Skip to main content

Minutul Paginademedia, cu Alexandru Ion, actorul din filmul Taximetrişti şi din serialul Lia, de la Antena 1. „Contactul pe care îl am cu ştirile este exclusiv în online, nu la TV”

 
Sursa foto: Alexandru Ion, Facebook
Sursa foto: Alexandru Ion, Facebook

Minutul Paginademedia. "Am avut norocul să descopăr repede, in clasa a IX-a mai exact, ce îmi doresc să fac pe mai departe. Spun noroc atât pentru că organizarea sistemului educaţional nu este foarte performantă în a-i asista pe tineri să descopere ce îşi doresc să facă dar şi pentru că am descoperit actoria în Alexandria, oraşul natal, unde în acea perioada nu existau nici teatru şi nici cinematograf, deci întâlnirea cu meseria asta era improbabilă", a povestit actorul Alexandru Ion într-un interviu pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Lui Alexandru Ion îi place emisiunea America Express, de la Antena 1, şi urmăreşte publicaţii precum Recoder, Paginademedia.ro şi BBC.

În materie de seriale, preferă House of Cards, True Detective şi primele 6 sezoane din Game of Thrones.

Unde îl vezi?

Joacă în serialul Lia - soţia soţului meu, la Antena 1 şi înterpretează personajul Pavel Vornicu, fratele lui Petru Vornicu (Ştefan Floroaica). Producţia Lia este difuzată în fiecare joi, de la 20.30.

Alexandru Ion a jucat în filmul Taximetrişti şi în Ramon. În Taximetrişti a interpretat personajul Lică, iar în Ramon, personajul Emilian.

Detalii, în interviul Paginademedia.ro.

  • TV sau YouTube?

N-aş putea spune că sunt un consumator fidel al niciunuia dintre ele. În principal din raţiuni de program si tipar de consum, dar de câte ori am ocazia îmi analizez munca, joi seara, pe Antena 1.

A, si mă uit cu entuziasm la America Express. Altfel, admit că îmi place flexibilitatea pe care o oferă o platformă ca YouTube, în sensul că poţi alege să vezi lucrurile care te interesează în funcţie de propriul program.

  • Radio sau podcast?

Podcast. În special în maşină. Radio aproape deloc, din raţiuni de selectare discreţionară a subiectelor, lucru pe care nu-l poţi face în FM.

  • Facebook sau Instagram?

Cred că le folosesc pe amândouă în mod egal. Dar e un love-hate relationship pentru că pe de-o parte fac eforturi să fiu ceva mai prezent în social media (reflexul meu natural fiind să nu postez mai nimic), iar de cealaltă parte îmi doresc cel puţin o dată pe săptămână să le şterg pe amândouă şi să nu mai petrec timp cu nasul în telefon.

E un subiect amplu, dar cred că nu înţelegem încă în totalitate care e impactul pe care îl au reţelele sociale în vieţile noastre şi cred că un consum moderat e preferabil plonjării într-un abis al folosirii lor.

  • Ştiri sau emisiuni?

Aceste două categorii definesc sfere diametral opuse - informaţie respectiv divertisment. O sa spun ştiri, pentru că divertismentul îl accesez mai degrabă prin filme, seriale, podcasturi etc.  

Contactul pe care îl am cu ştirile este exclusiv în online, nu la TV. Sunt câteva site-uri naţionale şi internaţionale pe care le parcurg aproape zilnic. 

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Cred că umbrela care le reuneşte pe toate este “ştiri despre ce se-ntâmplă în lume”. Mă interesează evenimentele internaţionale, ştirile despre ştiinţă şi tehnologie, educaţie, turism şi în mod natural cele despre film, teatru si televiziune. 

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

În totalitate din online. Resursele sunt infinit mai multe şi mai variate şi oferă în mod implicit posibilitatea de a verifica o informaţie din mai multe direcţii. La asta se adaugă şi posibilitatea de a accesa respectivele informaţii când am timp sau spaţiu mental pentru asta, versus a le accesa în momentul în care sunt difuzate, în cazul TV-ului.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Obiceiul meu de consum e mai degrabă din categoria “îmi termin ziua”. Ritualul include BBC, Recorder, Paginademedia (şi nu, nu spun asta doar pentru că interviul ăsta-i pentru voi, chiar asta e realitatea) şi 9gag pentru un pic de amuzament care sa fie uşor de consumat.

  • Când ai citit ultima dată un ziar/revistă şi ce ziar sau revistă?

Atât de mult încât să nu mai ştiu când a fost ultima dată şi nici care a fost ziarul/revista. Cel mai probabil a fost revista Amfiteatru.

  • La ce te uitai la TV când erai mic?

Depinde cum definim “mic”. În perioada şcolii primare Cartoon Network era cel care primea toată atenţia şi timpul meu. Avantajul pe care l-am conştientizat în timp legat de acest canal e că a contribuit decisiv la învăţarea limbii engleze, întrucât în acea vreme desenele animate nu erau dublate şi nici nu aveau subtitrare.

Am avut apoi o scurtă perioada dedicată telenovelelor sud americane, unde figurile centrale erau Thalia si Natalia Oreiro. Ulterior cred că în majoritatea timpului urmăream seriale şi/sau filme. Din categoria emisiuni mi-a rămas putenic întiparită în minte “Fort Boyard”.

  • Dar acum?

În prezent nu mă uit la TV, cu excepţia proiectului meu şi a emisiunii America Express şi, ocazional, a unor turnee de tenis.

  • Serial preferat?

Conceptul de “preferat” cred că are multe neajunsuri şi n-aş putea spune că îl folosesc pentru cea mai mare parte a subiectelor.

În cazul serialelor îmi e cu atât mai dificil să-l aplic pentru că reflexul e să mă raportez la cele mai recente producţii văzute, întrucât îmi sunt cele mai prezente în minte.

Aşadar nu pot să fac un “top 1” dar pot să spun că mi-au plăcut mult Fleabag, Band of Brothers, Succession, primele 2 sezoane din House of Cards, True Detective şi primele 6 sezoane din Game of Thrones.

  • Actor preferat?

Sunt mulţi actori din România pe care îi admir şi mă bucur că am privilegiul de a fi prieten cu o parte dintre ei. Aici i-aş include pe Sorin Miron, Carol Ionescu, Adrian Nicolae, Maria Popistaşu, Andrei Huţuleac, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Mircea Postelnicu, Vlad Brumaru.

Îi admir tare şi pe Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Alexandru Potocean, Iulian Postelnicu, Elvira Deatcu, Andreea Grămoşteanu.

Independent de numele menţionate, cred că sunt foarte mulţi tineri actori şi foarte multe tinere actriţe, din aşa zisa generaţie “nu mai avem domne’ actori ca pe vremuri”, care merită toată atenţia şi interesul publicului şi care sunt extrem de talentaţi/talentate şi demni în felul în care îşi fac meseria.

Din sfera internaţională îmi plac foarte mult Daniel Day Lewis, Benedict Cumberbatch şi Jessica Chastain.

  • Cât de des postezi pe reţelele sociale?

Nu atât de des încât să disloc potenţialul comercial pe care pare sa îl aibă acest tip de expunere dar nici atât de rar încât să nu exist. Într-o proporţie covârşitoare postările mele sunt legate de călătorii sau de proiectele în care sunt implicat.

  • Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru actorie?

Făcând parte din trupa de teatru a liceului. Am avut norocul să descopăr repede, in clasa a IX-a mai exact, ce îmi doresc să fac pe mai departe. Spun noroc atât pentru că organizarea sistemului educaţional nu este foarte performantă în a-i asista pe tineri să descopere ce îşi doresc să facă dar şi pentru că am descoperit actoria în Alexandria, oraşul natal, unde în acea perioada nu existau nici teatru şi nici cinematograf, deci întâlnirea cu meseria asta era improbabilă.

  • Cum te-ai pregătit pentru personajul Lică din Taximetrişti?

Am avut un avantaj rar întâlnit în pregătirea unui personaj de film, născut din faptul că înainte de a fi un lung metraj, “Taximetrişti” a fost, şi este şi în prezent, un spectacol de teatru care se joacă la Apollo111 din 2018. Deci am beneficiat de repetiţiile pentru spectacol şi de zecile de reprezentaţii pentru a mă pregăti pentru Lică din film. 

În rest, lucruri de bază. Am învăţat textul, am ascultat indicaţiile regizorului şi am şlefuit interacţiunile împreună cu colegii mei.

  •  Ce îţi place cel mai mult la Pavel din Lia?

Că are tuşe de umor şi o naivitate candidă.

  • Care este personajul care se identifică mai mult cu tine?(Lică din Taximetrişti, Pavel din Lia sau Emilian din Ramon)?

Aş spune că mă identific cu o mică parte din fiecare, dar cu niciunul până la capăt. Cred însă că cele trei personaje sunt reunite de o formă de naivitate care există în fiecare.

Probabil că mă identific cu felul extravertit de-a fi al lui Lică, cu calmul lui Pavel şi cu empatia pe care Emilian, personajul din “Ramon”, o câştigă pe parcursul filmului.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus