Skip to main content

"Preţul cerut RCS de către Antene, de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi"

 

Preţul cerut RCS de către Antene, de şapte milioane de euro, este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi”, a declarat, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu – ACC, care reuneşte jucătorii din piaţă.

Publicitate

În interviul acordat Paginademedia.ro, Petric vorbeşte şi despre un conflict mai vechi al cabliştilor cu Antenele, care, spune el, forţau vânzarea posturilor Euforia şi Antena 2 numai la pachet cu gratuitele Antena 1 şi Antena 3.

Interviul, în continuare:

Din informaţiile Paginademedia.ro, dacă programele scumpe cer între 10 şi cel mult 20 de cenţi pe lună de la fiecare abonat, preţul cerut de Antene se ridica la circa 70 de cenţi.

Petrişor Obae: În comparaţie cu celelalte posturi de pe piaţă, cum este preţul cerut de Antena Group celor de la RCS pentru retransmisia posturilor pe reţeaua Digi?
Radu Petric: Niciun operator nu a plătit vreodată, de când există cablu în România, o asemenea sumă pentru a retransmite un post de televiziune.

Care este preţul mediu de retransmisie pentru un post TV?
Clauzele comerciale mă împiedică să pot da cifre exacte. Pot spune însă că preţul de şapte milioane de euro pe an (adică aproximativ 60 de eurocenţi pentru fiecare abonat pe lună) este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi de pe piaţă.

Antena 1 este prima televiziune free tot air (care se poate prinde cu o antenă clasică) care cere bani pentru difuzare. Sunt zone în care Antena 1 se poate prinde şi cu o antenă normală, cu furculiţa, cum se spune. Cât este de corect ca unii să recepţioneze gratuit, iar altora să li se ceară bani pentru asta?

Între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă

Digi TV este o platformă DTH, nu intră sub incidenţa must carry, care impune retransmisia posturilor gratuite, cum este Antena 1.
Aici este o mare problemă. În mod normal, nu se legiferează diferit telefonia fixă şi telefonia mobilă, internetul mobil şi internetul prin cablu. Se legiferează, pur şi simplu, servicii respective.

În alte ţări este la fel?
Din cunoştinţa mea, distribuţia de audiovizual nu este diferit reglementat în funcţie de tehnologie. Când vine vorba de serviciile de retransmisie, sunt acelaşi reguli, nu contează că sunt făcute prin cablu, eter, internet sau DTH. Altfel, vorbim de denaturarea concurenţei, pentru că fiecare tehnologie are avantajele ei, dar furnizează servicii similare.

Oricum, în acest clar, toate datele par să arate că, între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă.

(P) Vrei să asiguri creditul obţinut de partenerul din străinătate pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor furnizate?

Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate

Cum se negociază preţul cu posturile TV?
Este o negociere liberă. Problema aici este că Antena 1 este o televiziune liberă la retransmisie. De ce trebuie să plătească cei abonaţi la DTH un post care pe cablu sau în eter este liber la retransmisie?

Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate. De altfel, discuţii asmănătoare au fost şi cu cabliştii. Deşi legea impunea cabliştior să pună în grilă Antena 1 şi Antena 3 (altfel încălcau legea!), Intact forţa vânzarea la pachet numai împreună cu Euforia şi Antena 2.

Cum făceau asta?
Chiar dacă sunt posturile sunt libere la retransmisie, cabliştii aveau nevoie de un acord de la Intact pentru a le pune în grilă. Ei întârziau să trimită acest acord. Totul s-a rezolvat după un conflict deschis, în faţa CNA: Printr-o decizie a CNA, s-a stabilit că, dacă acordul nu este trimis într-un anumit termen, se consideră aprobat tacit, iar cabliştii pot pune posturile în grilă.

Pro TV nu a pus niciodată aşa problema. Acolo era clar ce posturi sunt gratuite şi care sunt pe bani.

Vezi filmul evenimentelor de vineri, pe Paginademedia.ro, AICI.

Citeşte despre lupta în comunicate de sâmbătă, AICI.

Foto: Money Express

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • marturie marturie
    inca o minciuna a lui pitic : cel mai scump post de piata a fost gsp(pe vream consortiului) 3 euos pe abonat acum e digi sport -1 euros/abonat .dar niciunul dintre aceste posturi nu a fost dat la retransmisie unui operator .
  • marturie marturie
    acum 4 ani se facea ca nu stie de santajul antenelor , n-avea suficiente dovezi . erau toti pe o mana cu rcs . acum vad ca le stie pe toate . nu e un razboi politic . rcs a ajuns monopolist datorita lui voiculescu : au luat liga 1 in celebrul consortiu . voiculescu a ramas cu plasa . abia de anul asta din februarie cna-ul a stopat santajul antenelor . daca intereseaza pe cineva toate legile din audiovizual si comunicatii se fac la comanda si in interesul rcs-ului de ani buni . pronostic : se va face pace , sunt prea ticalosi corb la corb ...
  • alphas alphas
    Ma scuzați că mă bag, numai ca întreb și io, ca omu: da' dă ce sunt captivi? E cumva fro zonă de asta aflată sub o umbrela energetica paranormală unde nu bate satelitu? Ori sunt pe la noi ceva județe pilot cooptate în Rezbelul stelelor, care beneficiază de niscaiva protecție energetică totală, direct din Star Trek?
  • aslan aslan
    RCS & RDS este o "companie" care nu da doi bani pe client. Pentru ei, clientii sunt niste oi care trebuie mulse pana la ultima picatura.
    Eu nu am avut probleme cu ei des; in vreo 11 ani de contract mi-a picat semnalul tv de cel putin 100 de ori. De la prima sesezare pe care am facut-o catre acesti mafioti m-am convins ce companie de rahat este. As pleca zburdand de la ei, dar nu am alternative.
  • smy smy
    Unii consumatori sunt captivi. Adica, exista zone in tara unde Digi are monopol.
  • aslan aslan
    RCS & RDS au inceput sa isi bata joc dupa ce au acaparat piata. La aceasta firma sunt probleme atat cu internetul, cat si cu posturile tv pe care nu le putem receptiona si in plus facturile nu vin niciodata la timp.
  • steven steven
    Sunt abonat digitv pe dth.Am ramas fara Antene,dar nu plang dupa ele.Daca ar fi sa aleg intre digisporturi si antene,aleg siguri digisporturile.Ganditi-va unde in Europa mai aveti la 25 de ron un pachet de programe baza,plus 3 canale de sport premium?Privind raportul calitate/pret de la digitv,este cea mai buna oferta de pe piata.Plus ca,locuind la țara,am si internet de mica viteza+telefonie fixa cu convorbiri nelimitate in retea incluse in acelasi pret de 25 de roni.Cine din Romania sau din Europa da un pret mai bun?!?!
  • Andy Andy
    La televizor se vede impecabil, Internet-ul merge perfect. Tot ce sper e să scoată Antenele şi de pe cablu şi să bage Eurosport HD.
  • relu matriteru relu matriteru
    Este incredibila campania dusa de antene acum impotriva RCS. Baga tot felul de stiri alarmiste, ca iese lumea in strada, ca se revolta abonatii, numai vrajeli, Pe Gadea cel evlavios il roade pizma de cat castiga RCS si lor nu le da nimic ca le e foame. Vor 7 mil ca posturile porno. Stoiceasca este foarte afectata kiar acum cum ca e un abuz. Tanti, cui nu-i convine skimba firma de cablu, nu asa zicea fratele vostru Badea Shaolin? Ce va fu...ra grija de interesele abonatilor? Va e foame asta e adevaru. Voua care sunteti CNN-ul din Carpatii Meridionali si de Curbura. Va distruge profitu lui Teszari.
  • violet violet
    virulenta comentariilor pro-rcs dau de gandit...ca si atacurile antivoiculesciene...pare o miscare gandita de dinainte toata chestia asta...nu ar fi exclus ca dupa alegeri rcs sa fie iarasi foarte prietenos
  • Rahan Rahan
    conflictul e de natura politica, intrucat si RDS poate avea simpatii politice, nu-i asa?
  • Mircea Mircea
    Pt Antenisti ... Ar trebui sa faca un pret ( pachet ) cei de la DIGI pt cei care doresc Antena 1 . As fi curios cati ar plati de ex 5 euro pe luna in plus la abonament ?
  • Ramux Ramux
    deci sa ajuns la concluzia ca ANTENA cere o suma exagerat de mare si cea mai mare suma din televiziuni
    acum daca antena nu lasa din pret tot pe RCS se da vina?
    pretul cerut de ANTENA e de cateva ori mai mare adica sa facem un calcul, cel mai mare pret e de 20 de cenți pe abonat, antena cere 70 de cenți. 20 de cenți ar veni pana in 2 milioane. cum poate fi tupeu asa mare sa cera cu 5 milioane mai mult de cat pachetul HBO? care probabil despre el e vorba la 2 milioane.
    oricum RCS asteampa ca ANTENA sa lase din pret gratis nu va fi dar eu unu nu as vrea sa platesc acestui post mai bine fara.
  • apoliticul apoliticul
    Calitatea semnalului la digi?Glumesti nu?
    Au cel mai prost semnal dintre operatorii din romania.La cel mai mic norisor apar patratelele.
  • 1q 1q
    Exact :) !
    in fine, oricat de rau voitor as fi ,si anti antene, este evident ca A1 este al doilea post ca importanta (conform cifrelor) dupa protv si netransmiterea lui este o problema.
    asta nu inseamna ca cred balivernele lor cum ca basescu a comandat scoaterea lor de pe DTH.
    totusi...cati postaci are pdl-ul...pfff !!

Trimite un comentariu

sus