Skip to main content

INVESTIGAŢIE. Ascultarea telefoanelor. Ancheta care a descoperit zeci de mii de telefoane supravegheate, premiată în memoria ziaristei malteze asasinate

 
Foto: European Federation of Journalists
Foto: European Federation of Journalists

PREMIU. O investigaţie la care au lucrat 80 de jurnalişti din 10 ţări, care a scos la iveală supravegherea a zeci de mii de numere de telefon a câştigat marele premiu acordat în memoria jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia de Parlamentul European.

Publicitate

„Proiectul Pegasus” - „Noua armă globală folosită pentru a reduce la tăcere jurnaliştii, este numele proiectului care a descoperit că, printre cele 50.000 de numere de telefon de pe lista de supraveghere erau şi aproape 200 de jurnalişti din mai multe ţări.

Un rezumat al articolului câştigător:

„O scurgere de date fără precedent a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienţii companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăţi este folosită abuziv în mod sistematic de ani de zile.

Consorţiul „Forbidden Stories" şi Amnesty International au avut acces la registre de numere de telefon selectate de clienţii NSO în peste 50 de ţări începând cu 2016.

Proiectul Pegasus cuprinde peste 80 de reporteri din 17 organizaţii media în 10 ţări, coordonaţi de Forbidden Stories cu sprijinul tehnic al Laboratorului de securitate al organizaţiei Amnesty International.

Ei au analizat registrele de numere de telefon şi au putut să vadă ce se petrece în spatele scenei cu acest program-spion, folosit ca armă de supraveghere. Este pentru prima dată când acest lucru a fost posibil la o asemenea scară.

Consorţiul Forbidden Stories a descoperit că, spre deosebire de ceea ce Grupul NSO a susţinut ani întregi, inclusiv într-un raport de transparenţă publicat recent, programul-spion al companiei a fost folosit abuziv în foarte multe cazuri.

Scurgerea de date a arătat că au fost vizaţi cel puţin 180 de jurnalişti în ţări cum ar fi India, Mexic, Ungaria, Maroc, Franţa şi nu numai. Printre potenţialele victime se află şi apărători ai drepturilor omului, profesori universitari, oameni de afaceri, avocaţi, doctori, lideri de sindicat, diplomaţi, politicieni şi mai mulţi şefi de stat.”

Între 22 iunie şi 1 septembrie 2021, peste 200 de jurnalişti din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au prezentat articolele de presă în faţa unui juriu.

Parlamentul European a decis câştigătorul premiului „Daphne Caruana Galizia”, acordat în memoria reporterei malteze Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinată în octombrie 2017, după ce a a publicat mai multe investigaţii care lega oamenii de afaceri de guvernul din Malta.

Câştigătorul marelui premiu în valoare de 20.000 de euro a fost „Proiectul Pegasus” - „Noua armă globală folosită pentru a reduce la tăcere jurnaliştii • Forbidden Stories”.

Proiectul a fost coordonat de Forbidden Stories, un consorţiu de jurnalişti care continuă investigaţiile începute de Daphne Caruana Galizia, jurnalista ucisă în 2017.

„Forbidden Stories" lucrează în parteneriat cu peste 30 de organizaţii de ştiri din întreaga lume şi cu aproape 100 de jurnalişti. Consorţiul de jurnalişti a mai câştigat şi alte premii, precum Premiul European al Presei şi Premiul Georges Polk.

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers.

A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei maşini-capcană pe 16 octombrie 2017.

Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputaţii au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

CITEŞTE ŞI: Parlamentul European, premiu pentru jurnalişti în valoare de 20.000 de euro. E acordat în memoria jurnalistei malteze asasinate

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    malta este demult un refugiu pentru marii delicventi mondiali ( avem si noi citiva pe acolo cu proprietati ) si e normal sa fie cineva cu ochi ( urechile ) pe ei Nici o securitate din lume nu-si pierde timpul cu anonimi iar executia a fost clar in stil mafiot Nu ca au fost ascultati ci ca i-au scos la iveala

Trimite un comentariu

sus