Skip to main content

Poziţia ActiveWatch, legat de planul statului de a face o platformă care va scana dezinformări online. „Vom înceta orice comunicare cu entităţile implicate în această platformă”

 
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

REACŢIE. Agenţia ActiveWatch, care apare între ONG-urile cu care colaborează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru lansarea unei platforme care ar scana dezinformări online, vine cu lămuriri. Şi anunţă, totodată, că se retrage din proiect, acceptând o colaborare numai în „contexte formale, deschise mass-media şi publicului larg”. 

Publicitate

Reprezentanţii ONG-ului au precizat că proiectul DSU este în fază de proiect şi discuţii preliminare, iar ActiveWatch acceptase să lucreze doar pe bază de voluntariat „astfel încât să observăm dacă acest grup va lua decizii care afectează libertatea de expresie sau care afectează interesul public şi accesul la informaţii corecte şi complete pentru public”.

De ce a acceptat ActiveWatch să participe la o astfel de iniţiativă: 

„Am presupus că, din poziţia de observatori, putem preveni eventuale derapaje în comunicarea instituţiilor statului şi că le putem împinge să comunice profesionist, empatic şi transparent cu mass-media şi publicul larg.

Am decis precaut să nu respingem din start o astfel de colaborare, astfel încât să ne demonstrăm buna-credinţă şi să ne reafirmăm ataşamentul faţă de misiunea şi valorile noastre: din 1994 milităm pentru comunicare liberă în interes public”, au precizat reprezentanţii ONG-ului în poziţia trimisă presei. 

„Pentru că am evaluat greşit această POSIBILĂ colaborare şi pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societăţii, vom înceta orice comunicare cu entităţile implicate în această platformă. Vom colabora şi comunica doar în contexte formale, deschise mass-media şi publicului larg”, au încheiat reprezentanţii ActiveWatch.

Amintim că Profit.ro a dezvăluit că DSU a creat un grup de lucru la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pentru a crea o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă  în contextul conflictului din Ucraina.

Potrivit propunerilor transmise, spune sursa citată, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Klaus Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”, spune sursa citată. 

Citeşte şi: Profit.ro: Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuşi

Poziţia integrală a ONG-ului, în continuare: 

ActiveWatch nu a susţinut, nu susţine şi nu va susţine CENZURA guvernamentală

Cronologie: Vineri, 4 martie 2022, ActiveWatch a participat la o întâlnire preliminară pentru a sonda posibilitatea de afiliere într-un mecanism de cooperare între membri ai societăţii civile şi din aparatul guvernamental, cu scopul clar asumat de toţi participanţii că acest instrument va sprijini comunicarea corectă şi transparentă a autorităţilor în contextul invaziei din Ucraina. ActiveWatch a luat decizia să participe tocmai pentru a evalua în ce măsură pot fi evitate erorile de comunicare dinspre autorităţi spre cetăţeni din timpul pandemiei.  

Sâmbătă, 5 martie 2022: În urma unei discuţii interne, decidem să nu ne asociem instituţional, dar să oferim expertiză, în regim de voluntariat, astfel încât să observăm dacă acest grup va lua decizii care afectează libertatea de expresie sau care afectează interesul public şi accesul la informaţii corecte şi complete pentru public. 

În intervalul 7 - 9 martie au loc discuţii de organizare şi de design metodologic. Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic definitivat, sunt doar discuţii preliminare. Întregul mecanism este informal şi în faza de organizare, definire a rolurilor, competenţelor şi valorilor. Întreaga comunicare şi interacţiune la nivelul acestui task force în stadiu embrionar este construită în jurul afirmării clare a faptului că ONG-urile NU lucrează pentru Guvern, ci vor încerca să ajute, unde pot, cu identificarea acelor subiecte care pot fi distorsionate în spaţiul public şi unde autorităţile au OBLIGAŢIA să comunice prompt şi transparent, astfel încât să nu amplifice panica morală şi să nu repete greşelile din perioada pandemiei.   

Motivaţia ActiveWatch de a participa la o astfel de iniţiativă: Am încercat în mod autentic şi dezinteresat să arătăm actorilor guvernamentali că avem competenţe şi o viziune mult mai democratică asupra spaţiului public. Am presupus că, din poziţia de observatori, putem preveni eventuale derapaje în comunicarea instituţiilor statului şi că le putem împinge să comunice profesionist, empatic şi transparent cu mass-media şi publicul larg. Am decis precaut să nu respingem din start o astfel de colaborare, astfel încât să ne demonstrăm buna-credinţă şi să ne reafirmăm ataşamentul faţă de misiunea şi valorile noastre: din 1994 milităm pentru comunicare liberă în interes public. 

Eroarea noastră de judecată şi de strategie: Deşi avem încredere în competenţele şi buna-credinţă a partenerilor din ONG-uri care au fost dispuşi să contribuie la dezvoltarea acestui mecanism, cu accent pe îmbunătăţirea comunicării şi nu pe suprimarea ei, am subestimat impactul negativ pe care această platformă (neoficială, neformalizată şi nedefinitivată) l-ar putea avea asupra percepţiei publice, mai ales în acest context tulbure. Am ales să ne concentrăm pe ce putem şi ştim să facem într-o manieră pozitivă şi am mizat pe principiul colaborării loiale între ONG-uri şi autorităţi. Din punctul nostru de vedere, mesajul ONG-urilor a fost tot timpul evidenţiat şi ferm: scopul acestui demers este de ajuta publicul să ia decizii informate şi să nu pice pradă campaniilor de dezinformare coordonate de diferiţi actori din societate. 

Decizia ActiveWatch: Pentru că am evaluat greşit această POSIBILĂ colaborare şi pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societăţii, vom înceta orice comunicare cu entităţile implicate în această platformă. Vom colabora şi comunica doar în contexte formale, deschise mass-media şi publicului larg. 

Vom continua activitatea de monitorizare a activităţii Guvernului şi a altor actori instituţionali sau politici care influenţează negativ libertatea de exprimare şi accesul la informaţii de interes public.   

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Milagi Milagi
    Zi de audiente postacule. Lasa aberatiile. MasterChef a sters pe jos cu Bucatarii Zero.
  • DODO DODO
    din minciuni se fac bani asa ca nu vrem cenzura
  • Mile Mile
    Exact încalca libertatea de exprimare ei
  • Mile Mile
    Nu are voie nimeni sa facă asta

Trimite un comentariu

sus