Skip to main content

REACŢIE Jurnalişti şi ONG-uri cer Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului” în numele protecţiei împotriva dezinformării

 
Foto: Kai Pilger - Unsplash
Foto: Kai Pilger - Unsplash

După ActiveWatch, încă o serie de ONG-uri şi jurnalişti iau poziţie faţă de iniţiativa DSU de a face o platformă care va scana dezinformări online.

Publicitate

„Organizaţiile şi jurnaliştii semnatari cer Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului” în numele protecţiei împotriva dezinformării şi indiferent de cine este iniţiatorul demersului să aibă grijă la implicaţiile democratice ale acestuia”, spun aceştia într-o poziţie publică. 

Printre semnatari apar Centrul Pentru Jurnalism Independent, MediaSind, sau Funky Citizens, dar şi nume din presă şi zona de digital, cum ar fi Oana Despa, Ana Poenariu (Rise Project), Codruţa Simina (ex-Press One) şI Dragoş Stanca (Upgrade 100). 

Semnatarii consideră că  o astfel de iniţiativă este inacceptabilă şi că „prezintă un risc major la adresa libertăţii de exprimare a cetăţenilor români în general, şi mai ales a jurnaliştilor care expun probleme din societate”.

Asumarea de către un grup a poziţiei de „arbitru al adevărului” arată o profundă neînţelegere a rolului pe care guvernanţii trebuie să îl aibă în lupta împotriva dezinformării. În plus, determinarea narativelor şi a cuvintelor-cheie este un proces cel puţin arbitrar, făcut în grabă şi fără o metodologie”, mai spun aceştia.

Amintim că Profit.ro a dezvăluit că DSU a creat un grup de lucru la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pentru a crea o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă  în contextul conflictului din Ucraina.

Potrivit propunerilor transmise, spune sursa citată, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Klaus Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”, spune sursa citată. 

Citeşte şi: Profit.ro: Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuşi

Organizaţiile şi jurnaliştii semnatari cer Guvernului să nu instituie

„Ministerul Adevărului” în numele protecţiei împotriva dezinformării!

Organizaţiile şi jurnaliştii semnatari cer Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului” în numele protecţiei împotriva dezinformării şi indiferent de cine este iniţiatorul demersului să aibă grijă la implicaţiile democratice ale acestuia.

Potrivit unui material publicat de profit.ro, Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, dezvoltă o platformă informatică dedicată identificării fake news şi a surselor de dezinformare şi propagandă, în contextul războiului din Ucraina.

Platforma ar urma să funcţioneze în baza unor „markeri” – combinaţii de cuvinte care ar indica elemente de propagandă pro rusă. Din informaţiile din spaţiul public, în această categorie ar putea intra şi materialele jurnalistice, dar şi postările pe reţelele sociale sau bloguri, care atrag atenţia asupra faptelor de corupţie sau incompetenţă ale autorităţilor. 

Considerăm că o astfel de iniţiativă este inacceptabilă şi că prezintă un risc major la adresa libertăţii de exprimare a cetăţenilor români în general, şi mai ales a jurnaliştilor care expun probleme din societate. Asumarea de către un grup a poziţiei de „arbitru al adevărului” arată o profundă neînţelegere a rolului pe care guvernanţii trebuie să îl aibă în lupta împotriva dezinformării. În plus, determinarea narativelor şi a cuvintelor-cheie este un proces cel puţin arbitrar, făcut în grabă şi fără o metodologie.

Atragem atenţia guvernanţilor că „marcarea” discursului critic din societate la adresa autorităţilor drept propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare şi plasează România în situaţia de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanţii clamează că vor să o combată.

Derapajul democratic pe care existenţa unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio reţetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conţinut neconvenabil este deja un fenomen şi în România.

Rolul autorităţilor într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informaţiei, ci să guverneze în mod responsabil şi înţelept, luând măsuri în beneficiul cetăţenilor pe care îi reprezintă. Şi mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar şi atunci când nu sunt personal de acord cu asta.  

Înţelegem circumstanţele excepţionale în care ne aflăm şi nevoia evidentă de protejare a spaţiului informaţional public, dar această protecţie trebuie realizată altfel decât prin crearea unei platforme online şi pornirea unei „vânători de vrăjitoare”. E nevoie de autorităţi care să comunice prompt, coerent şi transparent în situaţii de criză şi nu numai, care să furnizeze informaţii atunci când le sunt solicitate şi care să nu trebuiască să îşi ascundă incompetenţa şi corupţia prin reducerea numărului de materiale „critice” la adresa guvernanţilor.

Orice demers care poate limita libertatea de exprimare şi impune anumite restricţii în numele combaterii dezinformării trebuie să se realizeze transparent şi cu maximă răspundere din partea tuturor organizaţiilor implicate. Este dreptul oricărei organizaţii să facă ce activităţi are în mandat, dar în momentul în care decid un mecanism asumat guvernamental, întregul demers trebuie să fie desfăşurat cu maximă transparenţă.

Semnatari:

  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Funky Citizens
  • Factual.ro
  • Sindicatul Roman al Jurnaliştilor – MediaSind
  • Codruţa Simina, Misreport
  • Comunitatea Declic
  • Oana Despa, Buletin de Bucureşti
  • Ana Poenariu, reporter RISE Project
  • Bianca Albu, Buletin de Bucureşti
  • Expert Forum
  • Dragoş Stanca, Upgrade 100
  • Venera Dimulescu, Scena9
  • Andreea Dogar, greatnews.ro
  • Anamaria Nedelcoff, Buletin de Bucureşti
  • Florin Râşteiu, Buletin de Bucureşti
  • Simona Cârlugea – Buletin de Bucureşti
  • MediaSind
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    Nu exista cenzura buna si cenzura rea. In momentul cand apare cenzura s-a dus democratia.
  • olga olga
    iubesc cultura rusa dar imi displace conducerea rusiei, fie tari, fie bolsevici, fie sovietici fie autocrati ca Putin.
  • Triplica Triplica
    Lasă că ai susținut invazii americane

    Nu mai abera pe aici tolomacule. Zi de audiente postacule. Pro lider zi de zi, dublu comercial. Chiar si triplu.
  • Mile Mile
    Lasă că ai susținut invazii americane
  • Milogescu Milogescu
    Măcar pune nume ca lumea nu mișto

    Nu conteaza numele postacule. Tu raspunde la intrebari, nu la nume.
    Si Mile e nume ca lumea ? E nume de tolomac.
  • Daniel Daniel
    "Rusofil"trebuia sa scriu. Rectific, scuze.
  • Daniel Daniel
    Stati si rumegati toate fake news- urile. Ca va place. Pofta buna! Prostovanilor!
    PS
    Mile. Nu este interzis sa fi rusofon. Este interzis sa fi prost! Ca daunezi societatii! Si faci pagube colaterale. Facebook a facut cel mai mare rau omenirii prin tolerarea tuturor prostiilor care apar pe platforma.
    Sustin initiativa cenzurii internetului in anumite situatii critice. Chit ca am prins din plin epoca ceausescu si stiu ce este cenzura. Una este cenzura pentru binele omenirii si alta este cenzura impotriva unui Diktator.
  • Mile Mile
    Măcar pune nume ca lumea nu mișto
  • Milgi Milgi
    Dispari protevistule angajat

    Dupa ce dispari tu angajatule antenist.
  • Mile Mile
    Dispari protevistule angajat
  • Aberica Aberica
    E interzis sa fi rusofil ha

    Zi de audiente postacule lasa aberatiile.
  • Ciocolatu Ciocolatu
    @cleo, și Digi 24, unde îl avem pe Prelipceanu cu același costum și Pândaru cu barbă care vorbesc foarte multe dezinformări.
    Negruțiu ce face? Aproape nimic. Doar stă cu tinerii no name-uri botoxate prăfuite și îi explică ce opinii are Negruțiu cu subiecte de impact.
  • Mile Mile
    E interzis sa fi rusofil ha
  • cleo cleo
    Romania Tv, News Romania, Nasul Tv, cele care dezinformeaza, multi invitati sun rusofili.
    Aceste televiziuni nici nu ar trebui sa existe
  • B.A.M B.A.M
    La ce te referi, @DODO???
    De ce altgoritmii publicați sunt corecți în opinia ta?????

Trimite un comentariu

sus