Skip to main content

Traian Băsescu: Ponta este hotărât să pună presa sub control. Ţinta ordonanţei ar putea fi TVR

 

traian-basescu-24„Spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul dar o face mai cinic şi mai brutal”, a declarat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, acuzându-l pe Victor Ponta de tentativă de pune sub control presa, relatează HotNews.ro.

Publicitate

Şeful statului a spus că televiziunea publică ar putea fi afectată de ordonanţa privind insolvenţa.

"TVR e într-o situaţie extrem de dificilă financiar, înţeleg că a angajat programe şi investiţii în maşini extrem de costisitoare, şi mă tem că mâine poimâine e în insolvenţa, nu are cum plăti, şi o să vină poate cineva care are lichidităţi. Şi cum există ori un Voiculescu ori un Ghiţă care din cotracte cu statul par a avea bani suficienţi, ne trezim că vin salvatorii. Nu spun că aşa o să fie, dar e un scenariu pe care ni-l putem imagina."

Din declaraţiile şefului statului:

"Articolul 81 alineatul 3 e discriminatoriu categoric, vizează proceduri strict pentru audiovizual.

Citez din Constituţie, art 16 al 1: Cetăţenii sunt egali în faţa legii, fără privilegii şi discriminari.

În aceste televiziuni lucrează cetăţeni.

Întreruperea emisiei imediat ce se declanşează insolvenţa, înainte de validarea planului de reorganizare nu face decât să aducă structurile din audio-vizual în situaţia de faliment în mod direct.

Aceste întreprinderi private trăiesc din publicitate în primul rând.

Faptul că televiziunilor şi radiourilor li se aplică un regim discriminatoriu, mă îndreptăţeşte să spun că, spre deosebire de Năstase, care plătea presa, Ponta e la fel de hotărât să pună sub control presa, dar o face mult mai cinic şi brutal.

Nu are nicio explicaţie de ce aplică un regim discriminatoriu televiziunilor.

Nu vreau să pozez într-unul care se pupă cu televiziunile şi radiourile. Am avut conflicte câte nu a avut probabil niciun politician.

E un pas uriaş în afară liniilor democratice. E o acţiune nedemocratică ce va aduce mari deservicii României.

Vă asigur că mai devreme sau mai târziu şi structurile politice, şi cele ce ţin de orgnizaţiile internaţionale ale presei, vor reacţiona extrem de viguros.

Oricare dintre noi se poate supăra pe o televiziune şi să se certe cu ea, dar las-o acolo, nu o închide, ca îşi revine ea, iţi revii tu, până la urma."

Şeful statului a apreciat că ţinta ordonanţei privind insolvenţa ar putea fi televiziunea publică

"Mi-aş permite o speculaţie. Nu ştiu dacă e aşa sau nu. Am primit şi azi declaraţia lui Ponta, să plătească banii înainte. Pai asta nu face nicio altă firmă. Dar mă duce cu gândul la altceva: nu cumva ţinta este TVR?

TVR e într-o situaţie extrem de dificilă financiar, înţeleg că a anagajat programe şi investiţii în maşini extrem de costisitoare, şi mă tem că mâine poimâine e în insolvenţă, nu are cum plăti, şi o să vină poate cineva care are lichidităţi. Şi cum există ori un Voiculescu ori un Ghiţă care din cotracte cu statul par a avea bani suficienţi, ne trezim că vin salvatorii. Nu spun că aşa o să fie, dar e un scenariu pe care ni-l putem imagina."

Traian Băsescu, despre aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvenţă

"Art. 83 al. 3 a e un articol care discriminează radiourile şi televiziunile. Art. 348 al. 2 permite aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvenţă. Sunt foarte multe firme în insolvenţă şi nimeni nu stabileşte cum se aplică retroactiv.

Se lasă posibilitatea ca discreţionar Guvernul să acţioneze pe o firmă sau alta, cum îi convine lui. Chiar dacă asta au avut în cap, e profund neconstituţional. Art. 15 al. 2 din Constituţie spune clar că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Orice altă lege nu poate dispune decât pentru viitor.

Art. 348 înfrânge aceste principii şi permite retroactivarea. Dacă Avocatul poporului nu ar fi atât de îndatoritor faţă de Guvern, cred ca ar trebui să reacţioneze. Până acum nu am văzut nicio reacţie pe ordonanţele Guvernului, deşi e singura instituţie care le poate ataca. Sper să atace această ordonanţă la CCR."

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    N-as fi crezut vreodata ca am sa dau dreptate unor declaratii facute de personajul sinistru din fotografia de mai sus pentru organul de propaganda online numarul 1, dar tare mi-e teama ca e vorba cel putin de iresponsabilitate (daca nu chiar de rea-vointa) atat in continutul Codului Insolventei, in general, cat si in graba cu care este promovat.
    Imi pare a fi o actiune heirupista foarte periculoasa, menita in proncipal sa intareasca pozitia ANAF fata de cei in insolventa, dar cu pretul negarii sanselor acestora de a-si mai reveni. Se prea poate ca presa sa fie doar victima colaterala dar, oricum, e un fel de n-ar mai fi acest Cod al Insolventei.

Trimite un comentariu

sus