Skip to main content

INTERVIU. Alex Honnold, alpinistul din documentarul premiat cu Oscar Free Solo, într-o nouă aventură în Groenlanda. „Am avut constant momente de îndoială, dar nu s-a pus niciodată problema să renunţăm”

 
INTERVIU. Alex Honnold, alpinistul din documentarul premiat cu Oscar Free Solo, într-o nouă aventură în Groenlanda. „Am avut constant momente de îndoială, dar nu s-a pus niciodată problema să renunţăm”

După ce a urcat o stâncă înaltă de 975 de metri fără elemente de siguranţă, temerarul Alex Honnold a pornit într-o nouă aventură, de data aceasta în Groenlanda. Honnold, cunoscut mai ales pentru escaladările sale solitare, explorează în premieră unele dintre cele mai îndepărtate colţuri ale Groenlandei. Întreaga călătorie a fost documentată într-o nouă producţie pentru National Geographic, intitulată Alex Honnold: Ascensiune Arctică.  

Publicitate

De data aceasta nu este singur. Cu ajutorul doctorului Heïdi Sevestre, un glaciolog care lucrează în cadrul Programului de monitorizare şi evaluare a Arcticii, a ghidului groenlandez Adam Kjeldsen şi a renumitului aventurier Aldo Kane, echipa face măsurători în timp real ale adâncimii şi densităţii unei secţiuni rar studiate a calotei glaciare din Groenlanda, folosind un radar special.

Alex Honnold a vorbit într-un interviu acordat prin Zoom pentru Paginademedia.ro despre provocările noilor mealeaguri pe care le explorează alături de echipa sa, despre cum a ales această nouă destinaţie, despre cum s-a pregătit şi despre echipa din spatele camerelor de filmat. 

a fost nu doar o călătorie de explorare, ci şi un prilej de cercetare a efectelor schimbărilor climatice asupra calotei glaciare. 

Paginademedia.ro: Când ai început să te gândeşti şi să plănuieşti această nouă expediţie?

Alex Honnold: Eu şi compania de producţie care a făcut documentarul am avut tot felul de schimburi de idei, de concept pentru o nouă expediţie.

Unele idei nu au fost aşa bune, dar în final am ajuns la Ascensiunea Arctică şi totul s-a potrivit perfect. Am avut echipa potrivită, tema potrivită, am avut un scop, locaţia perfectă, totul a fost perfect. Cam aşa ajungi, în general, să stabileşti un loc de expediţie, trebuie să ai în vedere ideea potrivită, dar depinde şi de perioada anului, şi de programul celor implicaţi. Şi când toate aceste „piese” încep să să potrivească, atunci ştii că aceea e o idee foarte bună. 

Paginademedia.ro: Poţi să ne spui cum te-ai antrenat pentru această expediţie, cât timp şi în ce condiţii?

Alex Honnold: Pentru Ascensiunea Arctică nu a fost nevoie să fac un anumit tip de antrenament. Acest gen de căţărări este cel pe care eu sunt specializat şi la care mă pricep cel mai bine, iar eu fac astfel de căţărări tot timpul anului. Dar înaintea unei călătorii ca aceasta fac mai mult cardio, mai multe căţărări de „aventură” pentru a fi pregătit pentru o astfel de experienţă în munţi.

Principalele pregătiri pentru Ascensiunea Arctică a fost să ne asigurăm că avem echipamentul şi echipa potrivite. Partea logistică este cea mai importantă , trebuie să ai toate echipamentele necesare pentru a reuşi, pentru că odată ce ajungi acolo trebuie să fii capabil să te descurci cu ce ai.

Paginademedia.ro: Şi ai spune că aceste pregătiri au durat săptămâni sau luni?

Alex Honnold: Pregătirea fizică a durat probabil în jur de o lună şi ceva, să mă asigur că sunt pregătit pentru această aventură.

Planificarea logistică, a companiei de producţie, cred că a durat undeva la un an. Zona de Est a Groenlandei este un loc foarte dificil, deci le-a luat ceva timp planificarea. 

Paginademedia.ro: Când aţi ajuns acolo, cât a fost de lungă expediţia. Şi spune-ne despre echipa din spatele camerelor.

Alex Honnold: Am stat acolo şase săptămâni în total. Şi practic au fost trei echipe. Pe de o parte am fost noi şase, care am fost personajele show-ului, dar au mai fost şi 6 sau 10 cameramani şi a mai fost a treia echipă, care se ocupa de suportul logistic şi suportul cameramanilor.

A fost nevoie ca şi cameramanii să aibă alături ghizi montani, pentru că şi ei navighează aceeaşi munţi şi gheţari, prin acelaşi traseu dificil. Şi ei fac cam aceleaşi lucruri ca şi noi, doar că ei sunt cameramani, deci pentru ei provocarea este şi mai mare. Am avut şi un medic al echipei.

Acestea sunt lucruri care nu se văd în documentar şi îmi pare rău pentru că am fost toţi şi am lucrat cot la cot, suntem o mare familie. 

Paginademedia.ro: Aţi ajuns în acest teritoriu virgin. A existat vreun moment în care aţi avut dubii sau vreun moment în care să vreţi să spuneţi stop?

Alex Honnold: Nu au fost momente în care să vrem să renunţăm la expediţie, dar cu siguranţă au fost multe momente de îndoială dacă să alegem o cale sau alta, să mergem pe un alt drum, sau renunţam să mai înaintăm în ziua respectivă pentru a ne reevalua deciziile. Am avut constant momente de îndoială, dar nu s-a pus niciodată problema să renunţăm. 

Paginademedia.ro: Nu doar că aţi ajuns în acest teritoriu nemaiumblat, dar aţi avut în echipă şi oameni ca Heidi Sevestre, care este geolog şi care cred că nu era aşa experimentată în căţărări extreme. Cum ai gestionat această provocare? 

Alex Honnold: Heidi este foarte experimentată în căţărări extreme. A fost extrem de puternică, a avut cel mai greu rucsac, pentru că avea cu ea o mulţime de echipamente de cercetare şi nu s-a plâns niciun moment. Plus că se mişcă extrem de repede pe munte. Într-adevăr nu era foarte experimentată pe escaladarea pereţilor, dar avea experienţă cu frânghiile pentru că obişnuia să coboare în rapel în interiorul unor gheţari aşa cum se poate vedea în primul episod. Deci se pricepea să folosească corzile de alpinism, doar că nu avea aşa multă experienţă în escaladarea peretelui, dar am ştiut că se va descurca să fie alături de noi.

Paginademedia.ro: Această nouă misiune e despre căţărări, dar şi despre cercetare climatică. Ne poţi spune câteva descoperiri pe care le-aţi făcut.

Alex Honnold: Heidi a făcut experimente pentru o mulţime de universităţi din întreaga lume şi pentru NASA. De exemplu pentru NASA obiectivul a fost măsurarea temperaturii şi salinităţii în fiord. Şi nu e ca şi cum datele din această „probă” o să schimbe neapărat perspectiva asupra modului în care aflăm că funcţionează oceanul, dar contribuie cu date valoroase pentru a înţelege mai departe modul în care se transformă zona de est a Groenlandei, o zonă în care nu s-a făcut cercetare aproape deloc.

Practic, analiza pentru NASA îi permite să stabilească cât de mult topeşte oceanul fundul gheţarului. Pentru că pe măsură ce gheţarul se reaşează, permite ca tot mai multă apă oceanică să ajungă sub el, iar apa oceanică face ca gheţarul să se topească şi mai repede, ceea ce face ca bucăţi din acesta să cadă în ocean. Aceste analize ne spun în ce măsură oceanul topeşte gheţarul. Fiecare experiment făcut ne permite să înţelegem mai bine lumea naturală.

Paginademedia.ro: După această experienţă, care este următorul tău obiectiv?

Alex Honnold: Vara trecută am făcut o expediţie similară în Alaska şi cred că documentarul va fi tot pe National Geographic anul viitor. Iar acum ne gândim să facem ceva similar în America de Sud sau în Africa. Dar, aşa cum mai spus, e important ca toate piesele să se potrivească, să avem echipa potrivită. Încă lucrăm să găsim cea mai potrivită idee.

Paginademedia.ro: Te gândeşti să te întorci în Groenlanda?

Alex Honnold: Cred că m-aş întoarce în Groenlanda. Cei mai cunoscuţi pereţi de căţărat sunt în zona coastei de Vest şi cred că dacă m-aş întoarce aş alege una dintre destinaţiile faimoase. De data aceasta am făcut o călătorie frumoasă în zona de Est a Groenlandei şi totul a fost despre peisaje şi experimentele ştiinţifice, iar stâncile pe care le-am căţărat au fost foarte interesante, mai ales că nimeni nu mai urcase pe ele, dar cu siguranţă nu sunt la fel de spectaculoase precum cele din zona de Vest a Groenlandei, aşa că probabil aş merge şi acolo.     

FOTO. Alex Honnold: Ascensiunea Arctică

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus