Skip to main content

"Preţul cerut RCS de către Antene, de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi"

 

Preţul cerut RCS de către Antene, de şapte milioane de euro, este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi”, a declarat, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu – ACC, care reuneşte jucătorii din piaţă.

Publicitate

În interviul acordat Paginademedia.ro, Petric vorbeşte şi despre un conflict mai vechi al cabliştilor cu Antenele, care, spune el, forţau vânzarea posturilor Euforia şi Antena 2 numai la pachet cu gratuitele Antena 1 şi Antena 3.

Interviul, în continuare:

Din informaţiile Paginademedia.ro, dacă programele scumpe cer între 10 şi cel mult 20 de cenţi pe lună de la fiecare abonat, preţul cerut de Antene se ridica la circa 70 de cenţi.

Petrişor Obae: În comparaţie cu celelalte posturi de pe piaţă, cum este preţul cerut de Antena Group celor de la RCS pentru retransmisia posturilor pe reţeaua Digi?
Radu Petric: Niciun operator nu a plătit vreodată, de când există cablu în România, o asemenea sumă pentru a retransmite un post de televiziune.

Care este preţul mediu de retransmisie pentru un post TV?
Clauzele comerciale mă împiedică să pot da cifre exacte. Pot spune însă că preţul de şapte milioane de euro pe an (adică aproximativ 60 de eurocenţi pentru fiecare abonat pe lună) este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi de pe piaţă.

Antena 1 este prima televiziune free tot air (care se poate prinde cu o antenă clasică) care cere bani pentru difuzare. Sunt zone în care Antena 1 se poate prinde şi cu o antenă normală, cu furculiţa, cum se spune. Cât este de corect ca unii să recepţioneze gratuit, iar altora să li se ceară bani pentru asta?

Între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă

Digi TV este o platformă DTH, nu intră sub incidenţa must carry, care impune retransmisia posturilor gratuite, cum este Antena 1.
Aici este o mare problemă. În mod normal, nu se legiferează diferit telefonia fixă şi telefonia mobilă, internetul mobil şi internetul prin cablu. Se legiferează, pur şi simplu, servicii respective.

În alte ţări este la fel?
Din cunoştinţa mea, distribuţia de audiovizual nu este diferit reglementat în funcţie de tehnologie. Când vine vorba de serviciile de retransmisie, sunt acelaşi reguli, nu contează că sunt făcute prin cablu, eter, internet sau DTH. Altfel, vorbim de denaturarea concurenţei, pentru că fiecare tehnologie are avantajele ei, dar furnizează servicii similare.

Oricum, în acest clar, toate datele par să arate că, între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă.

(P) Vrei să asiguri creditul obţinut de partenerul din străinătate pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor furnizate?

Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate

Cum se negociază preţul cu posturile TV?
Este o negociere liberă. Problema aici este că Antena 1 este o televiziune liberă la retransmisie. De ce trebuie să plătească cei abonaţi la DTH un post care pe cablu sau în eter este liber la retransmisie?

Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate. De altfel, discuţii asmănătoare au fost şi cu cabliştii. Deşi legea impunea cabliştior să pună în grilă Antena 1 şi Antena 3 (altfel încălcau legea!), Intact forţa vânzarea la pachet numai împreună cu Euforia şi Antena 2.

Cum făceau asta?
Chiar dacă sunt posturile sunt libere la retransmisie, cabliştii aveau nevoie de un acord de la Intact pentru a le pune în grilă. Ei întârziau să trimită acest acord. Totul s-a rezolvat după un conflict deschis, în faţa CNA: Printr-o decizie a CNA, s-a stabilit că, dacă acordul nu este trimis într-un anumit termen, se consideră aprobat tacit, iar cabliştii pot pune posturile în grilă.

Pro TV nu a pus niciodată aşa problema. Acolo era clar ce posturi sunt gratuite şi care sunt pe bani.

Vezi filmul evenimentelor de vineri, pe Paginademedia.ro, AICI.

Citeşte despre lupta în comunicate de sâmbătă, AICI.

Foto: Money Express

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Polat Polat
    Are mare dreptate ce spune Radu Petric.Nu poti sa ceri tu post gratuit bani pe dth.Adica eu care sunt abonat la Digi tv satelit de ce sa-mi mareasca mie pretul pentru ca asa vrea Voiculescu si ale lui Antene?7 milioane de euro pe an e o suma foarte mare si nu merita Antenele atatia bani din partea celor de la Rcs Rds!E hotie pe fata ce vrea Voiculescu sa faca cu abonatii Rcs!
  • Ibrail Ibrail
    Asta nu este "armata" ci oameni care GANDESC cu propiul creer. Ei nu se lasa manipulati de Felix si Ghita,prin slugile lor de la Antene si "Romania" tv.
  • mircea mircea
    Dumnezeule, ce armata de postaci au astia de la PDL ! Bine-inteles, platiti din banii nostri.
  • felix motanu felix motanu
    era si timpul sa le dea cineva peste bot mizeriilor de la intact
  • mad79 mad79
    in sfarsit pune cineva punctul pe I si nu se va mai considera acest conflict,ca unul declansat politic!
    Unii de pe aici ziceau ca Basescu ia pus pe astia de la RCS-RDS,sa scoata A3,ca o manevra politica.Poate indoctrinatii si spalatii pe creieri ai antenelor,vor vedea ca este un conflict declansat de antene,nu de RCS-RDS!
    Ar fi culmea ,ca in urma acestui conflict RCS,sa fie preferat de mai multi oameni,decat de cei care ar alege sa plece din retea.
    Eu am de 14 ani contract cu ei,si nu am avut NICIODATA vreo problema cu serviciile lor.Nu compania este de vina,pentru serviciile oferite prost,ci cei care se ocupa punctual de zona de servicii,din zonele ce au probeleme.
    Omul sfinteste locul,nu invers!!!!!!
  • digimobilu' digimobilu'
    Calitatea semnalului la Digi Satelit? WOW! mai bine ma uit pe YouTube :)
  • mihai mihai
    rcs rds rules..nu dati bani securistilor. investiti in tehnologie. exact ca si pana acum. de aceea avem cel mai tare internet din europa si cel mai ieftin.numai spun de calitatea posturilor digisport care e egala cu cea a sky in europa
  • sofia sofia
    ...si in curand si Europa League.
  • ciudatu' ciudatu'
    Managementul antenelor imi seamana din ce in ce mai tare cu Geoana!
  • Ibrail Ibrail
    "Intact" va pierde lupta cu RDS! Nu vad pe nimeni plecand de la RDS-RCS si pierzand calitatea semnalului si a internetului de aici .Putem adauga si cele trei canale de sport, DIGI, care vor transmite de la anul ,pe langa campionatele cele mai bune, si Liga Campionilor. Sa nu cedeze in fata turnatorului, nici un milimetru.
  • dave88_ady dave88_ady
    Sper sa se ajunga la situatia in care ca cei de la Antene sa le dea bani celor de la RDS sa ii reintroduca in grila.

Trimite un comentariu

sus