Skip to main content

World Vision România invită jurnaliştii să participe la webinarii despre abuzul sexual cu minori. Cum se pot înscrie jurnaliştii?

 
Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

World Vision România (fundaţie care desfăşoară programe de educaţie) invită jurnaliştii să participe la o serie de webinarii despre relatarea cazurilor de abuz sexual cu minori.

Publicitate

În luna februarie, organizaţia World Vision va realiza în parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti webinarii pentru a-i ajuta pe jurnalişti şi pe studenţii să relateze corect abuzurile sexuale cu minori.

Jurnalistii care doresc să se înscrie o pot face aici.

Ghid pentru jurnalişti cu exemple de bune practici

  • În urma webinariilor, fundaţia va realiza un ghid pentru jurnalişti care va cuprinde surse pentru documentare şi un set de reguli şi principii de bază şi exemple de bune practici. 
  • Acţiunea face parte din proiectul JUSTinACT, derulat de World Vision România în parteneriat cu asociaţiile Vedem Just şi Ecpat Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Sondaj World Vision: peste un sfert dintre elevi declară că li s-au cerut fotografii nud

Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu chestionaţi de World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud, iar un procent identic spun că le-au fost trimise astfel de fotografii. Aceleaşi date arată că peste 17% dintre adolescenţi au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri de către colegi.

Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România

"Cu toţii am asistat la relatări absolut tulburătoare din partea jurnaliştilor şi ONG-urilor despre modul în care unele instanţe judecă abuzurile sexuale în care sunt implicaţi minori. Nu trebuie să mai permitem niciodată unui procuror sau judecător să învinuiască copiii-victime, în special fetiţele. 

Este îngrozitor că în faţa instanţelor ajung copii de 11 sau 12 ani care trebuie să dovedeasccă că nu şi-au dat consimţământul unui adult pentru a întreţine un raport sexual cu acesta. Nu putem să mai trăim într-o societate care învinuieşte copii lipsiţi de apărare în faţa agresorilor.

De aceea World Vision România intervine alături de VeDem Just, prin proiectul JUSTinACT, cu programe de informare atât pentru copii, părinţi şi profesori, cât şi pentru jurnaliştii care de multe ori aduc în atenţia noastră poveştile copiilor abuzaţi."

Cristi Danileţ, judecător, membru fondator VeDem Just:

"În ultimii ani, au existat mai multe modificări ale legislaţiei penale referitoare la infracţiunile de natură sexuală cu minori, în contextul în care a crescut exponenţial numărul de victime-minore ale abuzurilor sexuale. Acest proiect de lege este o evoluţie fantastică, vor fi protejaţi de acum înolo un număr mult mai mare de copiii.

Astfel, legislaţia din România se alinează la standardele UE şi ale SUA. Punctul slab al legii este o relaxare a regimului de pedepse pentru actele sexuale între minori: dacă un băiat de 17 ani va întreţine o relaţie intimă cu o fată de 13, acest tip de faptă nu va fi sancţionat, căci diferenţa dintre cei doi nu este mai mare de patru ani."

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus