Skip to main content

UPDATE. Culisele spionajului din vremea lui Constantin Brâncoveanu, la TV. Sezon nou al emisiunii „Istorii de bun gust”

 
Camelia Moise, prezentatoarea formatului Istorii de bun gust, de la TVR 2 / foto: arhiva personală
Camelia Moise, prezentatoarea formatului Istorii de bun gust, de la TVR 2 / foto: arhiva personală

Emisiunea de antropologie culinară „Istorii de bun gust” revine la Televiziunea Română cu sezonul 3. Formatul găzduit de Camelia Moise va avea premiera astăzi, 26 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 2. În prima ediţie: preparate tradiţionale haiduceşti din Dolj şi o filmare-eveniment, realizată în biserica Sf\ntul Mare Mucenic Gheorghe, lăcaş de cult şi loc de refugiu din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, loc considerat „un centru al adunării informaţiilor din Europa”.

Publicitate

Prezentatoare, Camelia Moise, este gazda emisiunii Universitaria, un nou format care a debutat săptămâna trecută la TVR 2.

Absolventă a Facultăţii de Regie şi Film şi a Masterului de Antropologie, Camelia Moise a mai prezentat emisiunea „Boierie în bucătărie” la postul TV Euronews.

În prima ediţie din noul sezon „Istorii de bun gust” realizatorii prezintă preparate tradiţionale haiduceşti din Dolj. Pentru asta s-a filmat într-o biserică metoc de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, adevărat loc de refugiu - biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Târnava.

„Este vorba despre unul dintre cele mai vechi locaşuri de închinare din judeţul Dolj şi este singurul în care există o pictură a domnitorului alături de fiul său cel mare la vârsta de 14 ani.

Situată între mai multe rute, spre Calafat, port la Dunăre, drumurile care duc spre Transilvania şi cele către Curtea Domnească, aproape toate destinaţiile treceau pe lângă Târnava.

Astfel, biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost, se poate spune, un fel de centru al adunării informaţiilor din Europa. Se pare astfel că domnitorul Constantin Brancoveanu a fost cel care a fondat protospionajul românesc. Invitatul primei ediţii „Istorii de bun gust” este prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Universitatea din Craiova şi Oana Nuţă, manager cultural din zonă”, se arată în comunicatul transmis de TVR 2.

Printre obiectivele cele mai importante în planul ctitoricesc al marelui voievod şi martir Constantin Basarab Brâncoveanu, se afla o bisericuţă, cum zic eu, de luat în spinare...

Brâncoveanu stia să-şi organizeze în aşa fel spaţiul ţării sale şi să adune oameni de încredere, loiali, care să-i furnizeze informaţii despre tot ceea ce se mişca în plan economic şi în plan politic. Bisericuţa de la Târnava este creată în spiritul acesta, înainte de a ajunge Domn!”, spune Camelia Moise.

Ce se mai prezintă prima ediţie „Istorii de bun gust” - sezonul 3?

În prima ediţie a celui de-al treilea sezon, echipa emisiunii merge în judeţul Dolj, pentru a prezenta celor de acasă biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din localitatea Târnava, o biserică metoc de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. 

Această biserică este printre cele mai vechi locaşuri de închinare din judeţul Dolj şi este singura în care există o pictură a domnitorului alături de fiul său cel mare la vârsta de 14 ani, transmit cei de la TVR.

Cu cine va fi în dialog cu prezentatoarea Camelia Moise?

Invitaţii care deschid noul sezom al emisiunii „Istorii de bun gust” sunt Dinică Ciobotea, profesor universitar doctor, de la Universitatea din Craiova, şi Oana Nuţă, manager cultural din zonă.

GALERIE FOTO: „Printre obiectivele cele mai importante în planul ctitoricesc al marelui voievod şi martir Constantin Basarab Brâncoveanu se afla o bisericuţă, cum zic eu, de luat în spinare...”, spune prezentoarea Camelia Moise

Brâncoveanu ştia să-şi organizeze în aşa fel spaţiul ţării sale şi să adune oameni de încredere, loiali, care să-i furnizeze informaţii despre tot ceea ce se mişca în plan economic şi în plan politic. Bisericuţa de la Târnava este creată în spiritul acesta, înainte de a ajunge Domn.

În prima ediţie a Istoriilor de bun gust vom găti o mâncarea haiducească, mămăligă cu afumătură. Se ştie că haiducii nu aveau timp să prepare mâncăruri sofisticate şi, mai mult, nu puteau să lase focul deschis prea mult timp, a completat gazda emisiunii Istorii de bun gust.”

VIDEO. „Istorii de bun gust”, ediţie din arhivă (aprilie)

Despre Camelia Moise:

  • 2022- 2023 -  Producător programe TVR şi realizator emisiune „ISTORII DE BUN GUST 2022 – Producător programe Euronews România şi realizator emisiune „BOIERIE ÎN BUCĂTĂRIE”.
  • 2021 – scenariu şi regie film documentar FOCUL VIU 
  • 2020 – Consilier - Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Ilfov
  • 2020 – Şef campanie electorală partid politic– strategie alegeri locale şi alegeri parlamentare (noiembrie-decembrie)
  • 2019 – Manager proiect „Tezaur Uman Viu, un Tezaur Digital” cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
  • 2018 – Manager de proiect Lecţii de istorie într-o sută de ani, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, manager de proiect România Centenară“, proiect dedicat Centenarului României, exclusiv fonduri proprii
  • 2017-2018 – scenariu si regie film documentar Pe eroi să nu îi căutaţi în mormânt dedicat Centenarului României, producţie Gândeşte IUTE
  • 2017-2018 – realizarea filmului antropologic MagicCAMP
  • 2017 – reporter film documentar "Marea Unire - România la 100 de ani", Agerpres
  • 2016 - Reporter special AGERPRES – Agenţia Naţională de Presă – am realizat mai multe filme documentare
  • 2016 - filmul documentar "Descoperă România cu Peter Hurley", scenariu şi regie, o producţie - AGERPRES 
  • 2016 - filmul documentar "Cu drag, Cristian din Cristian", film de promovare a culturii tradiţionale, scenariu şi regie, producţie - AGERPRES
  • 2016 - filmul documentar "Medievalia", film cultural-istoric, scenariu şi regie, producţie - AGERPRES
  • 2016 –filmul documentar "România, drumul de la patimi la lumină", trei episoade, film cultural-istoric, scenariu şi regie, producţie - AGERPRES
  • 2015 – Director editorial - RNEWS – portal de stiri
  • 2014    DIGI 24 - Reporter investigatie – Campania ”Romania furata”
  • 2012-2013  MONEY TV – Realizator Recunoaste Bucurestiul
  • 2008–2012 - REALITATEA TV - Emisiuni: Reporterii Realitatii, Adevar sau provocare 
  • 2006-2008 TVR1 - Emisiuni: Reflector, Cu ochii'n patru, Atunci si acum -reporter special
  • 2004-2006 - REALITATEA TV - Emisiuni: Deschide Romania, reporter campanii:  Infern in paradis, producator de segment, Realitatea face digul, Digul speranţei
  • Serial documentar: ”Râmaru, asasin în serie” – 10 episoade
  • 2003 - Pax Tv, Prima TV - Reporter, producator, departament programe 
  • 2002 - TVR 2 - Realizator, producator - filmul documentar Cântare Americii
  • 2001 - reporter corespondent - New York Magazine

Citeşte şi: Emisiuni noi despre educaţie, la TVR 2. Cine prezintă?

 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus