Skip to main content

Parlamentul European, premiu pentru jurnalişti în valoare de 20.000 de euro. E acordat în memoria jurnalistei malteze asasinate

 
Foto: European Federation of Journalists
Foto: European Federation of Journalists

Parlamentul European a lansat oficial Premiul „Daphne Caruana Galizia” în memoria reporterei malteze Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinată în octombrie 2017, după ce a a publicat mai multe investigaţii care lega oamenii de afaceri de guvernul din Malta.

Publicitate

Jurnaliştii din statele membre ale Uniunii Europene pot trimite articole doar online, pe site-ul DaphneJournalismPrize.eu.

Marele premiu pus în joc: 20.000 de euro. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. În 2021, ceremonia de decernare a premiului se va desfăşura joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

„Premiul va recompensa anual jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului”, spun reprezentanţii Parlamentului European.

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers.

A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei maşini-capcană pe 16 octombrie 2017.

Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputaţii au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Europarlamentarii, sprijin pentru jurnalişti

La anunţul lansării acestui premiu, europarlamentarii au avut mai multe mesaje de susţinere pentru jurnalişti.

„Pentru jurnalişti: nu sunteţi singuri. Apoi, pentru cei care ameninţaţi şi omorîţi jurnaliştii, să ştiţi că Parlamentul European este duşmanul vostru. Şi pentru statele care continuă să hărţuiască munca ziariştilor: nu ne vom opri să apărăm libertatea de exprimare!”, a declarat David Casa, europarlamentar maltez, potrivit Libertatea.

„Numai dacă sprijinim libertatea de exprimare şi pe cei care apără libertatea de exprimare putem opri declinul democratic pe care-l vedem astăzi”, a spus Heidi Hautala, vicepreşedinte al Parlamentului European, potrivit sursei menţionate.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus