Skip to main content

Minutul Paginademedia. Ştefan Păscuţă (antreprenor şi fost jurnalist Pro TV şi B1): „Am fost înţepat de o albină în direct, fiind şi alergic. Nu cred că am vorbit mai mult de 20-30 de secunde şi mi-am luat la revedere...”

 
Ştefan Păscuţă
Ştefan Păscuţă

Astăzi la Minutul Paginademedia este jurnalistul şi antreprenorul Ştefan Păscuţă. Poveşti din cariera de jurnalist.

Publicitate

„Primul direct a fost cu peripeţii evident. Înainte de transmisiune îmi notasem ideile pe o foaie. Odată întrat în direct, nu prea mai ştiam ce trebuie să zic şi m-am gândit să mă uit pe foaia cu ideile pregătite. Nu numai că îmi ţineam foaia întoarsă, dar şi pe dos. Aşa că am dus live-ul cum am putut eu până la capăt, cu vocea tremurând…bineînţeles”, a povestit Ştefan Păscuţă, într-un interviu acordat pentru Paginademedia.

Ştefan Păscuţă a lăsat televiziunea pentru a deveni antreprenor, iar anul trecut şi-a lansat propria agenţie de comunicare, intitulată Businessing. Cu o experinţă de peste 13 ani în media, Ştefan Păscuţă a fost reporter la Pro TV (2016-2020) şi a prezentat jurnalele de ştiri de la B1 TV (2020-2022).

Ce publicaţii din străinătate urmăreşte?

World Economic Forum, BBC, ABC, AP, Reuters, Forbes.

Ce producţii preferă?

La Casa de Papel (Fabrica de Bani) şi Home Alone (Singur Acasă).

La ce emisiune se uită?

Asia/America Express.

Pe când era corespondent al Ştirilor Pro TV, Ştefan Păscuţă a mai povestit că în timpul unei transmisiuni în direct a fost înţepat de o albină:

„Am fost înţepat de o albină în direct, fiind şi alergic. Se întâmpla vara, la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, când transmiteam în direct pentru jurnalul orei 17.00 pentru Ştirile Pro TV (...) Cu doar 3-4 secunde înainte să intrăm în direct, albina se aşează “elegant” pe braţul meu drept şi m-a înţepat.

Colegul meu cameraman şi-a dat seama de ce se întâmplă, a ilustrat transmisiunea cu mulţimea care se adunase la acel pelerinaj, nu cred că am vorbit mai mult de 20-30 de secunde şi mi-am luat la revedere. Imediat după, colegul meu m-a dus la medicii aflaţi acolo, mi-au administrat tot ce era necesar, iar la ora 19 am intrat din nou în direct. Fără alte incidente.”

Ce media consumă? Ce preferă, TV sau… YouTube? Facebook sau Instagram? Ştiri sau emisiuni? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu Ştefan Păscuţă.

  • TV sau YouTube?

Cred că TV cel mai mult, pentru ştiri, emisiuni, filme pe platformele de streaming. YouTube aleg în general doar când vizionez un podcast/vlog.

  • Radio sau podcast?

Deşi prima mea “iubire” a fost radio-ul, mai ascult doar când sunt în maşină – în trafic. Nu îmi este foarte la îndemână.

Podcast-uri urmăresc pe platformele video sau ascult pe Spotify. Îmi place că oamenii intervievaţi se simt mai liber şi descopăr o altă latura a lor.

  • Facebook, Instagram sau Tik Tok?

Primează pentru mine Linkedin-ul. Mai ales de când activez în zona de PR, mă conectez cu mediul de business acolo, urmăresc şi aflu informaţii relevante pentru mine.

Facebook, din păcate, utilizez din ce în ce mai puţin. Îmi place foarte mult Instagram-ul, pentru că o poză spune mai mult decât o mie de cuvinte, nu?

TikTok folosesc atunci când vreau să mă “deconectez” de cotidian, savurez tot felul de clipuri video amuzante şi asta ma relaxează.

  • Ştiri sau emisiuni?

Ştiri. De obicei urmăresc principalele jurnale ale zilei.

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Ştiri de actualitate şi din zona de business/economic.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Nu mai este o noutate că online-ul este mult mai rapid. Mai ales că sunt conectat şi cu paginile de social media ale principalelor canale de media, atât de la noi cât şi cele străine.

Dar atunci când este în desfăşurare un eveniment important şi vreau să mă uit la imagini şi informaţii în timp real, credibile, deschid cu siguranţă televizorul.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Mi-e greu să numesc doar o publicaţie, de obicei deschid 10-20 dimineaţa. Unele obiceiuri rămân, de pe vremea când eram jurnalist. Iar acest obicei mă ajută şi în activitatea mea de PR, în prezent.

Dar cu siguranţă mă informez de pe cele mai credibile canale media.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?

World Economic Forum, BBC, ABC, AP, Reuters, Forbes.

  • Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?

De obicei citesc revistele de business. Cred că ultima dată am citit chiar înainte de Sărbători.

  • La ce te uitai la TV când erai mic?

La Ştirile PRO TV…hehe. Visam să fiu ştirist încă de când aveam 4-5 ani, deşi nu ştiam foarte multe despre ce presupune a fi jurnalist, eram fascinat de televiziune, iar familia mea poate să confirme. Cât despre seriale, nu pot să uit: Familia Bundy.

  • Serial preferat?

La Casa de Papel (Fabrica de Bani).

  • Film preferat?

Home Alone (îl revăd în fiecare decembrie).

  • Emisiune preferată?

Cu siguranţă: Asia/America Express. Iar daca Mona Segall cumva citeşte acest articol, să ştie că poate conta pe mine oricând, să fiu concurent, mai în glumă – mai în serios.

Pe această cale, chiar vreau să felicit toată echipa de producţie pentru tot efortul depus, mai ales că am făcut atâţia ani muncă de teren şi ştiu cât de greu este să te descurci în orice condiţii şi să livrezi calitate. Este un produs media la cele mai înalte standarde, cel puţin asta este părerea mea. 

  • Ce jurnalist apreciezi? 

Pe toţi îi apreciez.

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

Depinde de platformă. Pe Linkedin poate de 2-3 ori pe săptămână, pe Instagram postez mai des stories, iar pe TikTok rar – de obicei când sunt în vacanţă.

  • Blog sau vlog?

Vlog.

  • Cum ai ajuns în TV?

Când eram la facultate am fost trimis în diverse stagii de practică la instituţii de presă. Într-o vară am fost repartizat la o televiziune locală, m-am împrietenit cu câţiva jurnalişti de acolo. Asta se întâmpla prin 2010, la Cluj.

Am rămas în foarte bune relaţii cu ei, iar după ce am terminat facultatea am fost sunat pur şi simplu şi m-au întrebat: vrei să vii să munceşti ca reporter la noi? Evident că urlam de fericire, am zis da şi cam aşa s-a întâmplat…magia.

  • Ţi-ai dorit asta dintotdeauna?

Deşi povesteam mai sus că de la 4-5 ani eram fascinat de televiziune şi voiam să mă fac ştirist, în liceu mă pregăteam să dau admiterea la stomatologie. Nu mai ţin minte de unde şi până unde. Dar înainte să termin liceul am fost invitat la un radio local să vorbesc, în calitatea mea de elev, despre subiecte de adolescenţi.

Şi atunci a fost momentul în care am realizat…că eu de fapt asta vreau să fac. Să le vorbesc oamenilor. Ulterior am aflat că există şi facultate de jurnalism şi a fost prima şi singura mea opţiune la admitere.

  • Cum a fost începutul tău la TV?

Am început ca reporter la televiziunea regională Transilvania Live / Look TV. Primul direct a fost cu peripeţii evident. Înainte de transmisiune îmi notasem ideile pe o foaie. Eram foarte emoţionat.

Odată întrat în direct, nu prea mai ştiam ce trebuie să zic şi m-am gândit să mă uit pe foaia cu ideile pregătite. Nu numai că îmi ţineam foaia întoarsă, dar şi pe dos. Aşa că am dus live-ul cum am putut eu până la capăt, cu vocea tremurând…bineînţeles.

A fost greu să mă obişnuiesc cu ritmul, nu îmi imaginam că trebuie să lucrăm o zi întreaga sau mai multe zile pentru un material de 1 minut jumate.

De asemenea, provocări am avut şi până mi-am întregit lista de contacte/surse. Cei care sunt în domeniu ştiu despre ce vorbesc. Dar nicio zi nu semăna cu alta, mereu întâlneam alte poveşti, alte situaţii. Şi pentru că îţi petreci mult timp în redacţie, colegii tăi devin ca o familie.

  • Care au fost cele mai grele momente din cariera ta? 

Pe lângă presiunea timpului, condiţiile meteorologice (intervenţii în direct pe ploi torenţiale, ninsori, -20 de grade Celsius), oameni recalcitranţi şi multe alte situaţii neprevăzute…am avut momente în care mă întrebam: maine pot să o iau de la capăt?

Au fost situaţii în care eram pe punctul de a renunţa, când întâlneam copii care suferă şi pe care încercam să îi ajutăm, prezentându-le povestea la televizor. Sau momentele în care transmiteam de la fel şi fel de accidente tragice. Acestea au fost cred momentele cele mai grele.

  • Dar momente amuzante?

Am fost înţepat de o albină în direct, fiind şi alergic. Se întâmpla vara, la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, când transmiteam în direct pentru jurnalul orei 17 pentru Ştirile Pro TV.

Prezentator era Monica Dascălu, a început să citească ştirea, o auzeam în cască, ştiam că în maxim 20 de secunde îmi va da pasa, moment în care o albina zboară pe lângă mine. Cu doar 3-4 secunde înainte să intrăm în direct, albina se aşează “elegant” pe braţul meu drept şi m-a înţepat.

Dacă găsim filmarea cred că se poate observa cât de panicat eram. Colegul meu cameraman şi-a dat seama de ce se întâmplă, a ilustrat transmisiunea cu mulţimea care se adunase la acel pelerinaj, nu cred că am vorbit mai mult de 20-30 de secunde şi mi-am luat la revedere. Imediat după, colegul meu m-a dus la medicii aflaţi acolo, mi-au administrat tot ce era necesar, iar la ora 19 am intrat din nou în direct. Fără alte incidente.

Zilnic aveam cred momente amuzante. Se întâmplă multe lucruri imprevizibile pe teren, mai ales când eram în regim de live.

  • Acum eşti antreprenor şi ai propria agenţie de comunicare. Îţi e dor de TV şi îţi mai doreşti să te întorci la un moment dat?

Nu pot să zic că este un dor “apăsător”. Cu siguranţă mi-aş mai dori cândva să prezint, dar poate emisiuni, de business de ce nu. Toate însă la timpul lor.

În prezent, mă dezvolt pe multe alte laturi, îmi plac provocările, mă dedic 100% proiectelor în care sunt implicat cu agenţia mea: Businessing. Profesional sunt împlinit în acest moment. Dar rămâne de văzut pe viitor. De obicei sunt deschis oportunităţilor.

Despre Ştefan Păscuţă:

  • 2012 – 2015 Transilvania Live/Look TV
  • 2015 - 2016 TVR
  • 2016 - 2020 PRO TV
  • 2020 – 2022 B1 TV

Citeşte şi: Un fost jurnalist Pro TV şi B1 TV şi-a lansat agenţie de comunicare

 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus