Skip to main content

VIDEO EXCLUSIV. Cătălin Tolontan: De ce Hotnews şi nu un proiect propriu Tolo şi echipa? Toate detaliile. Nu va fi (şi) acţionar. În trecut am refuzat acţiuni şi de la Sârbu, şi de la Ringier

 
VIDEO EXCLUSIV. Cătălin Tolontan: De ce Hotnews şi nu un proiect propriu Tolo şi echipa? Toate detaliile. Nu va fi (şi) acţionar. În trecut am refuzat acţiuni şi de la Sârbu, şi de la Ringier

INTERVIUL LUNII. EXCLUSIV. De ce au optat Cătălin Tolontan şi echipa pentru Hotnews şi nu pentru un proiect propriu, de la zero, împreună cu jurnaliştii demisionari de la Libertatea şi de la GSP? Răspunsurile, în primul interviu acordat în exclusivitate Paginademedia.ro după înţelegerea cu Hotnews.

Publicitate

Vor fi, pentru început, trei proiecte: extinderea Hotnews, un site de sport şi, o dezvăluire în premieră, un alt proiect coordonat de Răzvan Luţac şi de Iulia Roşu.

Care va fi statutul lui Tolontan? Va fi coordonator editorial la HotNews, subalternul lui Cătălin Ţepelin la site-ul de sport, iar Răzval Luţac îi va fi şef lui Tolontan în al treilea poiect.

În niciunul dintre cazuri, Tolontan nu va fi şi acţionar:

Cătălin Tolontan: "Acesta este un lucru pe care l-am decis de foarte multă vreme. Nu ştiu dacă e bine sau rău. Nu fac judecăţi de valoare în niciun fel. Pur şi simplu. Şi Adrian Sârbu a vrut să-mi dea acţiuni. Ringier, acum vreo douăzeci şi ceva de ani a vrut să-mi dea acţiuni, mie şi lui Ovidiu Ioaniţoaia şi am refuzat amândoi. Şi nu, nu fac din asta o o alegere etică, ci pur şi simplu nu funcţionează la mine lucrul ăsta, atâta tot.

De ce Hotnews şi nu un proiect de la zero?

Cătălin Tolontan: A lua acum de la zero o variantă, inclusiv antreprenorială, nu era ceea ce noi căutam.

Foarte multă vreme în presă, presa, în presa mondială şi granturile, şi oameni de afaceri, şi publicul s-au orientat cu donaţii, mai ales către organizaţiile mici sau chiar foarte mici. Dar, cumva, încet, încet şi-au dat seama - odată, pentru că multe au căzut şi nu s-au putut susţine - că e foarte greu să lupţi dacă eşti mic, cu maşina asta uriaşa a dezinformării sau a furiei care e propagată permanent pe net, inclusiv de reţelele sociale. E foarte greu să lupţi dacă eşti mic.

Nu poţi să aperi democraţia într-o ţară de 19 milioane de locuitori, cu atât de multe domenii, având doar câteva excepţionale, altfel, buticuri de presă.

Am mai spus lucru ăsta: dacă eu aş fi mogul la Botoşani, aş prefera să existe 20 de buticuri de presă în această ţară. Dar nu două sau trei redacţii mari care să dea o sută de ştiri pe zi! De ce? Că poate din o sută de ştiri poate mă nimereşte o alice a uneia dintre aceste redacţii. Pe când dacă s-ar publica o dată la o lună sau de două ori pe lună, ce şanse ai să ajungi vreodată la Botoşani cu o relatare?

Cele mai importante idei din interviu:

- Cătălin Tolontan va fi coordonator editorial al Hotnews. Clarice Dinu este şi rămâne redactor-şef. Dan Duca, nou venit în echipă, va avea "o poziţie egală de responsabilitate", ca Head of Product. În echipa de conducere este şi Mona Hera, ca "şefă a site-ului."

- În noua formulă, cu noi oameni în echipă, redacţia Hotnews ajunge la 40 de jurnalişti.

- Două noi produse editoriale vor fi lansate: un site de sport şi un proiect cu Răzvan Luţac şi Iulia Roşu coordonatori.

- Din punct de vedere administrativ, site-ul de sport va fi editat pe o companie separată de Hotnews şi va fi concretizat cam într-o lună şi jumătate. Unul dintre acţionari va fi Dragoş Vâlcu (acţionar şi la Hotnews). Va fi coordonat de Cătălin Ţepelin. "O să fiu subalternul lui Ţepelin, în sensul în care voi scrie la publicaţia sportivă." Va fi doar online.

"Nu va fi o secţie de sport a Hotnews. Nu va fi o verticală în Hotnews. Va fi pur şi simplu o publicaţie cu propriul său nume, cu propriul său destin, într-un - e adevărat - într-un parteneriat strâns cu Hotnews."

- în cel de-al treilea proiect, "Răzvan Luţac va fi şeful lui Cătălin Tolontan. Era şi timpul." Va fi un proiect independent de HotNews, "în afara controlului patrimonial al oricărui om sal al oricărei alte entităţi".

"Luţac e un Peter Pan al presei: A intrat la 18 ani în redacţie, a făcut vreo 25 de ani, la un moment dat, după vreo 10 şi a rămas, în mod misterios, undeva sub 30 de ani, nemaiîmbătrânind practic. E timpul ca să preia  şi o altă generaţie răspunderea managerială a unor proiecte serioase."

Despre Ovidiu Ioaniţoaia? 

Tolontan: Ovidiu Ioaniţoaia este una din stâncile carierei mele. M-am uitat la el şi m-am sprijinit pe el ori de câte ori am avut o încercare sau dilemă profesională. Şi da, ne dorim să lucrăm şi eu şi colegii mei ne dorim să lucrăm cu Ovidioniţoa. Asta depinde însă de foarte mulţi factori şi în primul rând de respectarea libertăţii lui de a alege.

"E timpul ca şi binele să fie organizat mai mult decât până acum. Asta pentru că răul este foarte bine organizat. O să organizăm, de asemenea, şi binele", spune Tolontan.

Concurenţa cu GSP şi Libertatea?

Tolontan: "Nu vrem să concurăm, vrem doar încă o dată să ne adăugăm. Ăsta e cuvântul. Nu pot ieşi din această expresie. Cred că este cea mai potrivită sau singura pe care o găsesc eu acum."

Interviul lunii este un proiect Paginademedia.ro susţinut de Banca Transilvania

VIDEO 1. Cătălin Tolontan şi ce va face la Hotnews

Poziţii şi redacţie:

Cătălin Tolontan: "Clarice Dinu este redactorul-şef al Hotnews. Este şi va fi redactorul-şef al Hotnews. Lângă Clarice Dinu, pe o poziţie de egalitate de responsabilitate vine Dan Duca, fostul redactor-şef de la Libertatea, care va fi Head of Product. Şi lângă ei, ca şefă a site-ului, este Mona Hera.

De ce avem un Head of Product, care este egal cu redactorul-şef? Credem că e normal să încercăm şi organizarea accesului publicului la informaţiile de interes pentru pentru public. Asta pentru că răul este foarte bine organizat. O să organizăm de asemenea şi binele."

În lumea de azi e foarte greu să concurez cu reţelele sociale, cu zeii internetului, având o redacţie cu puţini oameni. Hotnews avea undeva la 27-28 de oameni. Acum, prin venirea celor 10 oameni aproximativ a Libertatea ne apropiem de 40 şi credem că e bine să dezvoltăm mai multe zone decât îşi permiteau până acum colegii noştri de la de la Hotnews.

De astăzi suntem practic o singură echipă. Nu mai vorbim Hotnews şi alţi oameni, ci pur şi simplu toţi suntem Hotnews. Ăsta motivul pentru care Clarice Dinu şi Dan Duca vor conduce împreună redacţia.

Poziţia lui?

Voi fi la Hotnews coordonator editorial, ceea ce de data asta va însemna cu siguranţă că mă mut la biroul de reclamaţii. Dacă eu înţeleg că e normal ca oamenii să aibă cineva să aibă o responsabilitate, oamenii să ştie dacă suntem nemulţumiţi de ceva, la cine venim? La mine vă rog să veniţi.

Responsabilitatea operaţională este la Clarice, la Dan Duca şi la Mona Hera şi, evident, la colegii de la Hotnews, care au au au reuşit să facă de 25 de ani o publicaţie extrem de echilibrată şi cu o foarte bună reputaţie, ceea ce nu e deloc simplu.

Rolul meu va fi acela de a coordona care, sigur, într-o redacţie, ca în orice companie, înseamnă inclusiv micro-management, să lucrezi împreună cu colegii tăi la texte. Dar de data asta încă o dată, în afară de lucrurile rele, de eventualele bâlbe care sunt la mine pe ceta publicaţiei, lucrurile de inovaţie. 

Dar de data asta, încă o dată, în afară de lucrurile rele, de eventualele bâlbe, care sunt la mine, pecetea publicaţiei, lucrurile de inovaţie, reuşita publicaţiei se vor duce la această nouă generaţie de de jurnalişti care şi la Hontews este destul de puternică, a fost puternică şi este puternică şi în echipa care se adaugă.

Statutul lui Tolontan:

Cătălin Tolontan acum este angajat al Hotnews şi se va subordona conducerii Hotnews, care rămâne aceeaşi: Răzvan Ionescu şi Dragoş Vâlcu. Dragoş Vâlcu este investitorul Hotnews, Răzvan Ionescu rămâne directorul general. Avem şansa unui director general care a fost jurnalist decenii. Asta e foarte important.

Ce se va întâmpla la Hotnews?

Pentru mine, Hotnews era una din primele surse de informare, indiferent unde am lucrat în ultimele decenii în presă. Hotnews este o publicaţie cu o prestaţie excelentă, cu o reputaţie foarte bună şi, mai ales, ceea ce se întâmplă rar în România, unde se intră pe site-uri şi se sare dintr-unul în altul, cu sute de mii de oameni care intră direct să îşi ia informaţia.

Pentru mine, Hotnews este locul unde intri ca un ordonator al realităţii curente, al informaţiilor şi din România, şi din zona internaţională, să te asiguri că tu şi viaţa ta sunteţi acolo, fără să se fi întâmplat o catastrofă între timp, de care tu să nu ştii. Vrem să păstrăm acest sentiment. Sper ca publicul să regăsească acelaşi Hotnews, dar mai bun.

Ioan Mărgărit, când a fondat Hotnews acum 25 de ani a avut o intuiţie extraordinară. La Hotnews au lucrat jurnalişti extraordinari, un redactor-şef unic probabil în presa română, Cristian Pantazi, un jurnalist pe care toată lumea ştie - Dan Tapalagă, actuala conducere, oamenii care au ţinut Hotnews tot timpul. Deci Hotnews este o publicaţie la care pur şi simplu te adaugi şi lucrezi şi tu în serviciu public. 

VIDEO 2. Ce spune Cătălin Tolontan despe Hotnews

De ce Hotnews şi nu altceva? Au fost şi alte variante?

Am avut, dar le-am explicat oamenilor că noi credem că o soluţie precum Hotnews este foarte bună, pentru că a lua acum de la zero o variantă, inclusiv antreprenorială, nu era ceea ce noi căutam. Noi credem că această pledoarie pentru a munci mai mult, de fapt şi pentru a fi ceva mai stresaţi, de a rămâne în mainstream este o pledoarie care nu e carismatică, înţelegem, nu e cool, poate e cool să faci ceva mai mic şi să strălucească, dar e necesară.

Foarte multă vreme în presă, presa, în presa mondială şi granturile, şi oameni de afaceri, şi publicul s-au orientat cu donaţii, mai ales către organizaţiile mici sau chiar foarte mici. Dar, cumva, încet, încet şi-au dat seama - odată, pentru că multe au căzut şi nu s-au putut susţine - că e foarte greu să lupţi dacă eşti mic, cu maşina asta uriaşa dezi dezinformării sau a furiei care e propagată permanent pe net, inclusiv de reţelele sociale. E foarte greu să lupţi dacă eşti mic.

Nu poţi să aperi democraţia într-o ţară de 19 milioane de locuitori, cu atât de multe domenii, având doar câteva excepţionale, altfel, buticuri de presă.

Am mai spus lucru ăsta: dacă eu aş fi mogul la Botoşani, aş prefera să existe 20 de buticuri de presă în această ţară. Dar nu două sau trei redacţii mari care să dea o sută de ştiri pe zi! De ce? Că poate din o sută de ştiri poate mă nimereşte o alice a uneia dintre aceste redacţii.Poate mă nimereşte pe mine, pe şoferul meu sau pe oricine altcineva dacă aş ocupa poziţia de politician sau de apropiat unui politician acolo. Pe când dacă s-ar publica o dată la o lună sau de două ori pe lună, ce şanse ai să ajungi vreodată la Botoşani cu o relatare?

Nu credem în soluţii miraculoase. Hotnews este o redacţie în care munca acelor oameni a adus rezultate în foarte mult timp. Sunt lucruri pe care le poţi face în luni şi lucruri care nu, pe care nu le poţi face decât în decenii pentru că, e enervant, ştiu, dar aşa decurge meseria asta. 

Despre publicaţia de sport:

Noi vom construi o publicaţie de sport la care lucrăm, care va fi independentă. Nu va fi o secţie de sport a Hotnews. Nu va fi o verticală în Hotnews. Va fi pur şi simplu o publicaţie cu propriul său nume, cu propriul său destin, într-un - e adevărat - într-un parteneriat strâns cu Hotnews. Pentru că avem nevoie unii de alţii.

Şi Hotnews are nevoie de investigaţii în sport, pentru că asta vrem să facem.

Noi nu vom concura pe de o parte, cu această publicaţie de sport, Gazeta şi nici Libertatea cu Hotnews. Da, sunt pieţe diferite. Fiecare redacţie nouă care se adaugă este un câştig pentru public. Am tot respectul pentru echipele de la Gazetă şi de la Libertatea. Le doresc tot succesul în lucrurile lor, în libertate editorială şi în autonomie editorială.

Nu vom fi competitor, nu vrem să facem o altă Gazetă a sporturilor. Nici nu putem, de altfel, aceasta este adevărul. Resursele vor fi mult mai mici decât resursele GSP.

Noi credem că n-am vrut să renunţăm deloc la sport. Ne-am bătut foarte tare să obţinem cumva acest lucru. Să facem această construcţie pentru că noi credem că sportul românesc are foarte multe poveşti de spus. Cred că este timpul să scriem nu mai mult, ci mai bine.

Ovidiu Ioaniţoaia va veni la noul proiect?

E bună întrebarea. Ovidiu Ioaniţoaia este una din stâncile carierei mele. M-am uitat la el şi m-am sprijinit pe el ori de câte ori am avut o încercare sau dilemă profesională . Şi da, ne dorim să lucrăm şi eu şi colegii mei ne dorim să lucrăm cu Ovidioniţoa. Asta depinde însă de foarte mulţi factori şi în primul rând de respectarea libertăţii lui de a alege.

Am lucrat cu Ovidiu Ioaniţoaia, pentru că nu mai lucrez acum, ne-au dat fară, de 31 de ani. Dar l-am provocat pe Ovidiu Ioaniţoaia înainte de a lucra împreună, el lucra la Sportul românesc, eu la Gazeta Sporturilor, care era publicaţia ceva mai conservatoare, mai învechită pe vremea aceea.

Şi ţin minte şi cum că mă bucuram ori de câte ori aflam din redacţia competitoare că reportajele mele l-au enervat pe Ovidiu Ioaniţoaia, pentru că găseam ştiri pe care uneori trimişii ziarului pe care el îi conducea nu le găseau. Asta arată că a fost un reper pentru mine şi este un reper pentru mine.

Un proiect cu Luţac coordonator:

Unul dintre proiectele care nu este deocamdată dezvăluit  este unul în care, în sfârşit, Răzvan Luţac va fi şeful lui Cătălin Tolontan, la modul propriu. Răzvan Luţac şi Iulia Roşu o să fie şefii mei într-un alt proiect. Era şi momentul. Este Peter Pan al presei din România. A intrat la 18 ani în redacţie, a făcut vreo 25 de ani, la un moment dat, după vreo 10 şi a rămas, în mod misterios, undeva sub 30 de ani, nemaiîmbătrânind practic. E timpul ca să preia  şi o altă generaţie răspunderea managerială a unor proiecte serioase. 

Pentru că, încă o dată, e timpul ca şi binele să fie organizat mai mult decât până acum. 

E un proiect care depinde însă de foarte multe lucruri, aşa cum depinde şi publicaţia sport, aşa cum depinde şi dezvoltarea Hotnews, de un alt stil de reacţiona al societăţii româneşti, pe care noi însă l-am întâlnit în perioada asta.

Am întâlnit companii româneşti cu afaceri şi cu mare succes în străinătate. Ce au spus? Niciodată nu am investit în sau nu am avut atenţia,nu ne-am aplecat asupra presei. Ce s-a întâmplat însă în ultima vreme prea mult, e prea mult şi a ajuns la dezechilibru democratic. Şi asta nu face bine publicului, nu vouă, ca jurnalişti, da, şi ne gândim să găsim modalităţi pentru a a contribui şi noi la ajutarea presei.

Partidele, publicitatea şi Hotnews:

E normal ca oamenii care vor fi votaţi să se adreseze măcar în campanie celor care îi vor vota, să fie cunoscuţi, să-şi formuleze ideile. Nu pot arbitra eu cine are dreptul să-şi intre. Regula este să semnalezi publicului că un anumit material este publicitar. Ceea ce, mă întorc, televiziunile nu fac sau site-urile televiziunilor nu o fac. 

Televiziunile de ştiri, potrivit contractelor pe care Cristi Andrei le publică de ani de zile, continuă să furnizeze propagandă, mascând-o în ştiri cumpărată de partidele politice. Nu dibolizez televiziunile, nu vreau să se înţeleagă asta, sunt jurnalişti foarte buni care îşi fac treaba.

Publicitatea este şi informare sau chiar la bază este informare. De fapt, da, nu poţi să opreşti comunicarea, cred, câtă vreme ea respectă legea şi respectă regulile jurnalistice. 

Noi nu credem că va concura GSP. Dimensiunile celor două publicaţii sunt mult diferite intenţiile credem că sunt diferite. Felul în care îţi faci profesia, în sensul în care vrei să atingi foarte mult audienţă (şi nu e ilegitim, foarte bine) sau eşti mai puţin centrat pe audienţă, ci pe alte lucruri pe care încerci să le oferi publicului. Nu vrem să concurăm, vrem doar încă o dată să ne adăugăm. Ăsta e cuvântul. Nu pot ieşi din această expresie. Cred că este cea mai potrivită sau singura pe care o găsesc eu acum.

VIDEO 3. Tolontan despre televiziune şi politică

Banii necesari?

Noi credem că o să-i strângem. Noi credem că societatea românească este într-un punct în care oamenii realizează care este efectul lipsei de informaţii asupra cetăţenilor. Se vede cu ochiul liber. Da, sunt protejaţi mai degrabă cei puternici decât sunt încurajaţi oamenii care produc în ţara asta.

Site-ul de sport şi zona de pariuri?

Noi nu avem absolut nimic cu ei. Niciunul dintre aceste proiecte nu poartă vreun germene de revanşă faţă de nimeni. Nici faţă de fostele noastre publicaţii, nici faţă de companiile de pariuri sau faţă de orice alte companii, nume, categorii. Nu, niciodată n-am judecat aşa.

Noi rămânem, credincioşi aceluiaşi principiu. Treaba mea ca jurnalist este să informez publicul, nu să arbitrez între cine intră şi cine nu intră într-o publicaţie. Asta este credinţa noastră. Şi asta a fost discuţia pe care am avut-o cu Hotnews de la început.

Aşa cum managementul nu poate să dicteze şi nici să vadă ceea ce scrie redacţia, nici redacţia nu dictează ce publicitate intră. Cine sunt eu, să hotărăsc ce firmă este virtuoasă sau nu? Separarea între editorial şi comercial este una dintre cheile independenţei şi funcţionalităţii presei din toată lumea.  

Statutul la publicaţia de sport?

Sper să pot scrie mai mult decât până acum sport. Voi fi subordonatul lui Cătălin Ţepelin, în sensul că voi scrie pentru această publicaţie sportivă. Va fi editată pe o altă companie decât HotNews.

Tolontan antreprenor în noua firmă?

În niciun caz. Acesta este un lucru pe care l-am decis de foarte multă vreme. Nu ştiu dacă e bine sau rău. Nu fac judecăţi de valoare în niciun fel. Pur şi simplu. Şi Adrian Sârbu a vrut să-mi dea acţiuni. Ringier, acum vreo douăzeci şi ceva de ani a vrut să-mi dea acţiuni, mie şi lui Ovidiu Ioaniţoaia şi am refuzat amândoi. 

Şi nu, nu fac din asta o o alegere etică, ci pur şi simplu nu funcţionează la mine lucrul ăsta, atâta tot. Nu judec nimic altceva.

Proiectul cu Luţac va fi pe aceeaşi entitate?

Nu. Va fi un proiect independent, în afara controlului patrimonial al oricărui om sal al oricărei alte entităţi. Va fi un proiect despre care vom vorbi în viitor. Asta este informaţia pe care o pot da: în sfârşit voi avea şefi mult mai tineri decât mine, ca să repetăm un ciclu.

Până la urmă, actul ăsta de predare a a responsabilităţii, a puterii, către un caracter colectiv însoţeşte fiecare încercare de succes durabil în orice industrie, nu doar în presă.

Un orizont de timp?

Noi am încercat să discutăm pe un termen de 10 ani şi am găsit oameni care ştiu să discute pe termene de 10 ani. Aşa, aşa au spus. Sigur acuma da, nimic nu e, nu e cert. Depinde de puterea de muncă, de cum va reacţiona publicul. El judecă până la urmă.

VIDEO. Interviul cu Cătălin Tolontan, integral

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus