Skip to main content

EIDOS TALKS. Dezbatere despre jurnalişti şi problemele presei. Cu Tolo, Voinea de la Recorder, Petrişor Obae şi Sergiu Toader (VIDEO)

 
EIDOS TALKS. Dezbatere despre jurnalişti şi problemele presei. Cu Tolo, Voinea de la Recorder, Petrişor Obae şi Sergiu Toader (VIDEO)

VIDEO. Un nou episod EIDOS Talks a fost lansat online, azi. Dezbaterea are în centru următorul subiect important: „Investitori în jurnalism. De la „moguli”, la trusturi media şi noile startupuri de presă”. 

Publicitate

Jurnaliştii care au întors problema pe toate părţile sunt Cătălin Tolontan (coordonator editorial Libertatea şi GSP), Petrişor Obae (editorul Paginademedia.ro), Mihai Voinea (Recorder) şi Sergiu Toader (om cu zeci de ani de experienţă în media: şef al Pro TV şi al Ştirilor Pro TV, dar şi fost coordonator Realitatea TV).

Moderatorul ediţiei este Dragoş Stanca, fost jurnalist şi fondator al festivalului Upgrade 100. 

„Problema presei azi este că toţi actorii implicaţi – jurnalişti, patroni, clienţi de publicitate – au cam uitat care le e locul şi rolul (...) Dacă ne dorim mecanici buni, profesori buni, zugravi buni, medici buni, de ce vrem să avem ziarişti proşti?”, spune Petrişor Obae. 

Rolul CNA-ului a fost dezbătut în emisiune. Cătălin Tolontan subliniază:

„CNA-ul este pus acolo că să reprezinte interesul public al telespectatorului. Într-o formă sau alta, CNA funcţionează în toate ţările democratice”, spune jurnalistul.

Pe de altă parte, Sergiu Toader spune: 

„Membrii CNA nu trebuie să fie reprezentanţii unor partide politice”

Acesta mai punctează:

„Breasla jurnaliştilor trebuie să se autoreglementeze”. Dă şi o definiţie a „interesului public” din Noua Zeelandă (unde e stabilit de câţiva ani):

„Jurnalismul public este acel jurnalism care ajută abilităţile unei persoane de a fi un membru valoros şi informat al comunităţii în care trăieşte”, spune Toader

Tolo: „S-au parcurs toate etapele. Urmează aruncarea în aer a unei maşini”

Cu privire la presiunile asupra jurnaliştilor, Cătălin Tolontan este categoric:

„Am avut două morţi consecutive, în 2017 şi 2018, a unei jurnaliste din Malta şi a unui jurnalist din Slovacia (n.r - asasinarea  jurnalistului olandez Peter R. de Vries a survenit după momentul înregistrării dezbaterii). Dacă ne uităm la morţile despre care vorbeam, de fiecare dată există un model al acestor morţi: întâi începe discreditarea, apoi încep ameninţările, apoi se implică statul împotriva jurnaliştilor şi la sfârşit vine moartea.

Cred că am parcurs toate treptele. Următorul pas va fi aruncarea în aer a unei maşini şi în România”, spune coordonatorul editorial Libertatea şi GSP. 

VIDEO. Catalin Tolontan | CRIMA E DOAR O PARTE.DISCREDITAREA CONTINUA SI DUPA MOARTE

VIDEO. Petrisor Obae | TOATA LUMEA A UITAT CE FACE

Jurnalismul intră într-o nouă etapă


Citeşte şi: TEXT EVENIMENT! Sergiu Toader. Da, acel Sergiu Toader! "Lui Tolontan, nici măcar o caracatiţă nu i-ar fi adus Oscarul!"


Dezbaterea pleacă de la următoarea premisă: 

Jurnalismul din România, şi nu numai, pare că intră acum într-o nouă etapă, de căutare şi reinventare, o dată cu apariţia mai multor startupuri care funcţionează cu modele de finanţare şi dezvoltare diferite de „tradiţionalul” schimb „audienţă şi credibilitate, contra publicitate şi abonamente”.

În ultimele trei decenii, primele după dispariţia monopolului informaţional comunist, jurnalismul din România a trecut de la etapa boemă a anilor 90, la profesionalizare şi „mogulizarea” din anii 2000.

Mari  grupuri media occidentale şi investitori locali au venit şi plecat, iar criza economică din 2008-2009 – după care piaţa de publicitate locală nu şi-a revenit încă nici azi – s-a suprapus cu schimbarea obiceiurilor de consum de ştiri, amplificată exponenţial  de explozia reţelelor sociale din ultimul deceniu.

VIDEO. EIDOS Talks | Ep. 3: INVESTITORI ÎN JURNALISM: de la „moguli”, la trusturi media şi noile startupuri

EIDOS Talks e o co-producţie UPGRADE 100 şi EIDOS Foundation, realizată cu sprijinul UniCredit Bank şi al reprezentanţei Comisiei Europene în România. Din acelaşi demers a făcut parte şi seria de expoziţii World Press Photo 2021, ediţia a 10-a din România – care s-a desfăşurat anul aceasta la Bucureşti, Cluj şi Timişoara.


Citeşte şi: Problemele presei în România. O emisiune cu Tolo, CTP şi Cosmin Savu, printre alţii. La TV şi online


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Eidos wakie takie Eidos wakie takie
    Cea mai slaba editie de pana acum. Dragos Stanca a fost o alegere neinspirata. A incercat sa puna in discutie niste probleme dar nu s-a inteles mare lucru si tipul este un dezastru ca moderator.

Trimite un comentariu

sus