Skip to main content

Documentarul „Titus Munteanu - O viaţă în televiziune” are premiera şi la TV. Ce post difuzează? „Nu a mai văzut nimeni acele filmări”

 
Titus Munteanu (1941-2013), unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de televiziune din România / foto: arhiva personală
Titus Munteanu (1941-2013), unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de televiziune din România / foto: arhiva personală

Documentarul despre viaţa şi cariera lui Titus Munteanu, „Titus Munteanu – O viaţă în televiziune”, poate fi urmărit şi la TV. Filmul va avea premiera pe micile ecrane vinerea viitoare, 29 decembrie, la TVR 1, de la ora 22.30.

Publicitate

Cunoscut realizator de televiziune, Titus Munteanu a creat zeci de programe de divertisment, printre care şi „Şcoala vedetelor” de la TVR 1, care a fost difuzată timp de mai bine de patru ani, în perioada 1995-2000. Datorită acestui format, Titus Munteanu a reuşit performanţa, încă unică pentru România, de a obţine, în 1996, trofeul Festivalului de Televiziune de la Montreux (Elveţia), The Rose d'Or.

Filmul „Titus Munteanu – O viaţă în televiziune” a avut premiera pe marile ecrane la jumătatea lunii octombrie şi va avea un calendar de vizionări cu public, în săli de cinema şi nu numai, şi în 2024, dar până atunci se bucură de o premieră şi la TV.

„Sunt foarte bucuroasă că pot anunţa această premieră la TV. Şi eu abia am aflat. Cred că este foarte important ca acest film să fie transmis prima dată la TV chiar la postul public”, a spus Victoria Baltag, pentru Paginademedia.ro.

Regizoarea Victoria Baltag a povestit, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, despre tot ceea ce a însemnat munca de cinci ani pentru acest documentar. A dezvăluit cum i-a venit ideea de a realiza acest film: nicăieri pe Internet nu erau referinţe serioase despre realizările lui Titus Munteanu, în ciuda CV-ului său impresionant.

Titus Munteanu a fost „director” nu doar pentru „Şcoala vedetelor” – programul de divertisment, ci şi pentru adevărata şcoală pe care au făcut-o cele mai importante nume din showbiz ale vremii sale. I-a lansat pe Angela Similea, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Marius Ţeicu, Laurenţiu Cazan, Elena Cârstea şi mulţi alţii.

VIDEO. Regizoarea Victoria Baltag, pentru Paginademedia.ro: „Nu a mai văzut nimeni aceste filmări”

Am făcut acest proiect complet independent, cu prieteni de-ai mei. Colegul meu de apartament a filmat, directorul de imagine a fost cel de la alt film la care am lucrat...

Ceea ce arăt eu în documentar nu este doar viaţa lui Titus Munteanu, ci şi alte nume mari, cum sunt Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu... Am considerat că este necesar să ştim despre oamenii din trecutul glorios, oamenili din trecutul cultural al României”, a povestit Victoria Baltag, în studioul de podcast Paginademedia.ro.

Cum a reuşit să obţină imagini din culisele emisiunilor realizate de Titus Munteanu în TVR

Am început în 2018. Am mers la TVR şi i-am rugat să mă lase să intru în arhivele televiziunii. Mi-au adus foarte multe role, de pe acelea am luat material. De pe film, de pe peliculă, aşa era înainte de casetele Beta. Sunt bucăţi de emisiune cu Titus Munteanu care cânta la flaut. Aşa a intrat în televiziune, prin Conservator.

Nu a mai văzut nimeni acele filmări. Le-am pus eu în documentar, după ce i le-am trimis şi lui Titus Muntean, fiul lui, să le vadă. Sunt multe materiale în documentar care n-au mai fost puse niciodată. Este vorba despre imagini difuzate în TVR în anii 50, 60 şi 70... Şi eu am avut şansa să le găsesc.

Sunt foarte fericită că am făcut acest film. Multe dintre casete s-au şters. Emisiunea aceea de la Montreux nu mai este, s-a şters... Şi ce am pus eu în documentar este cu subtitrare, era singurul material pe care l-am putut pune. Aşa am păţit şi cu alte imagini, care s-au pierdut...

Televiziunea are un tezaur extraordinar, cu care s-ar putea face lucruri mari, pentru că sunt nişte materiale care n-au mai fost văzute niciodată. Dar nu a fost «buget» şi atunci nu s-a făcut materialul”.

VIDEO. „Titus Munteanu – O viaţă în televiziune”, primele secvenţe

Licenţiată în Sociologie şi în Jurnalism, la Universitatea din Bucureşti, Victoria Baltag a obţinut, în 2010, şi un master în Management şi Marketing Internaţional la Academia de Studii Economice, iar în 2011 a finalizat un alt master, de Film, Istorie şi Televiziune, de data aceasta la Universitatea din Birmingham. În prezent, este cursantă a Şcolii Doctorale la Universitatea Queen's din Belfast, Marea Britanie. În 2022 a mai lansat un film-eveniment, „Experimentul Piteşti”, ultima producţie cu Ion Caramitru în distribuţie. 

CITEŞTE ŞI:

Documentar-eveniment: „Titus Munteanu”. Regizoarea: „E singurul film despre istoria TVR. Am făcut demersuri disperate ca să-l terminăm. Nu mai avem bani”

Povestea documentarului „Titus Munteanu”, spusă de regizoarea lui, Victoria Baltag. „Am făcut filmul pentru că nu am găsit nimic despre el pe Wikipedia” VIDEO EXCLUSIV!

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus