Skip to main content

VIDEO. Mikey Haş: Vloggerii tind să facă foarte multe compromisuri în ceea ce priveşte plasarea de produs şi relaţia cu brandurile

 

INTERVIURILE Paginademedia.ro. “În momentul în care îţi alegi brandurile şi ei te vor trata cu respect”, spune Mikey Haş despre relaţia dintre vloggeri şi clienţii de publicitate.

Publicitate

Despre vlogging şi avântul fenomenului în acest an, despre publicitate, branduri şi ce vor clienţii, cu Mikey Haş la Interviurile PaginademediaTV. Câţi bani face anual? Un ordin de mărime: o sumă "de şase cifre peste". Adică suta de mii. Sau sute. De euro.

Plus o poveste cu odorizante de WC, o propunere funny şi un client prea rigid.

Mikey Haş:

Vloggerii greşesc în foarte multe locuri. Piaţa vloggingului e la început, e într-o stare incipientă şi nu există un tipar pe care toată lumea să îl urmeze. În momentul acesta, oamenii se caută, sunt într-o permanentă căutare, nu ştiu exact în ce direcţie vor merge lucrurile, care va fi direcţia care va dicta noul standard. Atunci ei încearcă să facă tot felul de lucruri şi cu asta vin şi multe greşeli, evident, pentru că numai din greşeli înveţi.

Una dintre problemele pe care le-aş vedea e că vloggerii tind să facă foarte multe compromisuri în ceea ce priveşte plasarea de produs şi relaţia cu brandurile. Asta cred că e o foarte mare greşeală şi un subiect foarte delicat care pe viitor i-ar putea afecta.

E un vlogger care a dispărut de pe piaţă din cauza asta.

Cum i-ar afecta şi care e riscul?

Mikey Haş: Vorbeam înainte de emisie despre bloggeri, cum au apărut ei şi acest nou trend, bloggerii. În momentul acela, brandurile şi agenţiile s-au aruncat pe ei pentru plasarea de produs, pentru expunere, şi bloggerii, pentru că se văzuseră dintr-o dată bombardaţi cu oferte, au acceptat foarte multe oferte, chiar dacă de multe ori nu rezonau cu publicul lor sau îi făceau pe ei să pară ridicoli că endorsează nişte produse într-o anumită manieră. Asta a avut un impact foarte puternic asupra declinului lor, asta am văzut şi în vloggingul de astăzi.

Cum ar trebui făcută această plasare e produse?

Mikey Haş: În primul rând, trebuie să ai o gândire pe termen lung aici, în cazul în care vrei să supravieţuieşti mult în piaţă. Dacă ai o gândire pe termen scurt şi cariera ta va fi pe termen scurt. Ei trebuie să înţeleagă că nu o să moară de foame.

Important este că foarte multe branduri vor veni, vor începe din ce în ce mai agresiv să intre pe nişa asta, pe digital video. Ceea ce ar trebui ei să facă este să-i trieze şi să îi aleagă doar pe cei care sunt valoroşi doar pentru ei, adică pe cei care rezonează cu publicul lor.

Cu siguranţă vor veni branduri la tine şi în momentul în care îţi alegi brandurile şi ei te vor trata cu respect. De multe ori, şi eu a trebuit să spun nu, ori pentru că brandul nu rezona cu publicul meu, ori pentru că brief-ul era unul absolut stupid şi ridicol pentru că de la agenţii îţi vin nişte mailuri de te doare capul de multe ori.

Cea mai stupidă chestie care ţi s-a cerut de la un client de publicitate?

Mikey Haş: Am primit o ofertă de la un brand care făcea odorizante de wc. În primă fază, când am văzut brief-ul, am zis că nu rezonează cu publicul nostru, după m-am gândit că aş putea să fac o caterincă foarte faină, ar ieşi un sketch foarte amuzant.

Am făcut un mail repede cu un scenariu, dar mi-au spus că “nu putem să punem produsul într-o astfel de lumină, nu putem să vorbim urât despre produs”. Evident că le-am spus că oamenii îşi fac treaba mare pe produsul vostru, literalmente, în fiecare zi, trebuie să ai simţul umorului când faci odorizante de wc, nu poţi să fii rigid. Oamenii nu au avut niciun fel de deschidere să fie funny.

Mikey Haş despre dezvoltarea vloggingului, publicitate, branduri, clienţi şi agenţii:

Când ţi-ai dat seama că ceea ce faci tu devine o treabă serioasă?

Mikey Haş: În momentul în care oamenii au început să mă contacteze şi să manifeste interes pentru ceea ce fac, am zis că dacă acum e aşa, cu siguranţă în câţiva ani se vor schimba lucrurile.

Când se întâmpla asta?

Asta se întâmpla cam prin 2013.

Din 2013 ai început să trăieşti din vlogging?

Da, într-o oarecare măsură. La început veniturile erau destul de modeste, dar ai putea spune că un minim pe economie făceam.

Am citit într-un interviu că atunci când erai la Deva, încasările erau undeva la 300 de euro pe lună. De când au crescut exponenţial?

Au crescut foarte mult începând de anul acesta. Agenţiile şi-au schimbat cumva modul de a privi media şi au început să investească şi în online şi asta s-a simţit foarte puternic începând de anul acesta. Din primăvară s-a simţit o investiţie puternică.

E vorba de campania Tadaam, acela a fost ca un push pentru tine?

Mikey Haş: Pentru mine şi nu numai. Pentru toţi creatorii de content din România am putea spune, pentru că a fost ceva fără precedent: o corporaţie gigantică a luat un influencer de pe internet, un vlogger, un creator de content şi l-a făcut imaginea unui produs de-al lor.

Acest lucru a creat un precedent foarte important. Asta lasă loc şi altor influenceri de genul ăsta să se asocieze cu branduri. De exemplu acum Vodafone în are pe Matei Dima. Cu siguranţă şi alte branduri vor prelua alţi inflenceri şi vloggeri ca imagine.

Ai simţit aşa o explozie după acel moment, pe zona de vlogging, în general, în România?

Da pentru că oamenii au început să prindă curaj, au văzut că ceea ce am făcut eu şi ei pot face şi bineînţeles că acest lucru i-a încurajat şi pe alţii să se apuce. Au apărut foarte mulţi creatori de content, vloggeri.

Dar chiar aşa, oricine poate face aşa ceva?

Mikey Haş: Da, oricine poate face. Una din diferenţele dintre internet şi TV este că pe internet nu trebuie să ai neapărat o dicţie perfectă, o prezenţă perfectă, un body language perfect, nu trebuie să fii ţiplă, să nu ai greşeli, este acceptată latura umană pe care oamenii vor să o vadă.

Vor să te vadă cu greşelile şi cu defectele tale şi asta cred că atrage. Uite, de exemplu, Bianca Adam - Tequila, avea de când s-a apucat de vlogging un defect de vorbire, dar a prins foarte bine din cauza energiei pe care o are ea. Poate că pe TV nu ar fi avut şanse, pentru că nu se putea exprima foarte coerent. Astăzi este al doilea cel mai mare youtuber din România.

(…) Cu siguranţă vor veni branduri la tine şi în momentul în care îţi alegi brandurile şi ei te vor trata cu respect. De multe ori, şi eu a trebuit să spun nu, ori pentru că brandul nu rezona cu publicul meu, ori pentru că brief-ul era unul absolut stupid şi ridicol pentru că de la agenţii îţi vin nişte mailuri de te doare capul de multe ori.

De ce vin cererile astea, nu înţeleg mediul sau ce se întâmplă?

Mulţi habar nu au, nu înţeleg mediul digital. Şi nu numai că nu îl înţeleg, am impresia că nici nu fac vreun efort să îl înţeleagă.

Ce ar trebui să înţeleagă, măcar la nivel de principiu?

În primul rând trebuie să înţelegi că e un mediu foarte dinamic. Lucrurile se schimbă extrem de repede. Ceea ce este trendy acum, poate nu o să mai fie peste două zile.

Dacă eşti pe ele ca brand, ai foarte mari şanse să reuşeşti. Dacă te asociezi cu o persoană care ştie ce este cool şi ceea ce este “lame” pe internet, ai şanse foarte mari să reuşeşti. Un om de agenţie poate nu este contectat tot timpul cu lumea internetului, pentru că are alte lucruri de făcut.

Tu simţi presiunea asta, că poate mâine lumea nu mai consumă ce îi spun eu acolo?

Nu, pentru că mă concentrez foarte puternic să merg înainte şi să fac lucruri noi, adică nu am ajuns la nivelul la care să îmi fie frică de plafonare, pentru că vreau în permanenţă să mă reinventez, să fac altceva.

Eu m-am maturizat foarte mult în ultimii cinci ani de când m-am apucat de doză şi am învăţat extrem de multe lucruri. Sunt o cu totul altă persoană astăzi. Contentul meu reflectă asta. Dacă iniţial contentul meu a fost unul pueril, exact cum sunt mulţi bloggeri la început care astăzi postează, astăzi s-a transformat într-un bussines, adică e mai mult decât content.

Pe de altă parte, sunt om de afaceri, am preocupări de oameni serioşi şi contentul meu reflectă asta şi cred că se va maturiza în continuare odată cu mine.

Oamenii vor simţi asta, nu mă tem că o să-mi pierd din abonaţi pentru că sunt sigur că se va găsi cineva să mă urmărească chiar dacă eu mă voi schimba.

Dar dacă o să spună că eşti prea serios?

Mikey Haş: Da, îmi asum treaba asta. Bineînţeles că pentru un puştan de doisprezece ani, peste cinci ani nu o să mai fiu relevant, dar o să fiu relevant pentru oamenii de peste douăzeci. Am grijă să am sub egida Viral Studios şi vloggeri care sunt relevanţi pentru acea nişă, adică am început să caut noi talente pe care să le creştem şi cu care să speculăm alte nişe.

De exemplu, acum îl avem pe canalul Ghiduşii pe Alex Ghiduş care face experimente sociale şi care rezonează cu un public puţin mai jos decât Doza de Haş. Dacă vine cineva de la un brand de îngheţată, am putea avea placement pentru puştani sub cincisprezece ani, că îl avem pe Ghiduş, de exemplu.

Viral Studios este o minicasă de producţie, facem reclame, virale, ştii viralul cu “Cristi, bă, Cristi”? Noi l-am făcut.

Vi s-a cerut să faceţi un viral dar lumea să nu ştie că voi l-aţi făcut?

Da.

Cum procedaţi?

Ştii viralul cu băieţelul acela rus care vorbeşte pe rusă şi plânge? Tot noi l-am făcut şi pe ăla şi a fost pentru Cola.

E mai eficient un viral decât o reclamă clasică?

Clar, este cea mai puternică producţie pe care o poţi face pe internet, viralul.

În funcţie de ce se plăteşte un proiect de acest gen?

Discuţia iniţială este “atât te costă viralul”. Dacă explodează şi face 20 de milioane de vizualizări, foarte bine, dacă face doar un milion, aia e, adică ne asumăm pe ambele părţi riscuri. Se poate face un deal, în funcţie de câte vizualizări face, dar e greu de cuantificat, pentru că, în momentul în care devine viral, se împrăştie pe tot felul de platforme şi nu ai cum să le ţii evidenţa la toate.

Cum vezi tu această dezvoltare în zonele de online video, TV clasic video şi publicitate video, la cum merg lucrurile acum?

Mikey Haş: La cum le simt, mare parte din banii care sunt băgaţi acum în media se vor muta în online. Nu neapărat în online video, ci în online în general, cu totul. Sunt studii care ne spun că oamenii în pauzele publicitare din timpul emisiunilor prefeate, pun pe mute şi intră pe Facebook, telefon şi scrolează. E, în momentul în care tu, ca agenţie, intri pe TV şi îţi pui un spot publicitar, acela nu va fi văzut pentru că omul dă pe mute şi intră pe internet. Deci ca să îl atingi, trebuie să intri pe internet.

În momentul în care banii se vor muta pe digital, domeniul va creşte, evident, iar televiziunile se vor adapta, clar, adică nu au încotro

VIDEO. Mikey Haş, despre vlogging, la PaginademediaTV:

ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ cu Mikey Haş la PaginademediaTV, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alex alex
    Pentru un om care ia clipuri de pe net si le comenteaza e cam prea ridicat in slavi. Normal ca nu are presiunea contentului pentru ca tot timpul va fi ceva de preluat de pe net. Cei care efectiv sunt creatori de continut au grija asta. Macar vlogeri originali de aveam ...

Trimite un comentariu

sus