Skip to main content

E oficial. Telenovela Prima TV s-a încheiat: CNA a aprobat trecerea licenței la noul proprietar

 
E oficial. Telenovela Prima TV s-a încheiat: CNA a aprobat trecerea licenței la noul proprietar

E oficial. Prima TV a trecut oficial la Adrian Tomșa, cel care deține televiziunile Look. CNA  a aprobat trecerea licenței audiovizuale de la firma lui Cristian Burci către Clever Media, unde acționar majoritar este Tomșa. 

Nu este singura noutate. Prima TV va fi și HD.

Publicitate

Forul audiovizual a aprobat și modificarea licenței din SD, în SD și HD. 

„Sperăm ca până la finalul anului să avem toată emisia în HD”, a spus Adrian Tomșa la CNA.

Pe lângă licența națională Prima TV, a mai trecut la Clever și licența locală din Iași. 

„Vom încerca să aducem o componentă de sport”

Adrian Tomșa, la CNA: 

„După cum știti tranzacția de preluare este una destul de complexă, având în vedere starea de reorganizare judiciară a companiei care deține postul. Peste toate s-a suprapus și starea de pandemie. Rațiunea pentru care am luat decizia acestei achiziții a fost de business, oarecum naturală pentru grupul media pe care vrem să-l construim.

Avem nevoie de o stație generalistă. Prima TV a fost unul dintre pionierii din piața media românească. Nu are un brand erodat, are notorietate și asta a contat mult. Postul nu a beneficiat de bugete de dezvoltare. Sunt multe de construit în zona tehnică și de conținut. Suntem pregătiți să rezolvăm aceste probleme de care suntem conștienți.

Nu vrem să modificăm poziționarea postului, de post generalist. Vom încerca să aducem, în schimb, o componentă de sport. Vom încerca să ne adaptăm schimbărilor și să abordăm noi paradigme, prin transformarea televiziunii într-un hub digital”, a spus acesta. 

Monica Gubernat: 

„Pe mine mă interesează dacă rămâne Pătraru. E o emisiune bună și chiar aș vrea să rămână”, a spus șefa CNA. 

Tomșa a răspuns:

„Rămâne și Dragoș Pătraru. Grila pe termen scurt rămane aceeași, dar vom face ceva schimbări în iarnă. Vrem să dezvoltăm zona de știri și suntem în discuții cu mai multe case de producție. Vrem să generăm și conținut local și conținut care să fie potrivit pentru toate mediile”, a spus acesta. 

Acesta a mai punctat:

„Look Plus, postul nostru generalist, va rămane momentan așa. În viitor e posibil să-l schimbăm, poate să-l ducem pe o nișă masculină, dar e posibil să rămână tot generalist, dar să fie diferit de Prima TV.”

Acționariatul firmei care a preluat Prima TV

Prima TV a trecut la firma SC Clever Business Transilvania SRL. Societatea este deținută de Adrian Tomșa (65%), Maria Nicoară (10%) și Clever Media Network SRL (25%).

În acționariatul Clever Media: Adrian Tomșa (99,99%) și Victor Gongolea (0,01%), conform documentelor depuse la CNA.

Preluarea Prima TV, o poveste lungă

După ce a fost la un pas de semnarea contractului anului trecut și tranzacția a picat, după ce creditorii au angajat și o companie de audit PwC ca să găsească un cumpărător, după ce au avut o ofertă inclusiv de la oligarhul Vladimir Plahotniuc (tot fără finalitate), postul de televiziune și-a găsit proprietarul.

În luna aprilie, contractul a fost parafat. Compania cu care Prima TV a agreat preluarea este aceeași cu care a fost la un pas să semneze anul trecut: Clever Media, deținută de Adrian Tomșa. Anul trecut, Clever și Prima TV au oprit discuțiile, după ce postul de televiziune a angajat compania de audit PriceWaterhouseCoopers să găsească un cumpărator.

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, Prima TV și Clever Media (compania care deține și televiziunile Look) au reluat discuțiile la începutul acestui an, după ce oferta făcută de Vladimir Plahotniuc (prin compania Prime), nu a evoluat. În aprilie, Clever și Prima TV au bătut palma.

Paginademedia.ro vă prezintă istoria tumultoasă a negocierilor pentru vânzarea Prima TV:

August 2018. Adrian Tomșa și Cristian Burci (acționarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomșa, urmând să se facă toți pașii legali, stația fiind în insovență. Înțelegerea venea după aproape un an de discuții.

Ce urmărea Adrian Tomșa prin preluarea Prima TV, dar și istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8  milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziționarea tuturor activelor corporale și necorporale aparținând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul. 

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat și forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia. 

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, discuțiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunțat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deținută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentații și creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Decembrie 2019. Ofertă surpriză pentru Prima TV. Compania Prime, deținută de oligarhul Vladimir Plahotniuc, își arată interesul pentru postul de televiziune din România. Surse apropiate tranzacției declarau pentru Paginademedia.ro că oligarhul din Moldova a oferit pentru Prima TV, în jur de 20 de miliane de lie (puțin peste patru milioane de euro).

Oferta lui Plahotniuc nu evoluează însă în niciun fel.

Ianuarie-Februarie 2020. Prima TV reia discuțiile cu Clever, compania cu care fusese la un pas de finalizare.

Aprilie 2020. Prima TV și Clever Media ajung la un acord final: creditorii aprobă contractul, iar contractul este semnat, înainte de Paște. Urmează acordul de la Consiliul Concurenței și aprobarea transferului de licență de către CNA.


Citește și: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârșit) parafat. Cine e cumpărătorul?


Citește și: EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă?


Citește și: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomșa


Citește și: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Citește și: Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • @Adi. Dacă ar fi Teszari în spate, crezi că ar sabota acele televiziuni deținute de Nicoară? Gândește-te că majoritatea televiziunilor au intrat după ce au fost introduse de concurență și deși emit HD ele sunt transmise SD și la coada listei.
  • @Adi, cred ca toata lumea stie chestia asta. Eu l-am auzit pe Becali, cand a zis ca Orlando Nicoara e omul lui Zoltan Teszari... A zis cand era pe trepte la LPF si tot zicea de drepturile TV.
  • Bravo.Adrian Tomsa e un om foarte serios si cu multe cunostinte in domeniul managementului statiilor tv.Prima tv a avut noroc.Va fi din iarna o pretendenta serioasa la top 5 audiente.Veti vedea multe surprize si noutati in piata de emisiuni produse si difuzate in Romania.

Trimite un comentariu