Skip to main content

Citarea, bat-o vina! „E o modă ca presa să nu citeze altă presă” - Oana Despa. Cum a preluat Observator o ştire fără sursă?

 
Foto - Pexels
Foto - Pexels

„E o modă ca presa să nu citeze altă presă”, o spune Oana Despa (editorul şef al publicaţiei Buletin de Bucureşti). Afirmaţia vine după ce o informaţie publicată de site-ul bucureştean a fost preluată, fără sursă, de un trust mare. 

Publicitate

Este vorba despre Observator, care a preluat o informaţie de la Buletin de Bucureşti fără să citeze site-ul sau ziaristul care o publicase în exclusivitate.

Ştirea în cauză arăta cum Administraţia Şcolilor din Sectorul 6 a cumpărat maşini de tuns iarba la suprapreţ. Fusese descoperită şi publicată de Bianca Albu de la Buletin de Bucureşti, după cum scrie şi Oana Despa pe Facebook. 

Ulterior a apărut şi „sursa” informaţiei în materialul de pe site-ul observatornews.ro, dar a fost nevoie ca editorul şef Oana Despa să scrie pe Facebook despre „situaţie”. 

„Ştirea locală a săptămânii pe care tocmai o încheiem a fost că Administraţia Şcolilor din sectorul 6 a cumpărat maşini de tuns iarba la suprapreţ.

Ea a fost descoperită de colega mea de la Buletin de Bucureşti, Bianca Albu, acum patru zile.
Informaţia a făcut carieră în toată presa online care a preluat-o de pe micuţul nostru site. CI-TÂN-DU-NE! Până şi primarul Ciucu a venit să ne comenteze pe pagina de Facebook.

Toate bune până aseară când onor Observatorul, produsul acela jurnalistic cu ifose de lider de piaţă, a prezentat fix ştirea Biancăi fără să citeze nimic.

E o modă ca presa să nu citeze altă presă”, a scris Oana Despa, printre altele, pe Facebook.

Postarea de pe Facebook Oanei Despa

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristi Cristi
    Daca nu ar există presă locala, "marile" ziare nu ar avea sursa de stiri...
  • jk jk
    Nu ca le iau partea,dar oare sunt singurii?Ma indoiesc
  • Radu Radu
    Nu e o moda, e ceva ce s-a impamantenit de multi ani. Practic se fura munca unor ziaristi onesti, necitand sursa, citand-o intr-un ungher unde nu o remarca nimeni sau folosind expresii de tipul "X a declarat la un post tv", "Y a afirmat la un post de radio", etc. Toti fura, absolut toti. ProTv-ul pirateaza la greu imagini si stiri, mai ales la asa-zisa rubrica sport. Antena fura subiecte cu nesimtire de peste tot. Adevarul si Historia au un card de plagiatori care fura cu nerusinare, reusind chiar performanta de a introduce prin copy/paste halci intregi din materialul piratat in furaciunea lor. Evenimentul Zilei asisderea. Nu exista institutie de presa care sa nu fure in draci subiecte si sa evite citarea sursei.
  • B.A.M B.A.M
    Chiar trebuia citare?!? Adică mă îndoiesc că interviurile cu oamenii implicați (telefonic și cu camera de luat vederi) în scandal dar și imaginile difuzate le-au făcut cei de la "Buletin de București", ci nu cei de la Observator. Mai ales că subiectul este la îndemâna oricărui jurnalist plictisit din România, fiind aproape la fel de insipid ca cele cu gunoiul din Sectorul 1...
  • Mihai Mihai
    Oana Despa a mancat o franzela cu susan la antena, a rupt conturile companiei in deplasari penibile si acum s-a trezit sa arunce cu vorbe pe facebook. atat poate! nu e un semn de intrebare ca au aruncat-o pe geam pentru ca era extrem de slaba? Poate le-a scapat, de ce ii acuzam direct?
  • Vlad Vlad
    Eu am observat pe site-ul A3 ca unele stiri nu sunt traduse complet din engleza. Adica uita sa traduca paragrafe si raman cum erau din copy/paste de unde le furasera ei, ca nu scriu sursa ca sa para ca ei sunt autorii stirii.
  • geo geo
    Este la moda difuzarea de stiri preluate fara mentionarea sursei. Ar fi interesant ca CNA sa le solicite radiourilor - mai ales celor locale - sa prezinte sursa informatiilor nationale si a celor locale difuzate, in cazul radiourilor fara reporteri, daca au vreo intelegere cu vreo agentie de știri / publicatie locala sa le preia stirile fara plata / fara sa le citeze.
  • Nectarie Popa Nectarie Popa
    Domnu' mileu (sic!), unde sunteti? Mai laudati Observatorul?

Trimite un comentariu

sus