Skip to main content

LA DATORIE. Cum şi-au petrecut noaptea jurnaliştii români pe fronturile din Ucraina. În trenuri, în parcări, în adăposturi

 
Sursa foto: Facebook/ Mihai Razvan Petrescu, Cristi Popovici, Paul Angelescu
Sursa foto: Facebook/ Mihai Razvan Petrescu, Cristi Popovici, Paul Angelescu

Ce fac jurnaliştii români care sunt pe front, în Ucraina? Cum şi-au petrecut noaptea şi ce relatări de presă au făcut din oraşele care sunt vizate de armata rusă?

Publicitate

Unii au dormit într-un tren, care nu a mai plecat de pe loc. Alţii, în şcoli şi adăposturi, alături de femei şi copii care caută o cale de ieşire din Ucraina.

Altii şi-au petrecut noaptea în maşini, în parcări. Sunt reporteri români ce îşi fac datoria să ne aducă informaţii de pe front, din punctele fierbinţi din Ucraina.

Mircea Barbu, jurnalist freelancer, se află în Mariupol, unul dintre oraşele decisive din estul Ucrainei.

El relatează pentru ziarul Libertatea, dar şi pentru posturi de radio de la noi ori televiziuni de peste graniţe.

În ultimele ore a povestit pe Facebook cum a fost evacuat şi cum a dormit în tren, alături de localnicii care încercau să fugă din estul Ucrainei. Însă trenul a rămas pe loc toată noaptea.

„La 5 dimineaţa, se aprind luminile pe hol. E sâmbătă. Câţiva pasageri au decis să plece din trenul încremenit, în care am înnoptat cu toţii. Gara este patrulată acum nu de soldaţi, ci de poliţişti în uniforme, înarmaţi. Sunt tot trupelele obişnuite, oraşul a rămas sub control ucrainean.

Vorbesc în oraş, mi se confirmă că armata rusă nu a ajuns în Mariupol“, a scris Mircea Barbu în reportajul publicat sâmbătă dimineaţa în Libertatea.

Sâmbătă dimineaţa, la ora 10.00, a postat o actualizare pe Facebook:

„Suntem evacuaţi cu autobuzele din Mariupol. Sute de oameni aici, majoritatea femei şi copii. Bombardamentele s-au intensificat şi se aud din ce în ce mai aproape“

Jurnalistul Andrei Captarenco de la TV8Moldova a reuşit să plece ieri din Mariupol. Azi-noapte a dormit într-o maşină, într-o parcare, la 100 de km de Kiev. 

"Până dimineaţa ne-am trezit de patru ori cu soldaţii la uşa maşinei care ne-au verificat actele şi bagajele. Au fost foarte respectuoşi şi fermi în acelaşi timp. Le-am mulţumit ca sunt pe poziţii şi îşi apăra ţara.", a scris el pe Facebook.

Iar în această dimineaţă, sâmbătă, la ora 11.00, a postat o fotografie ca să anunţe acasă că sunt bine. Un selfie de pe front, împreună cu colegii lui de breaslă de la Observator (Antena 1) - Laurentiu Radulescu şi Razvan Mihai Petrescu.

Viorica Tataru, jurnalistă la TV8Moldova, se retrage din Kiev şi ea şi se îndreaptă spre Lvov, scrie Andrei Captarenco pe Facebook.

„A fost trezită azi dimineaţă de alarmele antiaeriene“, a menţionat el în postare. 

Jurnalista a luat micul-dejun alături de localnici, într-un adăpost din Vinniţa, un oraş în partea central-vestică a Ucrainei.

Cristi Popovici, jurnalist la Antena 3, este şi el în Vinniţa, la 150 km depărtare de Kiev.

A dormit într-o şcoală, împreună cu colegul lui, operatorul Costi Pahonţu. De fapt, nu a dormit deloc. Nimeni nu are „luxul“ să doarmă în aşa condiţii.

"Ora 05.30 dimineaţa, din nou sirene, mergem într-un adăpost subteran", a transmis reporterul special Cristi Popovici, pentru Antena 3.

Paul Angelescu, reporter Pro TV, a ajuns şi el în Ucraina. Vineri a transmis relatări de la Nikolaev, oraş din sudul Ucrainei, care a fost azi-noapte sub bombardamente.

Iar sâmbătă, la prânz, a postat un video pe Facebook în care a povestit despre luptele dintre trupele ucrainene şi cele ale federaţiei ruse. Şi mai ales ce distrugeri au avut loc.

Ionuţ Iordăchescu este corespondent AFP. A plecat din Kiev, când trupele ruseşti înaintau dinspre nord. Ce a făcut în ultima zi, povesteşte pe Facebook:

Ieri, dupa 7 zile in Kiev, am parasit orasul prin vest in timp ce trupele rusesti inaintau agresiv dinspre nord. Am plecat impreuna cu o colega si alti ucraineni care incearca sa-si scoata copiii din tara. Unii dintre ei si-au petrecut ultima noapte din Kiev in biserici si buncare, pentru a se adaposti de bombardamente.

Colegi de-ai mei care au intrat ieri in Ucraina pentru a ne ajuta la acoperirea razboiului mi-au descris o coada de refugiati de aproape 20 de km la granita cu Polonia.

In prezent sunt in Lvov. Drumul cu masina pana aici a durat 20 de ore, scurtcircuitat de baricade amplasate pe traseu, check-pointuri ale armatei sau ale voluntarilor si alte sute de mii de masini care cauta sa plece din Ucraina. Voi ramane in vestul Ucrainei o perioada pentru a acoperi criza refugiatilor.

Mi-am uitat geaca preferata la Kiev si planuiesc sa ma intorc acolo in cateva zile pentru a o recupera.

GALERIE FOTO. Fotografiile postate de Ionuţ Iordăchescu

Citeşte şi: Jurnalişti români pe frontul din Ucraina. Ce redacţii din România au corespondenţi în războiul declanşat de Rusia

 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • abc+ abc+
    @jk, uite aici video-ul cum Antena3 merge pe fake-news ***
  • jk jk
    @Tot eu pe bune?Am vazut si eu un clip chiar acum online in care Antena 3 e acuzata ca da imagini din Ucraina dintr-un joc video
    Am vrea daca se poate vreo confirmare oficiala cat de cat,sau macar credibila pe subiect
  • Tot eu Tot eu
    Pacat ca iti cade bomba in cap si gadea da faze in jocul arma3 rusine gadea
  • Cine e saizu? Cine e saizu?
    Prima tv mai are jurnale de stiri? sau transmite pentru reluarile de la schimb de mame?
  • sashi sashi
    cel mai important corespondent si, de asemenea, probabil primul trimis in ucraina, e marius saizu de la prima tv, dar nu l-ati mentionat nici macar in treacat. rusine!
  • An An
    Mirela Voicu era buna din Ucraina, insa ea e trimisa la granita la noi... Adelin Petrisor era bun acum, dar inca nu s-a lansat Euronews Romania...
  • yufgufu yufgufu
    Andrei Captarenco nu mai lucrează de vreo 2 ani cu Europa Liberă România.
  • Pot sa râd Pot sa râd
    Mascariciul radulescu cred ca a filmat in subsolul antenei si in Teleorman. Si totul a fost despre el, nu despre ce se intampla acolo. Teatru ieftin ce a facut el. A mers cu rolul gata invatat de acasa, scris de altcineva. Face televiziunea de ras
  • margo margo
    angelescu, slab de tot... a gasit un service bombardat... si repeta mereu UCRAINIENE, in loc de ucrainene....
  • Bv Bv
    Pana acum, s-a remarcat doar Popovici de la Antena3. Surprinzator, foarte foarte bun si echilibrat. (Nu sunt fan A3, dar omul nu e cu nimic sub ce vedem la tv de dincolo).
  • Radu Radu
    Slabute corespondente. Foarte departe de ceea ce vedem la altii.

Trimite un comentariu

sus