Skip to main content

Facebook loveşte din nou. Pagina HotNews, restricţionată o lună şi jumătate: „Pagina este ameninţată cu ştergerea”

 
Foto - Unsplash
Foto - Unsplash

Facebook loveşte din nou. De această dată a păţit-o HotNews. Pagina de Facebook a publicaţiei a fost restricţionată o lună şi jumătate, după cum semnalează jurnaliştii site-ului.

Publicitate

Într-un articol, cei de la HotNews relatează că de aproape o lună şi jumătate reach-ul paginii cu peste 459.000 de likeuri a scăzut cu 96%. Aceştia spun că pagina HotNews.ro „este ameninţată cu ştergerea efectivă de pe reţeaua de socializare pentru că ar fi recidivistă, în „cazierul” Facebook”.

De asemenea, precizează că nu pot contesta direct decizia şi nu pot lua legătura cu un „factor uman” de la Facebook, totul fiind stabilit de algortim. 

O postare despre debarcarea din Normandia, blocată

În articolul publicat în această după-amiază, cei de la HotNews povestesc că totul a început cu blocarea unei postări despre debarcarea din Normandia:

„Fără vreo atenţionare în prealabil, Facebook a blocat postarea respectivă şi a sancţionat pagina HotNews.ro pentru că prin acea postare nu ar fi respectate regulile impuse de reţeaua de socializare”. 

În respectiva postare era scris numele „Hitler”, însă doar pentru relatarea unei întâmplări istorice. 

Aceştia cotinuă:

„Din acel moment, pagina HotNews.ro a fost restricţionată şi postările sale au fost îngropate cu totul de către algoritmii reţelei sociale”

HotNews ar mai fi avut şi în trecut postări blocate, dar pe care le-a contestat şi pentru care a primit câştig de cauză de la Facebook. Cu toate acestea, site-ul acuză că este considerat „recidivist” de către algoritmul Facebook. 

Au păţit-o şi Dan Negru, G4Media, Dela0 şi Info Sud-Est

Facebook a eliminat postări ale jurnalistelor Andreea Pavel (Info Sud-Est) şi Diana Oncioiu (Dela0.ro) pe motiv că au scris numele „Ion Antonescu” şi pentru că au folosit în postari poze cu acesta. 

Aspectul esenţial de subliniat este că reţeaua socială nu a ţinut cont de contextul în care informaţiile au fost prezentate, la fel ca în cazul lui Dan Negru sau ca în cazul publicaţiei G4Media. 

De exemplu, la o zi după ce s-a stins fiica poetului Radu Gyr, Dan Negru a postat un text despre un proiect pe care l-a avut cu mulţi ani în urmă.

Poetul Radu Gyr, la care făcea referire Dan Negru, a fost un apropiat al mişcării legionare, dar textul realizatorului TV vorbea de un proiect de conţinut, nu era o postare care să facă apologia vreunui regim politic.

Publicaţia G4media a avut două postări scoase de Facebook. Una dintre ele era despre faptul că steagurile verzi ale organizaţiei extremiste Noua Dreaptă au fost fluturate de Ziua Eroilor la cimitirul din Valea Uzului.


Citeşte şi: Facebook elimină postări pe bandă rulantă, fără să ţină cont de context. Noi cazuri de texte scoase pentru folosirea anumitor poze şi nume


Citeşte şi: Când roboţii fac legea! Dan Negru, postare scoasă de Facebook pentru că a menţionat un nume!


Citeşte şi: Două articole de pe G4Media au fost scoase de pe Facebook. Care este motivul


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gligan Nicolae Gligan Nicolae
    FB rețea de socializare unde socializează doar cei care transmitmesaje plăcute anumitor curente politice. Poți critica pe Iohanis toată ziua 30 de zile pe lună poți să l faci *** nu vei fi restricționat dar dacă critici anumite persoaneeşti restricționat imediat. Dreptare în stil bolşevic. Fără drept la opinie. Fără drept de contestație. Fără ca măcar standardele rețelei să fie publicate pentru a fi cunoscute. Halal Rețea de Socializare! Cenzură de tip comunist.
  • geo geo
    Poate ne explica cine - apropiat sau care lucreaza la Facebook - de ce se apar asa de multe blocaje de conturi, in ultima vreme, pentru niste postari informative, normale, dar in care apar cuvinte ”nepotrivite”, in opinia Facebook. Nu au oameni (suficienti) in Romania care sa verifice - inainte de a aplica sanctiuni - daca acele postari informative contin sau nu elemente care contravin regulilor comunitatii ?
  • didi didi
    bine le fac. atunci cand esti de acord cu hotnews, iti publica mesajele, cand ii critici, nu ti le posteaza.
    mi-am sters contul de la hotnews dupa ce de nenumarate ori mesajele mele nu erau postate, desi nu contineau injurii ci pur si simplu semnalau probleme de limba romana sau in care imi exprimam parerea - diferita de cea a autorutlui articolului.

    lasa sa vada si ei cum e sa fii cenzurat fara niciun motiv.
  • ion ion
    Daca citeati si voi stiri de pe planeta, nu doar propaganda, aflati ca de mult timp fb cenzureaza orice e legat WW2. in special postarile impotriva nazistilor dar in general orice e legat de WW2 si de lagare de concentrare.

    Cenzura nu se provocata de aparitia zvasticii in imagini, nu e o greseala de AI care face recunoasterea imaginilor, pur si simplu sterg automat orice text si imagine legata de evenimente istorice din WW2, inclusiv postari legate de comemorarea soldatilor morti, depuneri de coroane de flori etc.
    Singura metoda, din ce am vazut eu prin alte tari, ca fb sa refaca postarile sterse despre WW2 e cand sunt amenintati oficial la nivel de minister. Pe persoana fizica nicio sansa.
  • B.A.M B.A.M
    De ce nu dau în judecată Facebook? E cel mai logic lucru în contextul dat...

Trimite un comentariu

sus