Skip to main content

Fără precedent! Belarus: Avion deturnat pentru a aresta un ziarist ostil regimului Lukaşenko

 
Foto: The Indian Express
Foto: The Indian Express

Caz fără precedent în lume. Un avion al companiei RyanAir care circula pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat din drum către capitala Belarusului, Minsk, pentru ca un jurnalist aflat la bord să fie arestat, scrie Libertatea.

Publicitate

Evenimentul a avut loc în seara de duminică, 23 mai.

Este vorba de Roman Protasevich, un jurnalist opozant al regimului Lukaşenko. El a lucrat la Nexta, o publicaţie care a susţinut protestele împotriva lui Lukaşenko din august 2020, moment în care preşedintele a mai câştigat un mandat (Lukaşenko e preşedintele Belarusului din 1994).

Conform sursei menţionate, autorităţile de la Minsk l-au adăugat pe Protasevich pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”, în 2020. Tot el este acuzat că incită la ură împotriva guvernului. Totodată, el riscă pedeapsă cu moartea pentru actele sale, conform liderului opoziţiei din exil, Svetlana Ţihanovskaia.

„Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: „Sunt Roman Protasevich şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”, a declarat un pasager pentru presa din Lituania, conform Libertatea.

Reacţii după incidentul avionului deturnat către Belarus

Acest incident a adus şi un val de racţii din partea liderilor unor state, dar şi din partea NATO.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, a scris pe Twitter:

„Monitorizăm cu atenţie aterizarea forţată din Belarus a zborului către Vilnius şi arestarea opozantului Roman Protasevich. Acesta este un incident serios şi periculos care necesită o anchetă internaţională.”

Gitanas Nausėda, preşedintele Lituaniei, a avut şi el o reacţie pe Twitter:

„Liderii Uniunii Europene vor discuta despre actul terorist al liderilor de la Minsk. Sugestiile mele: spaţiul aerian al Belarusului ar trebui să fie considerat nesigur, iar aeronavele Belarusului nu ar trebui să fie acceptate pe aeroporturile ţărilor din Uniunea Europeană.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelia Camelia
    Despre ce vorbești omule? Doar eu am scris înaintea ta și sunt de partea jurnalistului . Chiar ai vorbit aiurea, obsedat de postaci, măcar încercați și voi să dezbateti ca niște oameni.
  • mihai mihai
    Au intrat postacii roșii in pâine si încearcă sa deturneze discuția mai ceva decât pe avionul coborât cu forța sub amenințarea armelor, bolșevicii procedând exact ca niște teroriști.
  • Camelia Camelia
    "incită la ură împotriva guvernului"
    Bun venit în lumea care deja este condusă de progresiști ( niște corecți politic, sensibili care nu suportă discuțiile în contraďictoriu). Da, asta vrea și USR.

Trimite un comentariu

sus