Skip to main content

Povestea accidentului filmat în timp real. Ce spune reporterul TVR? „Am fost acuzaţi şi că e fake, că e regie. M-am întristat, eu îmi fac doar meseria“

 
captură cu reporterul TVR Iulian Cazacu care filma un stand-up în timp ce trei maşini s-au ciocnit în faţa lui
captură cu reporterul TVR Iulian Cazacu care filma un stand-up în timp ce trei maşini s-au ciocnit în faţa lui

Moment unic într-o carieră de jurnalist. Iulian Cazacu a fost fix „la faţa locului“ când s-a întâmplat un accident rutier.

Publicitate
  • Cum a trăit momentul?
  • Ce a făcut după?
  • Cum a ajuns să fie acuzat de fake-news, pentru că părea incredibil?

Explică totul pentru Paginademedia.

Jurnalistul Iulian Cazacu a trăit un moment ce pare ireal. Ceva ce nu prea se întâmplă, poate chiar deloc, într-o viaţă de reporter. 

Trei maşini s-au ciocnit în faţa lui, la câţiva metri, în timp ce filma un stand-up şi tocmai spunea cât de periculoasă este acea intersecţie. Momentul a fost filmat în timp real. 

A fost atât de uluitor - accidentul şi coincidenţa cu mesajul pe care îl transmitea ziaristul -, încât reporterul TVR, care are peste 25 de ani de experienţă în presă, a primit şi acuzaţii de ...fake-news.

"Mi se părea că vuia totul. Maşinile mergeau cu viteză şi e o străduţă mică. 

Am auzit o bubuitură şi am rămas perplex. În faţa mea erau maşinile care s-au ciocnit.

Am apucat să zic: „Priviţi ce s-a întâmplat chiar în acest moment". Am văzut într-una din maşini o femeie care ţinea un copil în braţe şi am zis că acolo trebuie să mă duc prima dată", povesteşte Cazacu pentru Paginademedia.

"Mi s-a spus şi că e fake. M-am întristat. Eu nu mi-am dorit asta. Eu doar îmi fac meseria", spune el.

Incidentul s-a petrecut miercuri, 17 august, în comuna Gâdinţi, judeţul Neamţ. Acolo unde în urmă cu câteva zile, mai precis duminică, 14 august, un om şi-a pierdut viaţa într-un accident similar.

Problemele au apărut după ce podul de la Luţca s-a prăbuşit acum două luni şi tot traficul a fost deviat prin această comună. Primarul comunei a spus pentru TVR că până acum bilanţul accidentelor a ajuns la 30, din care două cu victime. 30.

"Nu am mai avut niciodată aşa ceva, să se întâmple în faţa mea. La toate am ajuns după"

"Primul impuls a fost să plec. M-am speriat", povesteşte Iulian Cazacu pentru Paginademedia.ro. Momentul a fost unic în carieră, spune el. "La toate ştirile am ajuns după", spune el.

Prima reacţie a fost să vadă dacă cei din maşini sunt în regulă, mai ales că într-una era o mamă şi copilul ei. După care jumătate de oră a fost în stare de şoc.

Ce a povestit reporterul TVR Iulian Cazacu pentru Paginademedia.ro

Paginademedia.ro: Ai trăit un moment complet neobişnuit: să fii la faţa locului fix atunci când se întâmplă accidentul. Poţi să detaliezi puţin contextul?

Iulian Cazacu: Eram împreună cu colegul meu, Sebastian Bădiţă. Fără el nici nu aş fi putut realiza reportajul respectiv.

Ştiam că intersecţia este dificilă şi am aşteptat o fereastră ca să mă poata vedea, el fiind pe diagonală, în partea cealaltă a intersecţiei.

Mi se părea că vuia totul. Maşinile mergeau cu viteză şi e o străduţă mică. E DN 15 D, dar e ca un drum judeţean.

Am tras două duble înainte şi am fost obturat de o maşină mai mare şi am fost nevoiţi să reluăm. M-am dat în spate cam 5-6 m de la intersecţie pentru că voiam să fac stand-up-ul din mers, porneam de la prim-plan şi deschideam treptat imaginea ca să se vadă intersecţia.

Plus că eu mă aflam chiar pe locul în care a murit omul acela duminică seară (14 august - n.red.) şi încă erau urme de la accident. Eu eram lângă troiţă, în afara carosabilului, pe pământ, la vreo 5-6 m de intersecţie, de drumul principal.

Paginademedia.ro: Ce voiai să spui în intervenţia ta în faţa camerei?

Iulian Cazacu: Eu spuneam că aici este una dintre cele mai periculoase intersecţii din judeţul Neamţ.

Chiar în urmă cu trei zile aici şi-a pierdut viaţa o persoană din cauza traficului foarte mare.

Următoarea mea frază era: „După cum vedeţi se circulă foarte intens şi o persoană şi-a pierdut viaţa“. Am ales să fac un stand-up de acolo pentru a sublinia faptul că într-adevăr se circulă aşa.

Paginademedia.ro: Ce ai simţit în momentul acela?

Iulian Cazacu: Nu mi-am dat seama. Aveam legătura vizuală cu colegul meu, îl urmăream ca să-mi dau seama dacă mă vede din cauza maşinilor care treceau prin faţa mea. Dar eu eram, repet, la distanţă.

Am auzit o bubuitură şi am rămas perplex. În faţa mea erau maşinile care s-au ciocnit.

Am apucat să zic: „Priviţi ce s-a întâmplat chiar în acest moment". Am văzut într-una din maşini o femeie care ţinea un copil în braţe şi am zis că acolo trebuie să mă duc prima dată.

Dar am stat puţin, se vede şi pe imagini, pentru că din stânga venea unul tare cu o maşină roşie şi am aşteptat să treacă să nu mă ia şi pe mine.

Apoi m-am dus direct la maşina unde văzusem copilul. I-am făcut semn omului să nu coboare, să văd întâi dacă are răni vizibile. Dar am văzut că e ok.

Apoi m-am retras.

Dacă nu era Sebi, colegul meu, nu puteam să vedem aşa ceva. Alţii s-ar fi panicat, ar fi dat stop la cameră. Dar el a avut o prezenţă de spirit extraordinară şi a lăsat secvenţa să meargă până la capăt.

Paginademedia.ro: Se vede şi pe imagini că au fost câteva secunde în care te-ai blocat, n-ai spus nimic.

Iulian Cazacu: Încercam să înţeleg ce s-a întâmplat. Primul impuls a fost să plec. M-am speriat.

Paginademedia.ro: Dar te-ai simţit în pericol când te pregăteai să filmezi acest stand-up din acea intersecţie? Te gândeai că s-ar putea întâmpla aşa ceva, fiind chiar în locul unde a murit acel om recent?

Iulian Cazacu: Am stat în sute de locuri unde au murit nişte oameni. În 25 de ani de presă cred că am văzut peste 1.000 de morţi. Nu eram în pericol. Am şi eu o vârstă şi nişte ani de când fac meseria asta şi nu mă duc unde mă pot pune în pericol sau să deranjez pe alţii.

Pe imagini se vede ca şi cum aş fi pe stradă. Dar era un cadru făcut pe mine, în prim-plan. În realitate eram la distanţă de vreo 5 m de drumul principal.

Paginademedia.ro: Dar ţi-a trecut prin minte, în timp ce făceai stand-up-ul, că s-ar putea întâmpla aşa ceva? Ai mai trăit un astfel de moment ireal în cariera ta?

Iulian Cazacu: Nu m-am gândit la asta. Nu mi s-a întâmplat niciodată. Nici n-am auzit să se mai fi întâmplat aşa ceva.

Când eşti mai tinerel te gândeşti, când îţi doreşti să te afirmi. Dar eu am peste 25 de ani de televiziune, vreau să-mi fac treaba curat.

Nu prea te arunci cu capul înainte. Trebuie să fii responsabil.

Paginademedia.ro: Acest accident filmat în timp real, pe ce loc ar fi într-un top al momentelor şocante din viaţa unui jurnalist, prezent la faţa locului?

Iulian Cazacu: Şocante au fost, de-a lungul timpului, accidentele în care şi-au pierdut viaţa părinţi şi copii, la care am fost nevoit să merg.

Cel mai puternic şi cea mai mare emoţie am avut-o lângă Piatra Neamţ, în comuna Vaduri, când o maşină în care se aflau 10 oameni a căzut într-un canal de fugă care venea de la hidrocentrală, un canal de câţiva metri adâncime, şi au murit aproape toţi, în afară de unul singur.

Am asistat la ceva ce şi pe mine m-a luat prin surprindere, chiar dacă am atâţia ani de experienţă.

Am văzut cum au resuscitat 10 oameni odată. Plutea moartea acolo peste tot.

Acum a fost impactul. După ce s-a terminat totul, am stat acolo 30 de minute până a venit poliţia. Ne uitam cum încearcă oamenii să dirijeze circulaţia. Am stat retras, mai filma colegul meu, mai lua ilustraţie. Dar cred că eram în stare de şoc.

Momentul acesta, la categoria lui, este pe locul unu pentru că nu am mai avut niciodată aşa ceva, să se întâmple în faţa mea. La toate am ajuns după.

În afară de nişte revolte pe care le-am prins când eram reporter la Iaşi şi unde erau mai mulţi sindicalişti care atacau prefectura şi eram prins în mijlocul evenimentelor, nu ajungi chiar în momentul ăla. Am mai prins lucruri care se întâmplau în timp real, dar foarte puţine, mai ales un accident.

Paginademedia.ro: Cum ai mai continuat ştirea după aceea? Ţi-ai schimbat abordarea?

Iulian Cazacu: A venit doar ca ilustraţie în plus. Ştirea era deja pregătită şi subiectul era chiar ăsta, cât de periculoasă este interecţia respectivă. Mai trebuia doar să mergem să luăm nişte ilustraţie de la podul de la Luţca, cel care se prăbuşise. Aminteam în ştire că prăbuşirea acestui pod a dus la congestionarea traficului pe acest drumuleţ.

Ştirea era schiţată înainte de acest accident.

Paginademedia.ro: Ai mai făcut încă un stand-up după acest moment?

Iulian Cazacu: Am mai făcut încă un stand-up. Oamenii ţipau, nu cei implicaţi, ci cei care se blocaseră în trafic. Am zis că trebuie să fac o precizare, să înţeleagă oamenii, să explic ce căutam eu acolo.

Foarte multă lume a comentat pe reţele de socializare că e fake, că e regie, dar nu au apucat să vadă ştirea de la Iaşi. Acolo apare şi stand-up-ul pe care l-am făcut după ce s-a întâmplat accidentul şi am spus că din fericire oamenii implicaţi au scăpat doar cu răni uşoare. Era o completare firească. (n. red. - la minutul 2.28 din Telejurnal este şi explicaţia reporterului cu privire la accidentul filmat în timp real).

Paginademedia.ro: Ce crezi că ar trebui să facă autorităţile pentru ca intersecţia aceea să nu mai fie periculoasă? Crezi că se va rezolva rapid ceva?

Iulian Cazacu: Autorităţile trebuiau să se mişte mult mai repede. Oamenii sunt specialişti şi îşi dau seama dacă cei care treceau pe podul de la Luţca spre oraş, navetiştii, sunt acum canalizaţi pe partea asta, înseamnă că trebuie să le creăm condiţii.

Au mai fost ciocniri, omul acela a murit duminică. Trebuie să se mişte mai repede. „Hai să punem un semafor provizoriu măcar!“.

Toată lumea spunea că dacă ar fi fost semafoare nu s-ar fi întâmplat atâtea nenoriciri, dar eu nu sunt specialist să pot să-mi dau cu părerea. Noi am preluat ofurile oamenilor, de aceea eram acolo. Noi auzisem că se circulă foarte greu şi că s-au întâmplat tot felul de probleme.

Urma să vorbim şi la direcţia regională de drumuri şi poduri Iaşi, dar făcusem înainte un sincron cu primarul şi el ne-a explicat ce măsuri se vor lua.

Ne-a spus că au venit reprezentanţi ai poliţiei, prefecturii şi au luat decizia să monteze un semafor. Trebuia doar ca primăria să asigure conectarea la reţeaua electrică. El estimase că până la sfârşitul lunii se va rezolva, dar eu cred că acum va fi mult mai repede.

Sper că ceea ce s-a întâmplat să ducă la un lucru bun. Să le pună oamenilor mai repede semafor.

Eu vreau să precizez că nu ne-am dus acolo în calitate de justiţiari, noi suntem reporteri de ştiri, prezentăm situaţii îi luăm toate părţile ca să înţelegem un fenomen.

Paginademedia.ro: Care a fost reacţia operatorului? Dar a colegilor tăi din redacţie?

Iulian Cazacu: Sebi a zis: „Băi îţi dai seama ce am prins, la ce am fost martori?!“. Dar nu ţin minte exact. 

Noi lucrăm de o săptămână împreună. Ne ştim de mai mult timp, dar recent a intrat în echipa noastră de la TVR.

După accident, am luat legătura cu coordonatoarea pe corespondenţi şi i-am spus ce am filmat, dar cred că nu a realizat din prima.

Ulterior a văzut că ştirea a fost preluată de alte posturi locale şi mi-a trimis mesaje de încurajare, ceea ce înseamnă că a apreciat munca noastră în echipă.

CARTE DE VIZITĂ. Iulian Cazacu lucrează din 1996 în presă.

A început mai întâi să scrie la un cotidian din Iaşi, Independentul, apoi a colaborat cu diverse posturi de radio şi tv locale de aici.

Dar consideră că "a intrat în televiziune cu adevărat" în 1999, când s-a angajat la Pro TV, unde a lucrat patru ani.

Din 2003 a trecut în echipa TVR unde este şi astăzi.

Sunt aproape 20 de ani de când lucrează în TVR. De-a lungul anilor, nu s-a mulţumit doar cu rolul de reporter. A fost producător, cameraman când era cazul şi chiar s-a băgat şi la montaj. El se identifică în prezent ca fiind videojurnalist.

  • 2003-2006 - TVR Iaşi
  • 2006-2014 - A trecut la ştirile naţionale TVR, vreme în care s-a mutat la Bucureşti.
  • Din 2014 este corespondent TVR pentru judeţele Bacău, Neamţ şi Suceava.

Citeşte şi: VIDEO. Accident în direct, chiar când reporterul TVR vorbea de cât de periculoasă e intersecţia

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    @geo, nu stiu cum sa mai explic... omul mergea pe trotuar pe strada perpendiculara pe strada principala. logic ca venea spre locul accidentului, adica spre intersectie, margand pe trotuar, cum voiai sa mearga altfel? tu intelegi 5-6 metri dincolo de trotuar sau cum?
    pentru mine e clar cazul, am fost la multe filmari si stiu si cum se fac stand-up urile in miscare si cum sta cameramanul dincolo de intersectie. daca nu era accidentul, cameramanul deschidea cadrul si se vedea ca reporterul era pe trotuar. e clar acest lucru si cand vine spre masini, de pe trotuar, se uita la masina rosie care circula pe contrasens si dupa ce trece aia, traverseaza strada.
  • ubicus ubicus
    doar eu am impresia ca reporterul TV a provocat un accident rutier?
  • omaha omaha
    @***. ***...***.
  • geo geo
    Margo, ai tot dreptul să îi ții partea. Doar este omul vostru.
    Am văzut scurta filmare. De mai multe ori.
    Nu am remarcat să se fi aflat ”lângă troiţă, în afara carosabilului, pe pământ”, asa cum sustine omul...ci la câțiva metri buni de troiță, a se vedea momentele -0,20 -0,16...dar nu contează.
    Plus ca mai sunt 2 vorbe care se bat cap in cap ”Plus că eu mă aflam chiar pe locul în care a murit omul acela duminică seară (14 august - n.red.) şi încă erau urme de la accident” - pe partea carosabilă se înțelege - Nu se vede nici ca ”eram la distanţă de vreo 5 m de drumul principal”. Din locul filmarii a mers aproape drept spre locul accidentului...daca era in afara soselei, 5 metri, trebuia sa se deplaseze inspre sosea si pe sosea spre locul accidentului. Ori eu nu am remarcat deplasarea catre sosea după momentul producerii accientului, daca era ”lângă troiţă, în afara carosabilului, pe pământ”. Dar chiar nu contează...
  • margo margo
    @geo, tu citesti doar titlurile si te uiti la poze, este? omul a explicat clar ca pe trotuar, la 5-6 metri de sosea.

    in alta ordine de idei, nu cred ca e asa unic momentul ala, e plin pe youtube de accidente in timpul unor transmisii live. oricum, au avut prezenta de spirit si cameramanul - sa filmeze, si reporterul, sa fie adecvat stiind ca e filmat. am mai vazut cazuri de injuraturi sau alte manifestatii de spaima in direct.
  • geo geo
    Și-a și găsit momentul si locul unde să filmeze un stand-up, pe partea carosabila, in apropierea unei intersectii circulate si periculoase. După care ne mirăm de ce apar accidente de circulație în acea zonă !!

Trimite un comentariu

sus