Skip to main content

„Taxa Netflix” a fost adoptată de Camera Deputaţilor: „Este de aşteptat ca platformele să se înregistreze fiscal în România”

 
„Taxa Netflix” a fost adoptată de Camera Deputaţilor: „Este de aşteptat ca platformele să se înregistreze fiscal în România”

Care vor fi efectele aşa-numitei taxe Netflix? Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Practic s-a făcut primul pas. Urmează Senatul. 

Publicitate

Taxa se va achita la Centrul Naţional al Cinematografiei, iar o parte din fondurile astfel colectate (40%) pot merge către finanţarea directă a producţiei cinematografice locale”, conform unui material publicat de compania de audit şi consultanţă Deloitte

„Este de aşteptat ca platformele să se înregistreze fiscal în România”, continuă textul.

Opinia, semnată de două nume de la vârful Deloitte, vine cu o serie de explicaţii cu privire la implicaţiile pe care ar putea să le aibă promulgarea „taxei Netflix”. Anca Ghizdavu (Manager Senior) şi Rebeca Zugravu (Consultant Senior, Taxare Directă) semnează textul. 

Înainte de principalele idei aduse de Ghizdavu şi Zugravu, câteva detalii despre proiectul care prevede taxarea filmelor online. 

S-a vorbit de acest proiect la începutul lunii noiembrie. Prevede introducerea unei taxe pe veniturile obţinute de platforme ca Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video şi Voyo. 

În varianta adoptată de prima cameră sesizată, cota de impozitare propusă este de 2%, la jumătate faţă de cea cuprinsă în forma iniţială a proiectului de lege, respectiv 4%.

„Posibil ca veniturile obţinute din România să fie dublu impozitate”

Pe scurt, principalele efecte (în viziunea celor de la Deloitte) ar fi: 

- Taxa ar urma să se aplice şi entităţilor nerezidente, care nu au filiale înregistrate în România. Pe de altă parte, platformele care obţin venituri anuale mai mici de 65.000 de euro sau au un nivel de audienţă sub 1% raportat la numărul total de abonaţi din România vor fi exceptate, conform proiectului menţionat.

- Taxa se va achita la Centrul Naţional al Cinematografiei, iar o parte din fondurile astfel colectate (40%) pot merge către finanţarea directă a producţiei cinematografice locale.

- Dacă proiectul de lege trece de parlament în forma actuală, este de aşteptat ca platformele de streaming video să fie nevoite să se înregistreze fiscal în România sau să desemneze un reprezentat fiscal pentru efectuarea demersurilor de plată a acestei taxe în ţara noastră. 

- Dat fiind că respectivele companii au rezidenţa fiscală în alt stat, este posibil ca veniturile obţinute din România să fie dublu impozitate - atât local, prin noua taxă, dar şi în statul de rezidenţă -, astfel că apare necesitatea implementării unui mecanism de compensare în perioada imediat următoare. 

- Era de aşteptat ca statele să reacţioneze prin direcţionarea unor măsuri fiscale către aceste tipuri de companii. „Taxa Netflix” este inspirată dintr-un curent mai larg, existent în Uniunea Europeană, şi anume taxa pe serviciile digitale. 

- România se alătură unui număr relativ restrâns de ţări care au impus sau sunt pe punctul de a impune o fiscalizare similară asupra veniturilor din vizionarea de filme online, cum ar fi Portugalia, Polonia sau Canada.

- Există jurisdicţii care au introdus deja sau aveau în plan să aplice, unilateral, impozite pe serviciile digitale, fie asupra unui spectru mai larg de servicii digitale (Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie) sau mai redus, cum ar fi „taxa Netflix” (propusă în România),

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Liz Liz
  Oameni buni, vă rog din suflet, nu mai scrieți despre proiecte de lege fără să puneți un link la ele. E inadmisibil în 2022 să găsești articole prin presă care discută conținutul și calitățile unei legi și nu pun link la ea.
 • un privitor un privitor
  O sa se gandeasca si la o taxa pe aerul respirat. Respiri? Elimini CO2 esti bun de plata. Pe principiul poluatorul plateste. Pai nu?
 • Vaidenoi Vaidenoi
  40% pt filme si restul de 60%? Salarii, masini, secretare la CNC?
  Ca si mult dorita taxa de solidaritate, si aceasta taxa va ajunge sa fie platita de consumatorul final.
  Nu cresc impozitele, dar introduc taxe. Cum altfel sa plateasca salariile de mii de euro la buget sau pensiile de zeci de mii de euro?
 • eu eu
  Tare mă tem ca o sa-si imparata banii din taxa tot între ei. Aia ai casei. Se finanțează la nesfârșit filme cu ciorba acra, vorba lunga și fără rost, filme și fără vorbe, și fără acțiune ca sa ne fălim ca avem filme la care se duc unii rătăciți prin cinema. Ungurii ne-au dat demult clasa cu ce filme produc și trimit în lume, polonezii la fel. Asta ca sa vorbim de cei cu care suntem aruncați intr-o oala. O alta șmecherie gândită ca sa beneficieze doi trei de-ai lor.
 • Mile Mile
  Bravo toate multinaționalele sa fie

Trimite un comentariu

sus