Skip to main content

REACŢIA Producătorului Dosar România: „Cum se fură o emisiune de la TVR 1 şi se pune în prime time la Antena 3, pentru ratingul lui Gâdea”

 
Foto: Stareapresei.ro
Foto: Stareapresei.ro

Reacţie dură a producătorului Dosar România, Răzvan Butaru, după ce Antena 3 a difuzat, luni seara, la Sinteza zilei, fragmente ample din două reportaje de la TVR, fără acordul postului public. 

Publicitate

Cum se fură o emisiune de la TVR 1 şi se pune în prime time la Antena 3, pentru ratingul lui Gâdea”, a fost reacţia lui Răzvan Butaru, într-o poziţie obţinută de Paginademedia.ro. 

Jurnalistul TVR a catalogat drept „furt intelectual” decizia Antenei 3 de a folosi părţi importante din două reportaje difuzate la Dosar România, despre pacienţii bolnavi de COVID, din spitale. 

În seara zilei de 31.01.2022, dl. Mihai Gâdea, într-un dispreţ total faţă de proprietatea intelectuală, şi-a realizat ediţia emisiunii sale, Sinteza zilei, pe baza investigaţiilor mele, folosind părţi importante din două episoade din seria ”Pacienţii din linia întâi”.

Practic, fără investigaţia difuzată de TVR 1, la DOSAR ROMÂNIA, emisiunea dlui Gâdea nu ar fi avut ce să dezbată. Niciunul dintre personajele care au apărut în filmele mele nu a vorbit la Antena 3 (oare de ce?), la dl. Gâdea. Motiv pentru care a ales să difuzeze ilegal producţia TVR1 şi a recurs la un adevărat furt intelectual”, a spus Butaru. 

Butaru a mai precizat că „modul în care au fost prezentate anchetele, lăsa să se înţeleagă că au fost realizate de Antena 3”, şi abia după ce i-a trimis mai mult mesaje lui Gâdea, chiar în timpul emisiunii, acesta a menţionat verbal sursa materialelor de presă. 

Butaru respinge şi afirmaţiile lui Gâdea cum că reportajele TVR ar fi fost cenzurate. 

Aş dori să precizez că, indiferent care a fost conducerea SRTv, emisiunea DOSAR ROMÂNIA, care a debutat în anul 2013, nu a fost niciodată cenzurată sau oprită indiferent dacă a fost vorba despre ordonanţa 13, gazele de şist, afacerile din Valea Jiului, defrişarea pădurilor, sau adevărul despre mineriade, fenomenul Piteşti şi multe alte zeci de subiecte realizate de mine sau de către colegii mei.

Vă garantez că opinia publică ar fi aflat a doua zi. Cine mă cunoaşte un pic, poate sa vă confirme că nimeni nu îmi poate impune ceva împotriva propriilor mele convingeri”, a precizat Butaru. 

Reamintim că TVR a anunţat că va sesiza CNA şi va da în judecată Antena 3 după ce, în cadrul emisiunii Sinteza zilei, postul a difuzat fragmente din două reportaje, fără acord. 

Precizările lui Răzvan Butaru, producătorul emisiunii Dosar România, de la TVR, în continuare: 

Cum se fură o emisiune de la TVR 1 şi se pune în prime time la Antena 3, pentru ratingul lui Gâdea.

Pe parcursul lunii ianuarie, TVR1 a difuzat, în cadrul emisiunii DOSAR ROMÂNIA, o serie de trei documentare de investigaţie, sub titlul: „Pacienţii din linia întâi”. Primul episod a fost o redifuzare din data de 06.06.2021, iar celelalte două au fost difuzate în premieră. Tema principală făcea referire la felul în care o parte din personalul medical s-a comportat cu pacienţii Covid şi cu aparţinătorii acestora.

În seara zilei de 31.01.2022, dl. Mihai Gâdea, într-un dispreţ total faţă de proprietatea intelectuală, şi-a realizat ediţia emisiunii sale, Sinteza zilei, pe baza investigaţiilor mele, folosind părţi importante din două episoade din seria ”Pacienţii din linia întâi”.

Practic, fără investigaţia difuzată de TVR 1, la DOSAR ROMÂNIA, emisiunea dlui Gâdea nu ar fi avut ce să dezbată. Niciunul dintre personajele care au apărut în filmele mele nu a vorbit la Antena 3 (oare de ce?), la dl. Gâdea. Motiv pentru care a ales să difuzeze ilegal producţia TVR1 şi a recurs la un adevărat furt intelectual.

Mai mult decât atât, modul în care au fost prezentate anchetele, lăsa să se înţeleagă că au fost realizate de Antena 3. Dl. Gâdea nu avea nici un gând să pomenească verbal sursa, să nominalizeze autorul. A făcut-o succesiv, în urma mesajelor trimise de mine în care i-am menţionat că: 1) a încălcat legea şi 2) investigaţia are un autor şi nu a fost realizată de „cei de la DOSAR ROMÂNIA”.

La un moment dat, a afirmat că „ancheta a fost difuzată cu un an întârziere, deoarece aş fi fost cenzurat”. Ceea ce este total fals. Niciodată nu am fost cenzurat, oricine mă cunoaşte ştie că acest lucru nu îl voi accepta sub nici o formă.

Declaraţia că aş fi fost cenzurat creează un prejudiciu de imagine atât mie, cât şi instituţiei în care îmi fac meseria de jurnalist, de realizator de programe, de producător de emisiuni.

Aş dori să precizez că, indiferent care a fost conducerea SRTv, emisiunea DOSAR ROMÂNIA, care a debutat în anul 2013, nu a fost niciodată cenzurată sau oprită indiferent dacă a fost vorba despre ordonanţa 13, gazele de şist, afacerile din Valea Jiului, defrişarea pădurilor, sau adevărul despre mineriade, fenomenul Piteşti şi multe alte zeci de subiecte realizate de mine sau de către colegii mei. Vă garantez că opinia publică ar fi aflat a doua zi. Cine mă cunoaşte un pic, poate sa vă confirme că nimeni nu îmi poate impune ceva împotriva propriilor mele convingeri.

Unii dintre cei care ar fi putut să certifice acest lucru, precum George Borcescu, Cristian Ţopescu, Valentin Nicolau nu mai sunt printre noi. Alţii, cunoscuţi oameni de televiziune, cum ar fi Rodica Culcer, Mihai Tatulici, Irina Radu, Paul Şoloc, vă pot confirma că ar fi imposibil ca cineva să încerce să mă cenzureze. Acelaşi lucru pot spune şi foştii Preşedinţi ai SRTv - Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Doina Gradea, fostul director al TVR 1 - Eduard Darvariu sau actualul director, Ruxandra Ţuchel.

Deşi nu am avut cea mai bună relaţie de colaborare cu Ramona Săseanu, Directorul General Interimar în perioada în care am realizat filmările şi investigaţia pentru DOSAR ROMÂNIA, nu a existat nici cea mai mică imixtiune în ceea ce făceam, presiune, gest sau încercare de a cenzura emisiunea şi, implicit, subiectele difuzate. Adevărul nu poate fi mistificat.

Este adevărat că o doctoriţă din Arad a reclamat la CNA primul episod din „Pacienţii din linia întâi”, însă dacă am fi fost sancţionaţi, nu am fi putut redifuza în luna Ianuarie a.c. ediţia difuzată în premieră în 6 Iunie 2021.

Din punct de vedere editorial, era important să reluăm primul episod, difuzat deja, alături de celelalte două  premiere din investigaţia întreprinsă.

Ceea ce ne-a oprit să difuzam toată seria, în toamna anului trecut, a fost pandemia. În condiţiile în care mureau sute de oameni pe zi, am considerat că cel mai bine este să aşteptăm sfârşitul valului 5. Am ales să difuzăm toate cele trei episoade în luna ianuarie 2022 şi pentru că aveam şansa la o mai mare audienţă.

Şi s-a demonstrat că am avut dreptate.

Alegerea celui mai bun moment, pentru a difuza seria „Pacienţilor din linia întâi”, îmi aparţine în totalitate şi a fost acceptată şi de către conducerea televiziunii. Ca un fapt divers, dacă vorbim de presiuni, atunci acelea au fost făcute pentru a grăbi difuzarea celor trei episoade, pentru a finaliza descărcarea contabilă a producţiei ca să nu existe probleme legate de Curtea de Conturi.

Multe dintre episoadele emisiunii DOSAR ROMÂNIA pot fi vizionate pe canalul de YouTube al TVR. Nu sunt doar anchete, e foarte adevărat, pentru că nu facem doar asta. Găsiţi reportaje, documentare, interviuri.

DOSAR ROMÂNIA reuneşte cea mai buna echipa de publicistica a Televiziunii Publice, din care fac parte jurnalişti experimentaţi, adevăraţi profesionişti, care n-au făcut averi din meseria lor si nu şi-au vândut conştiinţa. Nu veţi găsi vreun subiect despre care puteţi spune ca “e servit de parchet, servicii, poliţie”.

Codruţa Angelescu, Cristina Ţilică, Alina Amza, Cornel Mihalache, Gabriel Geamănu, Cătălin Apostol şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă Răzvan Butaru, adunăm, probabil, suta de premii naţionale şi internaţionale. N-avem nici o vina că instituţia la care lucrăm nu a ştiut să ne exploateze mai bine imaginea şi performanţele. Dar, să ştiţi că existăm! La TVR, dacă vrei, eşti mai liber decât la orice altă instituţie media. Noi vrem, pentru că nu ştim cum să fim altfel.

În final, subliniez că „demersul jurnalistic” al dlui Mihai Gâdea la Antena 3, din seara zilei de 31 ianuarie 2022, a prejudiciat grav din punct de vedere moral şi material atât imaginea TVR, cât şi a mea, personală.

Să afirmi că ai difuzat părţi însemnate dintr-un material care nu îţi aparţine, pentru care nu ai nici un drept de folosinţă , într-o emisiune în care eviţi să rosteşti numele realizatorului, pentru că tu ai audienţă mai mare, reprezintă un tupeu şi o îndrăzneală greu de imaginat.

Deşi am transmis prin sms, şi tu ai aflat, în timpul emisiunii, că tocmai comiţi o ilegalitate, furtul intelectual putând fi pedepsit inclusiv penal (între 1 şi 4 ani), dezbaterea a continuat.

Da, dl. Mihai Gâdea a făcut rating în seara zilei de 31.01.2022 pe seama producţiilor realizate de mine. Audienţa emisiunii lui creşte fix în momentele difuzării fragmentelor din emisiunea DOSAR ROMÂNIA, de la TVR 1, preluate fără nici un drept la Sinteza zilei de la Antena 3.

În orice caz, îmi rezerv dreptul de a acţiona în nume propriu în instanţă, la CNA şi la Parchet împotriva acestui domn Mihai Gâdea, dar şi a televiziunii Antena 3 pe care o conduce. Cred că este momentul ca dl. Gâdea să afle că legea este aceeaşi pentru toţi, fără excepţie.

Conform legii dreptului de autor şi drepturile conexe, TVR nu ar fi putut cesiona către un terţ o operă fără ca realizatorul să fie de acord.

Eu lucrez la TVR şi am realizat, din 1998 şi până acum, emisiuni care au adus premii naţionale şi internaţionale SRTv. Şi nu chiar orice fel de premii. Dacă am ales să lucrez pentru Televiziunea Română şi să nu plec altundeva, consider că emisiunile mele trebuie să fie difuzate la TVR şi nu în altă parte.

P.S. Domnule Mihai Gâdea, vă anunţ că mai avem material şi continuăm seria. Staţi pe recepţie, priviţi şi nu mai luaţi ce nu vă aparţine! Se cheamă furt."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • DODO DODO
  viata unei emisiuni depinde de ora de difuzare Daca e la concurenta cu ceva drag publicului atunci poate pierde Important este mesajul ei daca spune sau nu ceva
 • Livia Pila Livia Pila
  Eu sunt Livia Pila si sunt de acord cu cealalta Livia Pila care este de acord cu Razvan Butaru. Eu sunt Livia Pila
 • Reclamistul Avertizor Reclamistul Avertizor
  @Publicitaru Bine punctat. Premiile APTR au ajuns sa nu mai valoreze nimic pentru ca o anumita doamna decide an de an in barul TVR cui sa dea premiile. Nu a existat o concurenta reala. Aceeasi doamna stimeaza foarte mult Antena 3.
 • Publicitarul Publicitarul
  E o disputa intre mari profesionisti ai micului ecran.
  Mihai Gadea si gasca lui au luat fara sa le pese niste reportaje ale TVR, le-au comentat in stil propriu si au facut audienta obisnuita. Maricica, oricum mult peste ce ar fi facut Dosar Romania chiar si in vremuri mai glorioase. De vreo 10-15 ori mai mult. Un fel de smen, dar in felul asta s-a mai auzit si de postul public ca ar produce ceva. Sigur, Gadea face audienta exploatand apetenta publicului pentru circ si are un anumit tip de public. Face audienta, nu jurnalism!
  Razvan Butaru se infoaie ca un curcan pentru ca a simtit ca poate iesi in fata. Nu prea i s-a pronuntat numele, asta il oftica pe dansul, Oricum nu a fost doar munca lui acolo, probabil ca ar fi meritat nominalizati mai multi oameni. E dureros sa arzi gazul de 27 de ani la TVR si sa nu te stie nimeni. Asta inseamna ca anchetele cu care ocupi spatiul postului public nu au nicio valoare, niciun impact, sunt facute degeaba. Daca erai bun ieseai la suprafata pana acum, nu te smiorcaiai cu lacrimi de crocodil tragandu-l pe Gadea de turul pantalonilor. Aparent, faci jurnalism sarac si cinstit. Nu faci, ca jurnalismul e pentru public iar anchetele TVR sunt de fapt niste insailari de declaratii contradictorii. Anchete fac Rise, Recorder, gsp, nicidecum TVR sau Antena 3.
  Hai sa lamurim si chestiunea premiilor cu care se tot lauda toti mediocrii din TVR. Premiile alea si le dau intre ei. E exact ce fac si mediocrii din Antena 3 cand se lauda cu distinctiile pe care le primeste postul, chipurile, de la niste organizatii media obscure. Iar APTR a devenit organizatoarea unui circ la care nu vin de vreo 20 de ani marile tv private tocmai din motive de lipsa de incredere.
 • JFK JFK
  Imi place ca au *** cei din TVR si nu lasa furtul nepedepsit
 • Pam Bam Pam Bam
  @B.A.M. Răzvan Butaru s-a supărat pentru că nu l-a eligiat pe el, ca mare realizator. Antena 3 i-a promovat ancheta. Gâdea se simte confortabil să ia imagini de la TVR pentru că are spate și relații. Cred că Lucia Hossu-Longin ne poate spune mai multe despre relațiile de amiciție dintre TVR și Antena 3.
 • B.A.M B.A.M
  De data asta, o să încep cu P.S:
  P.S.
  1)Ce a vrut să spună prin acea întrebare ("Oare de ce?") cu referire la persoanele interogate de Răzvan Butaru?
  2) Ce garanții prezintă acest om când spune "TVR 1 nu mi-a pus piedici."/etc??? De unde știm că NU minte tocmai CÂND spune că "nu a fost împiedicat"?
  3) Care e logica în a TERGIVERSA difuzarea unor astfel de materiale?!?!? Spui că în toamna 2021 a fost valul 4 (NU 5, CARE E ACUM, ca o paranteză), și nu ai vrut atunci. Cu toate că momentul era CU MULT MAI IDEAL, dat fiind numărul uriaș de morți din toamna trecută!!! Chiar atât de proști ne crede Răzvan Butaru?!?!?

  *Dacă țin minte, audiențele "Dosar România" sunt mai mici ca cele ale "#României 9", în perioada în care era mutată la 17:00. Ceea ce spune multe despre TVR...

  CONTINUTUL PROPRIU-ZIS al comentariului:
  Nu înțeleg de ce Răzvan Butaru face atâta devatură! În loc să zică "Bodaproste!" că cei de la Antena 3 ÎL PROMOVEAZĂ GRATUIT (dat fiind audiențele RUȘINOASE* ale acestei emisiuni, NU doar a TVR 1), el o arde cu "Nu mi s-a cerut acordul!" (N.r. pentru a fi promovat)
  Cu ocazia asta, Gâdea le-a amintit telespectatorilor că există TVR 1! Plus că, atunci când faci un reportaj, SCOPUL TĂU E CA INFORMAȚIILE DIN EL (presupun că sunt toate "adevărate", că doar e TVR :) ) SĂ AJUNGĂ la un număr CÂT MAI MARE POSIBIL DE OAMENI!!! Iar cei de la Antena 3 au făcut ce NU au fost în stare șefii TVR!
  E chiar PENIBIL acest scandal ARTIFICIAL provocat de TVR 1! Că nu s-a precizat sursa cum aveai tu chef și să te plângi de asta (deși s-a precizat CLAR emisiunea și postul TV unde lucrezi), e iar penibil!
  Într-adevăr, dacă refuzau să precizeze, era o problemă... Dar NU e cazul!!!
 • claudiuu claudiuu
  Eu nu inteleg de ce Gadea ii spune maestru tovarasului Arsinel care multi ani ia adus osande si il *** pe Ceasca cand era *** care a luat dreptul la viata unui tanar de 20 de ani acum cativa ani
 • Camelia Camelia
  Întâmplător am vazut reportajul la TVR. Gadea a fost arogant cand a spus ca a facut o favoare televiziunii publice care are audienta foarte mica, iar el are audienta foarte mare. Chiar daca e adevarat, ce plin de tine trebuie sa fii ca sa te apuce asa o reacție. Ma intreb cand va avea presa curajul sa spuna adevarul si despre spitalul preferat al lui Iohannis, Rafila and co., SUUB (Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, fost Municipal). Sfatul meu, pe care il dau celor care ma întreabă, este : daca nu aveti o urgență, nu va internati decat atunci cand pacientii vor avea din nou voie sa primeasca vizite. De cand cu pandemia, pacientul este singur, la mila asistentelor si infirmierelor care ... nu mai spun ca ma cenzureaza algoritmul.
 • Camelia Camelia
  Ce audienta a avut cu lamentarile lui Arsinel? Sper sa continuie. Incepe sa-mi placa Nicusor. Stela Popescu a fost cu 1000 de clase peste Arsinel, si tot el e "maestrul". Imi place cum il întreabă Gadea :
  -Maestre, cine v-a facut rau acum, in ultimul timp?
  Maestrul lovește mingea la fileu si raspunde:
  -Nicusor Dan.
  Splendid, interviu pentru istorie. Ha ha. Maestrul trebuie sa ramana consilier artistic pe viață, doar actor nu e suficient pentru asa o valoare. Haha.
 • Ionuț b. Ionuț b.
  E penibil. Sursa a fost, s-a precizat și verbal. Nimeni nu știa de acestă serie înainte să fie la Antena 3. Aceste scelălăieli sunt niște bagări n seamă inutile. Nu văd de ce ai nevoie de dosar cu șină să preiei cu sursă un conținut al televiziunii PUBLICE
 • elena elena
  TVR nu va da nimic in judecata. Uitați ca au sefi pusi de PSD PNL.
  Se va rezolva toootul foarte frumos.
 • Mircea Mircea
  NU se ajunge la niciun proces, isi baga imediat PNL PSD ul coada, nu degeaba ii susține Gâdea si A3 necondiționat. Ia să vedeți ce repede se linistesc lucrurile.
 • margo margo
  trist e ca anchetele lui butaru au avut audienta mai mare la gadea decat la tvr, deci tot raul spre bine. eu nu am vazut niciun reportaj, o sa le caut pe youtube, daca sunt, pentru ca nu ma uit niciodata la tvr... habar nu aveam de butaru, sincer, pana sa citesc articolele astea de pe paginademedia...
 • Andrei Andrei
  Mihai Gâdea a precizat de multe ori că ancheta e a TVR și că TVR a făcut un serviciu public prin realizarea ei. Producătorul bate câmpii grav.

Trimite un comentariu

sus