Skip to main content

Povestea unei emisiuni. A fost gândită acum 15 ani, pentru Cristina Ţopescu. Creatorul formatului „Care pe care": „După 3 variante şi 4 titluri, formatul a ajuns acum în producţie la TVR”

 
Captură Facebook Marius Toader
Captură Facebook Marius Toader

Astăzi, debutează la TVR o nouă emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, Care pe care. Producţia debutează astăzi, de la ora 18.00, şi va fi difuzată zilnic de luni până joi. 

Publicitate

Interesant este nu doar formatul, ci şi povestea din spatele luni. A fost gândit în urmă cu mai bine de 15 ani, pentru Cristina Ţopescu, pe vrema când era la Prima TV. A avut trei variante şi patru titluri până să ajungă la această formă ce va fi difuzată de TVR 1. 

Omul care a gândit emisiunea, Marius Toader, producător cu lungă experienţă în televiziune, creatorul formatelor Miss fata de ţară şi M-a făcut mama artist (vândute şi în alte ţări) şi fost producător MasterChef, a povestit pe Facebook drumul Care pe care.

„Luni începe la TVR o emisiune concurs după un format pe care l-am scris în prima sa formă pentru Cristina Ţopescu, o mare susţinătoare a limbii române. Nu a fost să fie atunci la Prima TV. Formatul a ajuns după ceva ani în atenţia a doi dintre preşedinţii TVR, dar de fiecare dată lucrurile s-au împotmolit.

Poate şi pentru că pe atunci nu aş fi cedat formatul dacă emisiunea nu era produsă de către Media Factory. Aşa că au trecut mai bine de 15 ani de la scrierea formatului până la difuzarea emisiunii…. O dovadă că lucrurile se întâmplă la vremea lor, nu când şi cum vrem noi. Doar avem impresia că noi le facem şi le decidem”, a povestit Marius Toader. 

De ce titlul Care pe care?

Pentru că „face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greşeli în vorbirea curentă, dar în acelaşi timp este un indicator către competiţia care va avea loc în platoul de televiziune: ”CARE PE CARE”, a explicat Marius Toader. 

Marius Toader este proprietarul Media Factory, o firmă de producţie de televiziune cu lungă tradiţie, care a lansat emisiunile Miss Fata de la ţară („Miss country girl”) şi M-a făcut mama artist, unele dintre puţinele formate româneşti care au ajuns să fie exportate şi produse şi în alte ţări. 

Media Factory a produs în trecut şi MasterChef la Pro TV, după plecarea Monei Segall la Antena 1. 

Producătorul emisiunii este Elena Ştirbescu, iar regizor este Dan Manoliu. 

Redăm în continuare postarea producătorului Marius Toader:

Luni începe la TVR o emisiune concurs după un format pe care l-am scris în prima sa formă pentru Cristina Ţopescu, o mare susţinătoare a limbii române. Nu a fost să fie atunci la Prima TV. Formatul a ajuns după ceva ani în atenţia a doi dintre preşedinţii TVR, dar de fiecare dată lucrurile s-au împotmolit. Poate şi pentru că pe atunci nu aş fi cedat formatul dacă emisiunea nu era produsă de către Media Factory. Aşa că au trecut mai bine de 15 ani de la scrierea formatului până la difuzarea emisiunii…. O dovadă că lucrurile se întâmplă la vremea lor, nu când şi cum vrem noi. Doar avem impresia că noi le facem şi le decidem.
 
După 3 variante şi 4 titluri, formatul a ajuns acum în producţie la TVR. Despre Televiziunea Română aveam tot felul de prejudecăţi.
 
Am venit la Bucureşti pentru câteva zile pe care le-am petrecut integral alături de echipa emisiunii, cea care va duce greul unui adevărat maraton de producţie şi montaj.
 
Am întâlnit oameni extraordinari, cu care aş putea să fac echipă pentru orice fel de emisiune a oricărei televiziuni. Oameni dedicaţi meseriei lor, oameni pe care orice televiziune ar trebui să îi protejeze şi să îi susţină pentru că sunt tot mai rari. În primul rând pentru ei şi pentru efortul lor extraordinar îmi doresc ca emisiunea asta să fie un succes şi să reziste mai mult decât un sezon sau un preşedinte director general.
 
Un mare mulţumesc pentru prietenia şi generozitatea a doi oameni dragi, Bogdan Nicolescu şi Marian Ene de la Zucchero Media, care nu au ezitat să pună la bătaie experienţa lor de la ”Câştigă România”. Şi tuturor celor din conducerea Televiziunii Române care au crezut şi cred în acest format.
 
Emisiunea „Care pe care” este difuzată pe TVR 1 de luni până joi, de la ora 18.00. Emisiune este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea, un nume care se confundă cu emisiunile despre cum vorbim şi scriem corect.
 
Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greşeli în vorbirea curentă, dar în acelaşi timp este un indicator către competiţia care va avea loc în platoul de televiziune: ”CARE PE CARE”.
 
În fiecare ediţie a concursului, patru concurenţi se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci şi din probe contratimp, runde în care trebuie să vâneze greşeli culese din televiziune, presă, film, muzică şi internet.
 
RUNDA 1 - S/PUNE FINALUL
Rând pe rând, fiecare concurent are un timp limitat pentru a continua corect cât mai multe expresii şi proverbe.
 
RUNDA 2 - ORI UNA, ORI ALTA
Concurenţilor li se prezintă 4 enunţuri, fiecare cu o variantă corectă şi una greşită, iar ei trebuie să spună care dintre ele este varianta corectă şi să explice de ce.
 
RUNDA 3 - VÂNĂTOAREA DE GREŞELI
Concurenţilor le este prezentat un clip video cu secvenţe din emisiuni tv, filme, clipuri muzicale, extrase din presa scrisă sau din social media, în care trebuie să identifice greşelile.
 
RUNDA 4 - DE UNDE ŞI PÂNĂ UNDE?
Prezentatorul citeşte rând pe rând 4 cuvinte şi expresii, iar concurenţii trebuie să scrie pe tablete nu doar ce înseamnă, ci şi de unde vin, care e povestea din spatele acestora.
 
DUELUL FINAL
 
În rundele precedente sunt eliminaţi doi din cei patru concurenţi, aşa că în runda finală rămân doi concurenţi, care se întrec într-un duel al sinonimelor.
 
Concurentul care a acumulat cea mai mare sumă de bani în rundele precedente va adresa primul cuvânt. Adversarul are 10 secunde ca să dea un sinonim.
 
Concurentul care va câştiga duelul îşi dublează suma acumulată până la momentul respectiv.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus