Skip to main content

Experţi sau părerologi? Podcastul Paginademedia ZIC&IO, zeci de mii de vizualizari

 
Experţi sau părerologi? Podcastul Paginademedia ZIC&IO, zeci de mii de vizualizari

REZULTATE. Beatrice Mahler, Dorin Chioţea, Adelin Petrişor, Daniel Apostol, Constantin Rudniţchi, generalul Ştefan Dănilă. Nume sonore din peisajul media, jurnalişti şi experţi, într-un podcast special Paginademedia : ZIC&IO (zic şi io). Prima serie a podcastului produs în studioul Paginademedia a ajuns la final, iar producţiile au avut zeci de mii de vizualizări.

Publicitate

Unde duce aruncatul cu părerea? Cine pierde? Cum putem convinge experţii să apară? Ce şanse au ei în faţa «vedetelor»? De ce îi lasă jurnaliştii să-şi spună părerea pe cei care nu se pricep? De ce îşi exprimă opiniile, chiar dacă nu sunt din domeniu?

Formatul special – jurnalişti în studio şi experţi intervievaţi – a pus în discuţie  riscul părerilor aruncate în spaţiul public de « părerologii » din platourile TV sau din online.

Trei episoade, cu trei teme fiecare, au urmărit impactul părerilor neavizate în diferite domenii. Cele trei episoade ale podcastului ZIC&IO au adunat, numai pe Facebook, zeci de mii de vizualizări.

Episodul 1: Războiul din Ucraina: cu Generalul Ştefan Dănilă şi jurnalistul Adelin Petrişor. Vizualizări pe Facebook: 19.000

Episodul 2: Economia - cu Daniel Apostol (Autoritatea de Supraveghere financiară) şi Constantin Rudiniţchi. Vizualizări pe Facebook: 32.000

Episodul 3: Sănătatea - cu Beatrice Mahler, Managerul Institutului Marius Nasta şi jurnalistul Dorin Chioţea. Vizualizări pe Facebook : 10.000

Podcastul ZIC & IO este un proiect editorial produs de Paginademedia.ro şi susţinut de Science+. Proiectul Paginademedia.ro şi concluziile podcasturilor au fost menţionate în newsletterul Science+ trimis către jurnalişti din şase ţări europene.

Science+ este un proiect european ce reuneşte jurnalişti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România.

Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) şi Free Press Unlimited, pentru a creşte calitatea jurnalismului.

Episodul 1. Adelin Petrişor şi un episod cu Monica Tatoiu

"Îţi dai seama că omul habar n-are în momentul în care niciodată el nu poate să spună nu ştiu, nu am informaţii, nu pot comenta asta. Îţi dai seama că e un părerolog", spune Adelin Petrişor, în primul episod ZIC&IO.

Jurnalistul îşi aminteşte de un episod cu Monica Tatoiu:

“Mi-aduc aminte, eram prin 2009, la Realitatea, şi Monica Tatoiu - o doamnă absolut respectabilă - venea la Realitatea şi vorbea despre orice. La un moment dat eram în studio când au dispărut armele de la Ciorogârla şi ea venise pentru altă emisiune.

Am văzut-o în studio şi am întrebat-o: doamnă dar aţi făcut armata sau vă pricepeţi, să ştiţi cum se face garda? Eu venisem pentru o emisiune - a zis - şi sunt aici la emisiune. Şi a vorbit şi dânsa atât cât a putut, despre dispariţia unor pistoale-mitralieră kalaşnikov dintr-un depozit.”

La rândul lui, Generalul Ştefan Dănilă vorbeşte de efecte :

“Efectele sunt clare, informarea incorectă, dar şi, în acelaşi timp, din perspectiva mea, apare şi riscul unei deprecieri a încrederii populaţiei privind experţii noştri, adevăraţi experţi.

Fiindcă apărând la televizor cu inscripţia "general în rezervă", fost şef al sau fost comandant sau alte titluri care apar pe bandă, aceştia pot să producă o problemă instituţiei.“

VIDEO. Episodul 1 al podcastului ZIC & IO, cu Adelin Petrişor şi Ştefan Dănilă: 

Episodul 2. Oamenii pot pierde bani când oricine îşi dă cu părerea despre economie

"Oamenii, prin promovarea unor idei false, greşite, incorecte, neadevărate, pot pierde bani, pot pierde foarte mulţi bani", spune Daniel Apostol, fost jurnalist, acum Director de Comunicare la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În studioul Paginademedia.ro, jurnalistul Constantin Rudniţchi a povestit până unde poate merge aruncatul cu părere :

“Recent am văzut un interviu cu părintele Calistrat. Ceea ce m-a frapat este că părintele Calistrat făcea analize, cu ghilimelele de rigoare, geopolitice, politice, interne, internaţionale, externe şi aşa mai departe şi evident şi economice.

Printre altele, părintele Calistrat spunea foarte clar acolo, la România TV, că trebuie să se ferească oamenii de bănci, cei care au credite să se ducă repede să le plătească cât poate de repede, să scape de bănci. Adică băncile erau nişte, mă rog, aducătorul de rău, aproape Satana.

Şi media e problema. Adică nu poţi să iei, să-l faci pe un părinte, pe un preot, să-l faci analist economic.”

VIDEO. Episodul al doilea al podcastului ZIC & IO, cu Daniel Apostol şi Ştefan Dănilă
 

Episodul 3. Oamenii vin la spital doar când starea lor e foarte gravă

"Neîncrederea!" Acesta este principalul efect al "aruncatului cu părerea". "Neîncrederea în medici, în actul medical. Oamenii vin la spital doar când starea este foarte gravă", spune Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Jurnalistul Dorin Chioţea vorbeşte de avalanşa de părerologi :

"Sigur că de părerologi, da, e plină ţara, din păcate şi e plină în general, şi planeta. Dar parcă la noi există mai mulţi decât în alte părţi şi e o masă, din punctul meu de vedere, hai să zic aşa, compactă, de astfel de oameni care greşesc, zic eu că apar, la televiziunii în special, vorbind despre orice: de la încălzirea globală, până la COVID, de la cum înoată David Popovici, până la ce conţine, nu ştiu, o portocală. sunt oameni care au făcut carieră, au ajuns dându-şi cu părerea total neştiinţific."

VIDEO. Episodul al treilea al podcastului ZIC & IO, cu Betrice Mahler şi Dorin Chioţea

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ha Ha
    @Soby, știu că erau doar reluări, probabil au făcut o pauză de la difuzări ca să filmeze mai multe ediții noi
  • Soby Soby
    @Ha, oricum era doar reluări în ultima vreme...
  • Ha Ha
    Kanal D a scos emisiunea Roata Norocului din grilă, acuma emisiunea Tu Urmezi va fi sâmbătă și duminică de la ora 20
  • Soby Soby
    @abc+, iată și promo-ul:
    https://www.youtube.com/watch?v=-JSh4xZk4yo

    Să vedem ce grilă vor avea, iar la partea de prezentatori cred că vor fi aceeași ca la Antena 3 de acum (prin metoda TVR Info, de când s-a relansat erau aceeași prezentatori în care prezentau știri și programe informative difuzate pe TVR 1 și TVR 2, doar că s-a făcut concursuri de angajare pentru a mai adăuga oameni în plus pentru relansarea TVR Info).
  • abc+ abc+
    Din 27 Septembrie, Antena3 devine Antena3 CNN

Trimite un comentariu

sus