandache: Acum nişte ani, o mare doamnă a televiziunii, Carmen Movileanu, îmi spunea aşa: „Un bun jurnalist trebuie să ştie să scrie şi să scrie corect! De asemenea, acesta trebuie să cunoască şi modul de utilizare a unor dispozitive folosite adesea în mass-media, de la microfon şi reportofon, la camere video profesionale şi programe de editare”.

Am ţinut cont de toate sfaturile şi am participat la mai multe cursuri sau am furat meseria de la colegii cu experienţă din TVR. Încerc să ţin pasul cu tehnologia şi să mă perfecţionez zilnic. Mass-media a suferit mai multe şocuri, în contextul global marcat de pandemia de SARS Cov 2 şi apoi, de războiul din Ucraina, dar nu a dispărut şi nici nu va dispărea, ci, cu ajutorul tehnologiei, intră şi pe alte platforme de comunicare.

Eu, de exemplu, am început să scriu mai mult pe pagina de Facebook Maria Smarandache şi să dedic mai mult timp promovării ştirilor, inclusiv pe Tik Tok. Am conturi atât pe Facebook, cât şi pe Instagram, YouTube, LinkedIn, dar şi pe Twitter.

Pentru mine, paginile de social media sunt camerele de luat vederi prin care oamenii au acces dincolo de micul ecran, în culise. Sunt Maria care are grijă de plante, plimbă câinele, face dulceaţă (uneori) sau îndrăgeşte artişti şi branduri româneşti.

Fiecare pagină are publicul ei şi încerc, inclusiv pe pagina de socializare a emisiunii, 3 ceasuri bune, să îi conving pe cei care ne urmăresc în acest spaţiu virtual să fie împreună cu noi şi la TV.

Paginademedia: Eşti una dintre puţinele prezentatoare TV care au păstrat ochelarii şi nu au recurs la lentile de contact. Ţi s-a spus? Ţi s-a cerut? Te-ai gândit?

Maria Smarandache: Da!? Niciodată nu m-am gândit la acest lucru... Nu mi s-a cerut niciodată să renunţ la ochelari şi cred că nu asta este important în această meserie.

Paginademedia: Ce îţi place cel mai mult din munca pe care o faci în TVR. Care sunt marile satisfacţii pe care ţi le aduce?

Maria Smarandache: Îmi place că pot să fiu autentică şi liberă în gândire. Jurnalismul este o vocaţie, înainte de a fi o meserie pe care o faci pentru că îţi place să trăieşti intens, să fii mereu conectat la tot ce este nou.

Maria Smarandache, la 3 ceasuri bune: „Unul din cinci tineri îşi doreşte să devină celebru în social media”

Paginademedia: Eşti recunoscută pe stradă? Cum reacţionezi?

Maria Smarandache: Sunt oameni care îmi spun că îşi beau cafeaua cu mine şi că sunt în viaţa de zi cu zi la fel ca la televizor sau invers. Unii îmi spun că le-ar plăcea să vadă mai multe ştiri externe, alţii că le este dor de specialiştii pe care îi intervievam şi să aducem mai des invitaţi în platou...

Ce-i drept, ador să vorbesc cu oamenii, iubesc poveştile. Una dintre prietenele mele îmi spune mereu: „Măi, dacă te las două minute în staţia de autobuz, te găsesc vorbind cu cineva”. Fiecare om îţi poate aduce o ştire.

Paginademedia: Care e ştirea care ţi-a fost cel mai greu să o prezinţi şi de ce?

Maria Smarandache: O ştire despre un copil aflat într-o situaţie dificilă. M-am emoţionat şi cu greu mi-am înfrânat lacrimile. Şi, în fiecare zi încerc să devin o variantă mai bună a mea. Nu sunt perfectă şi nici nu cred că cineva caută perfecţiunea într-un om, că atunci ar fi chiar plictisitor.

Paginademedia: Care sunt, din punctul tău de vedere şi după experienţa acumulată, cele mai importante sfaturi pentru cineva care doreşte o carieră în televiziune, mai ales dacă trebuie să prezinte şi live-uri?

Maria Smarandache: E o meserie pe care o faci atunci când îţi place să trăieşti intens, să fii mereu conectat la nou, să rămâi imparţial, să fii curios şi interesat să descoperi adevărul.

Ca fiecare meserie, e grea uneori şi extraordinară de multe ori. Dar, dacă ar fi să o iau de la căpăt, tot jurnalist mi-aş dori să fiu! Orice meserie are o serie de reguli de la care profesioniştii nu ar trebui să se abată sub nicio formă.

La fel este şi în cazul jurnalismului, unde trebuie să se respecte imparţialitatea, relevarea adevărului, documentarea amănunţită şi verificarea informaţiei prin folosirea corectă şi cu bună credinţă a surselor de informare. În acest fel există garanţia că ştirile livrate publicului sunt reale şi respectă dreptul la o corectă informare. A, şi cel mai important: să fie autentici! Succes!

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus