Skip to main content

Măsură radicală! CNA-ul britanic retrage licenţa televiziunii Russia Today

 
Măsură radicală! CNA-ul britanic retrage licenţa televiziunii Russia Today

Russia Today, televiziune finanţată de Kremlin, a rămas fără licenţă în Marea Britanie. Ofcom, organismul de reglementare în audiovizual din Marea Britanie (un fel de CNA), a decis astăzi să revoce licenţa de emisie pentru televiziunea rusească, anunţă The Guardian

Publicitate

„Nu considerăm că e potrivit ca Russia Today să deţină o licenţă în Marea Britanie şi nu avem încredere că poate fi o instituţie TV responsabilă”, au anunţat reprezentanţii Ofcom, într-o postare pe Twitter

Ofcom a anunţat măsura şi pe site-ul instituţiei, precizând că măsura vine ca urmare a 29 de monitorizări pe care le aveau în analiză, în ceea ce priveşte modul imparţial în care televiziunea rusească a relatat agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

Televiziunea rusească a prezentat invazia din Ucraina drept o „misiune de pace” menită să-i protejeze pe pro-ruşii din statele separatiste, notează The Guardian.

Ofcom mai menţionează şi că investigaţia care a dus la revocarea licenţei audiovizuale a ţinut cont de mai mulţi factori, inclusiv relaţia Russia Today cu Federaţia Rusă. „Este confirmat că Russia Today este finanţată de statul rus, care a invadat recent o ţară vecină. Amintim şi noua lege din Rusia care efectiv incriminează orice formă de jurnalism independent care prezintă situaţia diferit de narativa rusească, mai ales în ce priveşte invazia Ucrainei. Considerăm că, având în vedere aceste constrângeri, e imposibil ca Russia Today să respecte regulile imparţialităţii.”

Aceştia au mai precizat că, în trecut, televiziunea a fost amendată cu 200.000 de lire (aproximativ 240.000 de euro) tot din motive de imparţialitate. 

Ce spune Russia Today

În replică faţă de decizia Ofcom, un purtător de cuvânt al Russia Today a declarat că speră ca televiziunea să ajungă la publicul din Marea Britanie prin intermediul online-ului. 

„Nu e niciun dubiu că decizia Ofcom de a revoca licenţa RT este una politică. De mai mulţi ani Marea Britanie căuta un motiv să închidă Russia Today, însă au încercat să menţionă aparenţa libertăţii de exprimare. Acum au căzut măştile. Nise interzice să ne facem treaba dintr-un singur motiv: orice punct de vedere din vest care diferă de cel oficial nu are voie să existe.”

Ofcom a explicat că a luat în considerare libertatea de exprimare, însă a explicat că decizia revocării licenţei a fost „proporţională şi necesară”.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus