Skip to main content

INTERVIU. Jurnalistul Cosmin Savu pleacă într-un raliu caritabil, până-n Africa. Ţine şi un jurnal video. Interviu din Budapesta

 
INTERVIU. Jurnalistul Cosmin Savu pleacă într-un raliu caritabil, până-n Africa. Ţine şi un jurnal video. Interviu din Budapesta

Jurnalistul Cosmin Savu (România, te iubesc) participă la cea mai lungă cursă din lume pentru amatori. Această cursă este făcută în scop umanitar, pentru a ajuta comunităţile din Africa. Nu merge singur, ci împreună cu Mihai Lupu (fondator al proiectului Educab) şi Graţian Mihăilescu (fondator al proiectului UrbanizeHub)

Publicitate

Raliul a început astăzi, 21 octombrie, în capitala Ungariei. Cosmin Savu, Mihai Lupu şi Graţian Mihăilescu vor parcurge peste 10.000 de km în maşină, trecând prin Munţii Atlas şi Sahara. Traseul se va încheia la finalul lunii octombrie şi va dura 20 de zile.

Cei trei vor dona maşina la finalul călătoriei. Vor ajuta centre de copii din Senegal şi Sierra Leone, cărora le vor duce laptopuri, videoproiectoare, cărţi în limbile franceză şi engleză.

Este un traseu de peste 10.000 de kilometri, de 20 de zile, care va fi recflectat într-un jurnal video de către jurnalist: "Lumea-n cap cu Savu".

Prin telefon de la Budapesta, Cosmin Savu a detaliat pentru Paginademedia.ro cum se va desfăşura traseul în scop umanitar.

Paginademedia.ro: De unde a pornit ideea participării la traseu?

Cosmin Savu: Stând la poveşti cu Mihai Lupu şi Graţian Mihăilescu, tot povestind experienţele mele din Africa, experienţele lor din Africa, Nepal, Bangladesh...

Noi călătorim foarte mult şi am zis să facem o călătorie împreună, dar cu scop umanitar. Nu ne-am propus să fie doar o aventură, ci să şi ajutăm. Graţian ştia de raliu de vreo câţiva ani, dar nu a plecat. Este un raliu pentru amatori şi cea mai lungă cursă de amatori din lume.

Paginademedia.ro: Ce înseamnă călătoria pentru tine?

Cosmin Savu: Conectarea cu oameni. Pe lângă peisaje, oraşe, arhitectură, cel mai important lucru sunt oamenii.

Paginademedia.ro: Ce vei face în acest traseu?

Cosmin Savu: O să fac un video jurnal în măsura în care o să fie semnal şi în măsura în care reuşesc să fac nişte postări. Încerc să fac chestia asta de-a lungul drumului şi ulterior s-o închega ceva. Nu plec cu un scenariu.

Paginademedia.ro: Unde o să vedem video jurnalul?

Cosmin Savu: O să fie online pe social media.

Paginademedia.ro: Ce presupune dubla misiune: sprijinul medical şi sprijinul educaţional?

Cosmin Savu: Noi ne-am propus să ajutăm cât mai mult oamenii din Africa. În primul rând, donăm maşina cu care noi o să mergem. Pe traseu ne oprim în Senegal, pentru că acolo deja există un centru comunitar, un hub educaţional făcut de Mihai Lupu în 2019.

Ne-am propus să ajutăm două-trei centre în Senegal şi Sierra-Leone. Ducem laptopuri, videoproiectoare, cărţi pentru copii în engleză-franceză. Încercăm să punem tot ce se poate în maşină, deşi spaţiul e mic.

Paginamedia.ro: Prin ce ţări ajungeţi?

Cosmin Savu: Pe lângă Europa, unde o să fie autostrăzi şi o să fie relativ uşor, mergem în Maroc, Sahara de Vest, Mauritania, Guineea, Senegal, Sierra Leone.

Paginademedia.ro: De ce Africa?

Cosmin Savu: Mihai a început în România cu 400 de comunităţi care au fost ajutate să îşi dezvolte bibliotecile comunitare în zona rurală. Nu e un proiect făcut astăzi pentru Sierra Leone. E o poveste începută în România cu experienţele din România.

Paginademedia.ro: Aveţi emoţii pentru traseu?

Cosmin Savu: Avem emoţii pentru maşină, să ne ţină.

Paginademedia.ro: Cât va dura aventura?

Cosmin Savu: 20 de zile în maşină, în Munţii Atlas şi Sahara.

CITEŞTE ŞI: Cosmin Savu: Numele România, te iubesc este de multe ori o ironie la adresa celor care au ales "să iubească" România siluind-o

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus