Skip to main content

Omagiu pentru jurnalista Monica Lovinescu, la 100 de ani de la naşterea sa. Program special, la Radio România Cultural

 
Sursa foto: adevărul.ro
Sursa foto: adevărul.ro

Omagiu pentru Monica Lovinescu. În această toamnă, postul Radio România Cultural va transmite o serie de programe speciale dedicate memoriei jurnalistei şi criticului literar Monica Lovinescu, cunoscută pentru lupta dusă împotriva regimului comunist.

Publicitate

Proiectul, ce va fi lansat la 6 noiembrie şi se desfăşoară pe durata a două săptămâni, până la 19 noiembrie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, este o iniţiativă Radio România Cultural în parteneriat cu editura Humanitas.

Cu această ocazie, Radio România Cultural va transmite o serie de emisiuni despre Monica Lovinescu, precum şi interviuri-document cu jurnalista.

Iată programul special de la Radio România Cultural, dedicat în memoria jurnalistei Monica Lovinescu

Proiectul Radio România Cultural va debuta luni, 6 noiembrie, cu seria Martor, în care secvenţe din jurnalele Monicăi Lovinescu vor fi povestite de oamenii pe care i-a cunoscut. Gabriel Liiceanu, Marie France Ionesco, Gabriela Adameşteanu, Dorin Tudoran, Ana Blandiana, Theodor Paleologu, Horia-Roman Patapievici şi mulţi alţii îşi vor aminti momente trăite împreună cu Monica Lovinescu. 

Radio România Cultural va realiza şi seria de emisiuni Discurile Monicăi, cu introduceri de Horia-Roman Patapievici, în cadrul cărora vor fi difuzate cele mai iubite partituri ale Monicăi Lovinescu despre care a scris în jurnalele sale.

Proiectul va continua cu difuzarea unei selecţii din emisiunile realizate de Monica Lovinescu la Radio Europa Liberă.

Vor putea fi ascultate dialoguri ale Monicăi Lovinescu cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Octavian Paler, Virgil Ierunca şi alte personalităţi ale acelor vremuri. 

Monica Lovinescu, o viaţă dedicată luptei împotriva comunismului

 

De asemenea, vor fi difuzate interviuri document cu Monica Lovinescu, realizate după căderea regimului comunist, de Anca Mateescu, coordonatoarea acestui proiect. 

În preajma zilei de 19 noiembrie, când se vor împlini 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, Radio România Cultural va difuza, prin Teatrul Naţional Radiofonic, un spectacol de teatru dedicat acestei voci unice a culturii noastre.

Centenarul Monica Lovinescu la Radio România Cultural se va încheia în seara de 19 noiembrie, când postul va transmite, în direct de la Ateneul Român, Gala Monica Lovinescu, organizată de Editura Humanitas şi Fundaţia Humanitas Aqua Forte.

Gabriel Liiceanu, filosof şi scriitor: „Este anul Monica Lovinescu”

 

„Nu orice om care vorbeşte timp de 30 de ani la un microfon devine o voce, pentru că nu orice voce are o funcţie. Înainte de 1990, persoana care vorbea cel mai mult în public era speaker-iţa televiziunii Române, Delia Budeanu. Dar n-a rămas o voce. Vocea ei era vidă. 

Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au pătruns în constelaţia mea umană mai întâi ca o voce. Ei deveniseră o funcţie, erau răzbunarea părţii noastre care nu ajungea să se rostească. Ce cuplu formidabil au alcătuit ei cu noi! Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei; ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor!

Să am curajul să-ntreb ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul naşterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm şi cât de puţin i-am onorat memoria?

Dinspre mine, ştiu că le datorez enorm, ei şi lui Virgil Ierunca. Şi la fel şi editura Humanitas care, neasistată de ei, poate că nici n-ar fi ajuns să-şi aniverseze cei 33 de ani de la înfiinţare.

Tocmai în numele acestei datorii morale îi închinăm întregul an 2023. Acesta este, pentru mine şi pentru Humanitas, „Anul Monica Lovinescu”. Şi mi-aş dori să fim împreună cât mai mulţi cei care credem în această aducere-aminte..."

 Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural:

„Este datoria noastră, a celor care am tăcut, să prelungim nemurirea unui om care a vorbit pentru noi. Le mulţumesc celor care au făcut posibil acest proiect, domnului Gabriel Liiceanu şi coordonatoarei acestei serii, Anca Mateescu."

Despre Monica Lovinescu:

  • S-a născut la 19 noiembrie 1923 şi a murit la 20 aprilie 2008.
  • După absolvirea Facultăţii de Litere din Bucureşti (1946), devine asistenta lui Camil Petrescu la Seminarul de Artă Dramatică şi colaborează la diverse publicaţii. Imediat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, cere azil politic în Franţa.
  • Din 1951 se dedică activităţii radiofonice: realizează, până în 1975, emisiuni literare şi muzicale la Radiodifuziunea Franceză, iar din 1962 trece la microfonul staţiei de radio Europa Liberă, unde va lucra până în 1992, la închiderea postului
  • Are emisiuni săptămânale ascultate cu enorm interes în România: cronica de carte de la Actualitatea culturală românească, precum şi Teze şi antiteze la Paris.
  • După moartea mamei sale, ucise în închisoare din cauză că nu a vrut să îşi trădeze fiica, Monica Lovinescu şi-a dedicat întreaga viaţă luptei împotriva regimului comunist.
  • În ajunul zilei sale de naştere, în 1977, se face asupra ei o încercare de asasinat politic, de către un terorist aflat în solda lui Nicolae Ceauşescu.
  • Monica Lovinescu a fost căsătorită cu Virgil Ierunca.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus