Skip to main content

ANIVERSARE. Prima TV, 24 de ani. Lansarea postului în presa anului 1997 şi programele speciale de azi

 
ANIVERSARE. Prima TV, 24 de ani. Lansarea postului în presa anului 1997 şi programele speciale de azi

ANIVERSARE. Prima TV împlineşte 24 de ani. Pe 17 decembrie postul a fost lansat pe licenţa fostului Amerom şi era anunţat drept o „concurenţă serioasă” pentru Pro TV.

Publicitate

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, programele speciale aduse de Prima TV în 2021, dar şi istoria tumultoasă a televiziunii lansate de Cristi Burci (proprietar al ziarelor Click! şi Adevărul) şi vândută tot de el de două ori. 

- De la ora 15.00, Ioana Petric, Giulia şi Gabriela Marin vin cu o ediţie specială Hai cu fetele. 

- Cristi Brancu, de asemenea. De la ora 16.00, la Exclusiv VIP, vor fi difuzate poveşti din culisele emisiunilor Prima TV. 

- Seara se încheie cu o ediţie specială Cronica Cârcotaşilor, care aduce o retrospectivă a celor mai bune momente din cei 24 de ani de Prima TV. 

- Postul de televiziune anunţă şi că s-a alăturat unor cauze umanitare ca cele prezentate de Asociaţia Magic, Conil, SOS Satele Copiilor, United Way, Habitat for Humanity România, Casa Hospice, Asociaţia FDP şi Asociaţia Blondie.

Sunt implicate toate vedetele staţiei: Andreea Berecleanu, Ioana Maria Moldovan, Florin Călinescu, Bebe Cotimanis, Marius Saizu, Daniel Osmanovici, Irina Gologan, Marina Niţoiu, Maria Iordănescu, Anca Sână Serea, Diana Bart, Cove, Dezbrăcatu, Ioana Petric, Gabriela Marin, bebeluşele Cronicii Cârcotaşilor, Denisa si Alexandra, Sebastian Zachmann, Georgia Ninu, Bianca Iordache, Luci Popa şi Dan Scarlat, Cristi Brancu, Dragoş Pătraru şi Ştefania Cîrcu, echipele serialelor Oportuniştii şi Secretele Preşedintelui. 

Prima TV, lansată de Burci, vândută de Burci, preluată iar de Burci şi vândută iar

Prima TV a fost lansat de Cristian Burci, actualul proprietar al ziarelor Click! şi Adevărul, în decembrie 1997, pe licenţa postului Amerom.

În 2005, omul de afaceri a vândut postul către SBS Broadcasting (la pachet cu postul de radio Kiss FM), pentru 27 de milioane de dolari.

În 2013, Burci redevine proprietar al Prima TV. SBS a vândut atunci Kiss FM către grecii de la Antena Group. Nu şi postul de televiziune, care s-a reîntors la Burci, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

În august 2015, Prima Broadcasting Group şi-a cerut insolvenţa. A urmat o perioadă în care staţia a fost implicată în mai multe procese pentru recuperarea datoriilor (unul dintre ele, cu Mihai Găinuşă).

Datoriile la vremea respective se ridicau la 100 de milioane de lei. Cel mai mare creditor era o firmă deţinută tot de Cristi Burci (Graffiti Red), cu 8,4 milioane de euro de recuperat.

Discuţiile pentru o nouă vânzare a Prima TV au început încă din 2018, când au început discuţiile cu Adrian Tomşa. Telenovela Prima TV s-a încheiat în 2020, când CNA a aprobat trecerea licenţei audiovizuale de la firma lui Cristian Burci către Clever Media, unde acţionar majoritar este Tomşa.

După preluarea de către grupul Clever, Prima TV trece printr-un proces de transformare. Au fost aduse formate noi, seriale, foste din Pro TV sau Antena 1 (Andreea Berecleanu, Daniel Osmanovici, Cove, Bebe Cotimanis, Cristi Brancu sunt doar câteva) şi chiar meciuri de fotbal. 

ISTORIA lansării Prima TV

Postul a fost lansat de Cristian Burci în decembrie 1997, cu o investiţie iniţială de 20 de milioane de dolari, după cum declara patronul în presa vremii.

„Prima TV înseamnă o investiţie de 20 de milioane de dolari, în prima fază, plus încă 20 de milioane de dolari în a doua, foarte curând, pentru extindere”, declara Cristian Burci în ziarul Libertatea din 17 decembrie 1997.

Directorul executiv de atunci al postului era Dan Belcea, iar Ovidiu Miculescu era responsabil pe partea jurnalistică. Titus Munteanu se ocupa de zona de divertisment. Printre acţionari se număra şi Ilie Năstase.

La nicio lună de la lansare, Dan Andronic (actualul patron de la Evenimentul zilei) a trecut de la Tele 7 la Prima TV pentru a coordona cele şase buletine pe care Prima TV le realiza.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gogu Gogu
    Cum o chema pe prezentatoarea stirilor Prima in acei ani de inceput? Nu am mai vazut-o de atunci. Era la stirile de seara, tunsa mai scurt si parca avea ochii albastrii, dar nu sunt sigur de acest aspect.
  • primul telespectator primul telespectator
    Stiti magarul lui nea Vasile? N-are nicio legatura! PrimaTV de acum n-are nicio legatura cu PrimaTV de la inceput si nici n-o sa aiba in veci cu actualii patroni!
  • cata cata
    ddd zice bine ce zice
  • Camelia Camelia
    De atunci, imi amintesc se Adriana Bahmuteanu care facea talk show politic dupa modelul Tuca. Politicienii refuzau sa vina in emisiunea ei, spunand pe față ca nu vorbesc despre politica, cu o femeie. Aia care veneau, ațipeau in emisiune, pana cand pe ea au lasat-o nervii si s-a dat pe divertisment. De-a lungul timpului am avut o anumita simpatie față de ea, chiar daca a exagerat cu telenovela din viata personala, dar o fi fost o drama pentru ea ca nu a putut avea cariera pe care si-a ales-o la inceput. Publicul a vrut show telenovelistic, iar ea le-a dat din plin.
  • Soby Soby
    Când revine Mișu Găinușă la Cârcotașii?
  • ddd ddd
    orice jucător care își dorește să reintre în linia întâi pune bazele pe Prime time de acolo legi tot și nu e suficient doar să reactivezi un produs de forță al unei alte televiziuni contează și nivelul producției și cum dezvolți produsul respectiv

    prima în momentul ăsta nu are un produs de forță e nici măcar la nivel de producție producția este foarte slabă foarte ieftină și unul din produsele prima identitate că istorie nici nu îi aparțin
  • ddd ddd
    Din păcate pentru Istoria Prima TV și pentru speranțele de prezent viitor ale Prima TV echipa de la Cluj Nu a înțeles Care este nivelul și istoria Prima TV și sub aripa viziunea managerial a lui Florin Călinescu e jalee

    Sunt curios dacă vreodată unul din puținii oameni care știu valorile și succesul Prima TV va vorbi vreodată adică Șerban Huidu El este unul din puținii oameni care mai cunosc și mai sunt acolo din Ce însemna prima o dată
  • jk jk
    Ieri Antena Stars a facut 8 ani si ar fi fost si aniversarea celor de la B1,langa sigla au scris 20 ani

Trimite un comentariu

sus