Skip to main content

Fotojurnalistul român Vadim Ghirda, de la Associated Press, premiat cu Pulitzer pentru imaginile dramatice din Ucraina

 
Fotojurnalistul român Vadim Ghirda, de la Associated Press, premiat cu Pulitzer pentru imaginile dramatice din Ucraina

Agenţia de presă Associated Press a fost premiată cu Pulitzer pentru mai multe imagini dramatice din timpul războiului din Ucraina, la categoria „breaking news photo”. Sunt fotografii semnate de mai mulţi fotografi ai agenţiei, printre care şi românul Vadim Ghirda, anunţă agenţia de presă. 

Publicitate

Vadim Ghirda este unu dintre cei mai apreciaţi fotografi români, la nivel internaţional. A început colaborarea cu Associated Press, în 1990, pe când avea 18 ani. El a documentat în imagini prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est. 

A acoperit numeroase evenimente, printre care mineriadele din România, declaraţia de independenţă a Moldovei de către Uniunea Sovietică şi numeroase proteste din Ucraina, prăbuşirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau criza din Kosovo. 

Vadim Ghirda a câştigat numeroase premii prestigioase cum ar fi Premiul Asociaţiei Naţionale a Fotojurnaliştilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism, multiple premii ale Associated Press sau Premiul Clarion, iar fotografiile sale au fost de mai multe ori clasate în topurile anuale ale celor mai mari publicaţii de presă.

Într-un interviu pentru RFI, Vadim Ghirdă a povestit că a fost în Ucraina timp de 10 săptămâni, cu patru săptămâni înainte de îceperea războiului şi apoi a revenit la sfârşitul lunii aprilie 2022. 

Vadim Ghirda, pentru RFI:

„Am avut şansa, ori neşansa, sufleteşte vorbind, să fim primii care am descoperit corpuri ale civililor executaţi de forţele ruse.

Un grup mai mare de oameni, de vreo 10 persoane, care au fost prizonieri iniţial iar apoi împuşcaţi iar trupurile lor aruncate într-o curte interioară a unei clădiri administrative care fusese folosită de forţele ruse ca un fel de cartier general  .. şi oraşul în sine, unde, găseai trupuri de civili, lăsate pe străzi, în descompunere, într-o situaţie incredibilă.

Apoi am mers cu autorităţile locale şi am asistat la recuperarea cadavrelor oamenilor care fie au murit în casele lor fie, de pildă,  5 / 6 poate 10 persoane, nu vreau să greşesc, care muriseră într-o casă de bătrâni care nu a mai fost alimentată, nu a mai avut cine să se ocupe de bătrâni şi au murit acolo"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus