Skip to main content

Demisii în lanţ ale jurnaliştilor de la televiziunile din Rusia. Şi o prezentatoare TV lăudată personal de Putin!

 
Lilia Gildeyeva şi-a dat demisia din postul de prezentatoare TV la televiziunea NTV din Rusia, după ce a lucrat aici 15 ani. Jurnalista a fost lăudată personal de Putin, în 2008. Sursa foto: BBC
Lilia Gildeyeva şi-a dat demisia din postul de prezentatoare TV la televiziunea NTV din Rusia, după ce a lucrat aici 15 ani. Jurnalista a fost lăudată personal de Putin, în 2008. Sursa foto: BBC

Tot mai mulţi jurnalişti ruşi îşi dau demisia, după protestul anti-război, făcut în direct, de Marina Ovsyannikova, scrie BBC.

Publicitate

Jurnalista a întrerupt principalul program de ştiri al televiziunii publice din Rusia, Channel One, unde era angajată. Ea a apărut în spatele prezentatoarei ştirilor cu o pancartă, strigând „Opriţi războiul. Nu războiului!”, după cum a relatat Paginademedia.ro

Urmare a acestui protest de luni seara, 14 martie, şi alţi trei jurnalişti au ales să-şi dea demisia, mai anunţă BBC.

Detalii, în continuare.

O colegă de la Channel One, Zhanna Agalakova, şi-a părăsit slujba de corespondent pentru Europa, în timp ce alţi doi jurnalişti de la postul de televiziune cocurent, NTV, şi-au dat demisia.

Este vorba despre Lilia Gildeyeva, care a lucrat de 15 ani ca prezentatoare pentru televiziunea comercială NTV, şi Vadim Glusker, care a fost în aceeaşi echipă de aproape 30 de ani, potrivit sursei citate.

Demisia prezentatoarei de ştiri Lilia Gildeyeva a fost anunţată de jurnalistul rus independent şi cunoscutul blogger Ilya Varlamov, scrie Newsweek şi CNN.

Gildeyeva i-a spus lui Varlamov că a plecat din ţară înainte de a trimite scrisoarea de demisie, temându-se că nu va putea să-şi abandoneze postul, potrivit Newsweek.

Prezentatoarea Lilia Gildeyeva a fost inclusă, din 2021, pe lista de jurnalişti a preşedintelui Vladimir Putin cărora li s-a mulţumit pentru „realizările în dezvoltarea mass-media”, mai arată sursa citată anterior. Mai mult decât atât, ea a fost lăudată personal de Putin, în 2008.

Guvernul Rusiei controlează cele două posturi principale din ţară de televiziune: Rusia-1 şi Channel One, iar NTV este un post comercial, însă deţinut de gigantul energetic de stat Gazprom, din 2001, mai scrie Newsweek.

Anunţuri cu demisii în lanţ ale jurnaliştilor ruşi

Jurnalistul Roman Super, citat de BBC, a spus că jurnaliştii părăsesc în masă şi postul de ştiri Russia-24, cunoscut anterior drept Vesti, deşi acest lucru nu a fost confirmat.

Sergey Brilev, un alt renumit prezentator rus de televiziune, a infirmat informaţiile conform cărora şi-a dat demisia, subliniind că se află într-o călătorie de afaceri de mai bine de o săptămână, mai scrie BBC.

Cea mai cunoscută demisie este cea a Mariei Baronova, fost redactor-şef la Russia Today. Ea a declarat pentru BBC că Putin a distrus deja reputaţia Rusiei, iar economia este moartă.

Ce s-a întâmplat cu jurnalista care a protestat "în direct" la TV?

Marina Ovsyannikova de la Channel One a apărut marţi, 15 martie, în faţa instanţei, după 14 ore de interogatoriu.

Ea a fost eliberată după ce a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 1250 lei) pentru incitarea oamenilor să participe la protestele împotriva războiului de la Moscova, într-un videoclip pe care l-a postat anterior pe reţelele de socializare, potrivit BBC.

Citeşte şi: VIDEO. „Nu credeţi propaganda. Sunteţi minţiţi. Nu războiului!” - Protest în direct al unei jurnaliste la o televiziune rusă

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus