Skip to main content

Un raport ca o mică "oglindă": Cine şi ce partide pune pe TV? Mult Guvern la Digi şi Antena 3, mult AUR la România TV. USR, partidul "invizibil". B1 şi Prima News, cele mai echilibrate

 
Sursa foto: Recorder
Sursa foto: Recorder

Cine şi ce partide pune pe TV? Un raport pe câteva zile ca o mică "oglindă", în care se vede ponderea partidelor preferate de posturile TV.

Publicitate

De ce o "MICĂ" oglindă? Pentru că raportul, cerut de membrul CNA Mircea Toma, a fost realizat în perioada 23-27 ianuarie. Chiar şi aşa, ies în evidenţă date interesante.

Câteva concluzii scurte, vizibile clar:

- Digi 24, Antena 3, România TV şi EuroNews au cele mai multe ştiri cu oameni de la Guvern, de la PNL şi de la PSD. Se remarcă Euronews, cu 162 de prezenţe de la putere, din 167! Dar şi Digi 24, cu aproape 90 de ştiri cu oameni de la Guvern.

- USR este partidul invizibil: Antena 3 şi România TV l-au ignorat total. La Digi 24 şi la Euronews, abia se vede.

- Şi AUR se vede puţin (chiar deloc la unele televiziuni). Cei mai generoşi cu politicienii AUR sunt jurnaliştii de la România TV şi de la Realitatea Plus.

- Aleph, postul lui Adrian Sârbu, e staţia la care sunt cele mai multe ştiri cu USR. Primul loc la partide. De Guvern, mai puţin la postul de ştiri al lui Sârbu.

- Cele mai echilibrate posturi după numărul de prezenţe la ştiri şi în dezbateri sunt B1 TV şi Prima News, cu o repartizare proporţionată a partidelor (ambele însă au ignorat total politicienii AUR). Echilibru şi la TVR Info.

Situaţia detaliată pe posturi, în continuare.

Înainte, de notat că discuţiile de la CNA (instituţie în care membrii sunt numiţi la propunerea partidelor politice şi a Preşedinţiei) nu au avut o finalitate. Dată fiind, printre altele, perioada scurtă a monitorizării, nu s-a luat nico decizie.

Potrivit reglementărilor, în programele de ştiri radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local.

Totodată, în emisiunile de dezbatere numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal. Cum au stat lucrurile în cele câteva zile monitorizate?

1. România TV - "reziştii" de la USR, absenţi total. PSD, "fruntaş" la dezbateri

După prezenţa la ştiri, cei mai vizibili la România TV au fost cei de la Putere: Guvern, PNL, PSD. Aproape la fel de mult au intrat şi cei de la AUR (cel mai mare număr de prezenţe dintre toate posturile).

La ştiri, nimic dinspre USR. Niciun invitat USR nu a fost nici la dezbaterile de pe România TV, unde "funtaşi" au fost pesediştii

 

2. Antena 3. USR nu-i (nici) aici. Guvernul şi PNL-ul domină

Antena 3 a avut la ştiri cel mai mult politicieni din Guvern şi de la PNL (60 din 80 de prezenţe). Găsim independenţi, partide mai mici, dar deloc USR.

Trecem la dezbateri, unde cei mai mulţi politicieni sunt de la PNL. Foarte aproape ca număr şi invitaţii de la PSD. Vedem PPU, PMP, chiar şi Partidul Patrioţilor. Nimic despre USR.

3. Digi 24. Guvernul, ca la el acasă

Postul de ştiri Digi24 se detaşează la capitolul ştiri cu oameni din Guvern: aproape 90. Prezentă puternică şi a Partidului Naţional Liberal. Mult mai în spate, este şi PSD.

USR este aproape absent (2 prezenţe), iar politicienii de la AUR nu există. Şi în dezbateri, politicienii liberali au fost preferaţi.

4. B1. Prezenţă echilibrată a partidelor. "Ignore" pentru AUR

Postul B1 TV are o distribuţie echilibrată a politicienilor, atât la ştiri, cât şi la dezbateri. Multe prezenţe la ştiri pentru Guvern, dar şi pentru politicienii altor partide. 

La dezbateri politicienii se împart pe partide, dar Guvernul aproape lipseşte. Nu există nicăieri AUR

5. Realitatea Plus - PNL e în top. USR nu se vede

Cei mai mulţi politicieni prezenţi la ştiri au fost de la PNL. Şi mulţi independenţi. Avem şi ceva AUR la ştiri, dar nu există USR.

În dezbateri, mult PNL, PSD şi independenţi.

6. EuroNews - Puterea, prezenţă zdrobitoare. N-avem AUR

Deţinut de Politehnică, EuroNews iese în evidenţă cu numărul mare de prezenţe ale reprezentanţilor Puterii: 162 din 167! Sunt aproape 90 doar pentru oamenii din Guvern. Puţin, puţin, se vede şi USR (de patru ori). AUR, deloc.

Preşedintele are la EuroNews cele mai multe apariţii la ştiri.

7. Aleph News - USR, uşa deschisă la postul lui Sârbu

Are şi USR un post de televiziune la care domină după numărul de prezenţe la ştiri: 15. PNL e aproape (cu 12). Guvernul şi preşedintele se văd foarte puţin. Politicienii AUR, deloc.

8. Prima News - echilibru şi multe partide. Şi Partidul Stejarilor! Dar nu AUR

Prima News este printre puţinele staţii echilibrate (alături de B1 TV şi postul public TVR Info). Găsim tot felul de partide la ştiri şi în dezbateri (Partidul Stejarilor, PCG etc). Nu găsim deloc AUR.

9. TVR Info - printre puţinii care-i au pe toţi

Postul public TVR Info are multe ştiri din Guvern şi PNL, însă acordă spaţii şi celorlalte posturi. Avem la ştiri şi PSD, dar şi USR, şi PNL dar şi (puţin) AUR.

Subiectele discutate în perioada analizată:

  • Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Iaşi;
  • Problema câinilor comunitari în Bucureşti, în urma faptului că o femeie de 43 de ani a fost ucisă de câini în apropiere de Lacul Morii din Bucureşti în timp ce făcea jogging;
  • Accidentul de muncă dintr-o carieră de cărbune a Complexului Energetic Oltenia;
  • Menţinerea a 4000 de militari NATO pe teritoriul României, în contextul conflictului din Ucraina;
  • Sprijinul acordat de Guvern românilor cu venituri mici, prin intermediul cardurilor de ajutor pentru energie şi încălzire;
  • Aderarea României la Spaţiul Schengen.

GALERIE FOTO. Prezenţa partidelor politice în ştiri şi dezbateri între 23 şi 27 ianuarie 2023

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus