Skip to main content

Emisiuni noi despre educaţie, la TVR 2. Cine prezintă?

 
Postul TVR 2 are două noi emisiuni în grilă,  „Educaţia la putere” şi „Universitaria” / foto: freepik.com
Postul TVR 2 are două noi emisiuni în grilă, „Educaţia la putere” şi „Universitaria” / foto: freepik.com

De săptămâna aceasta, TVR 2 aduce în grilă emisiuni noi dedicate domeniului Învăţământ. Este vorba despre „Educaţia la putere”, prezentată de Monica Ghiurco (care începe marţi, 17 octombrie), şi de „Universitaria”, realizată de Camelia Moise (care începe de duminică, 22 octombrie).

Publicitate

Emisiunea „Educaţia la putere” şi-a propus să prezinte tot ceea ce se întâmplă în domeniul educaţiei, în România, prin dezbateri şi prezentarea de reportaje despre această temă.

„Ecuaţia la putere” va fi difuzată de marţi până vineri, de la ora 16.00, şi este prezentată de Monica Ghiurco, care „va analiza sistemul educaţional românesc alături de invitaţi cu experienţă în domeniu, din toate grupurile influenţate de sistemul de învătământ”, transmite TVR 2 în comunicatul de presă.

Dintre subiectele abordate de emisiune: accesul la învăţământ, abandonul, bullyingul, consumul de droguri în rândul tinerilor, relaţia elev-profesor, parenting sau parenting exagerat, rezistenţa la educaţie, învăţământul vocaţional.

Monica Ghiurco: „Îmi propun să învingem rezistenţa la educaţie”

Monica Ghiurco prezintă emisiunea „Educaţia la putere”, în fiecare zi de marţi până vineri, la TVR 2, de la ora 16.00

„Îmi propun să învingem rezistenţa la educaţie ce se manifestă în societatea noastră de azi.

E o realitate absolut regretabilă, în faţa căreia trebuie să găsim argumentele convingătoare împreună cu specialiştii, dar şi cu publicul. Iar ca să reuşim, va trebui să vorbim cu onestitate despre probleme şi soluţii, despre valori autentice, dar şi despre oportunităţile pe care le conferă cunoaşterea.

Şi să fim perseverenţi, iar echipa acestei emisiuni are toate calităţile necesare să aducem publicul de partea noastră pentru că vom vorbi despre lucrurile care ne preocupă pe toţi, pe care dacă nu le rezolvăm, vom avea parte de un viitor pe măsură.

Pentru mine e o mare şi onorabilă provocare profesională, practic intrăm în linie dreaptă într-un demers amplu, generos, despre lucruri ce într-adevăr contează.

Iar reacţiile pe care le-am iscat în demersuri jurnalistice similare aici, la TVR 2, îmi conferă convingerea că proiectul Educaţia la putere va fi unul de succes. Şi extrem de util pentru noi toţi, pentru o societate mai bună”, spune Monica Ghiurco, realizatoarea emisiunii „Educaţia la putere”.

În cadrul emisiunii va fi difuzat, în fiecare zi de marţi, şi un serial documentar pe teme de educaţie, produs de Alexandru Munteanu, film ce va fi însoţit şi de o dezbatere.

„În primul episod (din 17 octombrie) se va vorbi despre «Nevoia de şcoală», pentru că nici o societate nu poate progresa fără o instituţie a şcolii bine consolidată. Printre alte teme se mai numără «Între tradiţie şi postmodernitate», o incursiune în istoria sistemului de învăţământ românesc, de la şcolile lui Spiru Haret la nesfârşitele reforme contemporane”, se mai transmite în comunicatul TVR 2.

„Ne dorim ca emisiunea să devină o platformă de discuţie, atât pentru cei implicaţi în domeniul educaţiei, cât şi pentru public. Ne dorim să sprijinim proiectele, iniţiativele constructive şi să arătăm punctele vulnerabile. Dar cel mai important, ne dorim să arătăm că Educaţia înseamnă civilizaţie”, a spus Aimee D’Albon, producătorul emisiunii „Educaţia la putere”.

„Universitaria”, o emisiune dedicată învăâământului niversitar

Camelia Moise realizează emisiunea intitulată „Universitaria”, care va fi difuzată în fiecare duminică, la TVR 2

Încă un program TV despre învăţământ va fi introdus în grila TVR 2 de duminică, 22 octombrie, când începe „Universitaria”, o emisiune despre mediul academic, realizată de Camelia Moise.

Emisiunea va fi difuzată în fiecare duminică, de la ora 12.00, şi îşi propune să informeze telespectatorii despre programe, burse şi proiecte europene de mobilitate„pentru că mulţi dintre tinerii români vor să aibă experienţă şi în învăţământul din străinătate”, se explică în comunicat.

„Când spunem «Universitaria», ne referim la partea de mobilitate din cadrul învăţământului universitar şi ne propunem să îi întrebăm pe cei direct implicaţi care au fost experienţele academice pe care le-au avut atât în România, cât şi în alte ţări, sau în alte universităţi şi care lipsesc de la noi. «Universitaria» este singura emisiune de pe piaţa media despre mediul academic din România”, este de părere Camelia Moise.

TVR 2 explică interesul pentru temele despre învăţământul în străinătate

Nu mai puţin de 40.000 de tineri români se află la studii în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Printre cele mai căutate destinaţii regăsim Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa, Danemarca, Spania, Italia sau Austria.

Tinerii au început să îşi regândească modul în care îşi aleg profesia şi, implicit, facultăţile pe care doresc să le urmeze.

Pe fondul crizelor multiple din ultimii ani, care au debutat cu pandemia de coronavirus şi continuă în plan economic, absolvenţii se îndreaptă, tot mai mult, spre studii care să le asigure locuri de muncă sigure şi remuneraţii generoase.

În emisiunea «Universitaria» va fi adusă în discuţie şi inserţia pe piaţa muncii. O rubrică de interes atât pentru studenţi şi tineri, cât şi pentru părinţi, cei care sunt în spate şi vor să ştie ce e mai bine pentru viitorul copilului lor”, se precizează în acelaşi comunicat.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus