Skip to main content

REPORTAJ SPECIAL. Ce înseamnă să fii jurnalist în Afganistan printre talibani? Ştiri prezentate cu faţa acoperită. Adelin Petrişor, reportaj din Kabul

 
REPORTAJ SPECIAL. Ce înseamnă să fii jurnalist în Afganistan printre talibani? Ştiri prezentate cu faţa acoperită. Adelin Petrişor, reportaj din Kabul

VIDEO. "Cum poate o femeie să prezinte ştiri cu faţa acoperită? Trebuie însă să facem ceea ce talibanii ne cer", povesteşte o prezentatoare de ştiri dn Afganistan. Şi continuă "Noi suntem bucuroase că ne lasă să prezentăm, să muncim. Nu e uşor, dar o putem face."

Publicitate

Hossai Ahmadzai are 25 de ani este prezentatoare la cea mai mare televiziune de limba paştună din Afganistan, Shamshad TV.

Prezentatoarea vorbeşte, într-un material realizat la Kabul de Adelin Petrişor şi difuzat de TVR, despre cât de dificil este să fii jurnalist într-un regim al talibanilor.

Mai ales că şi statisticile vorbesc de la sine: într-un singur an, Afganistanul a pierdut 60% dintre jurnalişti de când au venit talibanii la putere, cam de un an. Au dispărut aproape jumătate dintre organizaţiile media din Afganistan: din aproape 550, au pierdut 200.

Hossai Ahmadzai, prezentatoare TV, în materialul lui Adelin Petrişor:

"Este foarte greu pentru jurnalistele care lucrează aici din cauza limitărilor pe care talibanii le-au impus, mai ales fetelor care sunt reporter, celor care fac teren.

În trecut am avut foarte multe programe de divertisment, dar acum talibanii le-au interzis. Nu mai avem voie să difuzăm muzică."

Un raport Reporteri fără frontiere arată că Afganistanul a pierdut peste 7.000 de jurnalişti din cei aproape 12.000 câţi erau înainte de transformarea ţării în Emirat, se arată în reportaj.

Adelin Petrişor:

"Potrivit Naţiunilor Unite, în ultimul an au fost înregistrate 173 de abuzuri împotriva jurnaliştilor sau a celor care îi sprijineau. În 163 de cazuri au fost implicate chiar autorităţile."

Reportajul despre presa din Afganistan este parte a unei serii difuzate de TVR, realizate de Adelin Petrişor, care a fost la Kabul împreună cu operatorul Mihai Florea între 5 şi 16 septembrie.

Jurnalistul a realizat şapte materiale (din care trei au fost difuzate până acum), pe teme precum: securitatea oamenilor de acolo, lipsa libertăţii de expresie, problemele femeilor, sărăcie şi droguri. 

Până pe 30 septembrie, Ştirile TVR vor difuza în fiecare seară câte un material. Reportajele, pe Ştirile TVR şi la Adelin Petrişor.

VIDEO. Cum este să fii jurnalist în Afganistan, de Adelin Petrişor

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • abc+ abc+
    Ăsta nu era jurnalistul întins pe jos și spunea că este atacat, dar oamenii mergeau liniștiti pe lângă el?!
  • Adri Adri
    Voi aveți idee de ce TVR urcă clipurile în 360p?

Trimite un comentariu

sus