Skip to main content

Directorii interimari din TVR şi Radio au fost puşi neconstituţional. Decizia a fost anunţată astăzi

 
Ramona Saseanu si Liviu Popescu. Sursa foto: Libertatea
Ramona Saseanu si Liviu Popescu. Sursa foto: Libertatea

Liviu Popescu şi Ramona Săseanu, cei doi directori ai instituţiilor publice de radio şi televiziune au fost numiţi neconstituţional! 

Publicitate

Decizia a fost luată în unanimitate astăzi de Curtea Constituţională şi îşi va produce efectele - adică cei doi directori îşi vor înceta mandatele - odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Sesizarea a fost făcută de grupul Parlamentar al PSD.

Care a fost argumementul Curţii Constituţionale: nu a fost întrunită "situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune."

Într-un mesaj intern, şeful Radiouliu public, Liviu Popescu, şi-a anunţat colegii de decizia forului:

"Odată cu publicarea hotărârii CCR în această speţă în Monitorul Oficial, mandatul meu curent la conducerea SRR încetează.

În funcţie de momentul în care această hotărâre va fi publicată, există diferiţi paşi procedurali.

M-am asigurat în ultima oră că factorii de decizie politică din Parlament ştiu şi înţeleg posibilele efecte asupra funcţionării SRR în toate variantele posibile în viitorul apropiat", scrie Liviu Popescu în mesaj.

Comunicatul Curţii Constituţionale:

Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi:

1. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune;

2. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului Românieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.

Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    da dar seful ccr e dorneanu - psd-ist inrait Cine stie cu ce i-a strins de ...
  • mile mile
    @Pila - se intoarce Gradea? Iar te da afara?
  • marius marius
    vad ca se tot rostogoleste fake-ul asta cu ccr=psd. pt respectarea adevarului in ccr sunt 4 psd si 5 ai actualei coalitii.prin urmare psd e in MINORITATE. las la o parte ca decizia a fost luata in unanimitate
  • Alex Alex
    ***-ar *** *** la CCR!!
    Mesaj pentru judecători ai CCR propuși de PSD: PLECAȚI!! ***!!
  • Andrei Andrei
    Păi cum unanimitate dacă PNL și Iohannis au judecători numiți la CCR?

Trimite un comentariu

sus