Skip to main content

CNA reacţionează după ce mai mulţi cântăreţi de trap s-au plâns că sunt cenzuraţi în contextul scandalului cu Gheboasă

 
CNA reacţionează după ce mai mulţi cântăreţi de trap s-au plâns că sunt cenzuraţi în contextul scandalului cu Gheboasă

Scandalul Gheboasă la Untold a ajuns să lovească şi în CNA. Mai multe publicaţii şi traperi au spus că instituţia ar fi reclamat la YouTube mai multe piese „trap”, în această săptămână, în contextul scandalului din jurul trapperului |Gabriel Emil Gavrilă, cunosctut drept Gheboasă

Publicitate

Declaraţiile sunt adevărate doar pe jumătate. CNA a sesizat YouTube, dar nu săptămâna aceasta, ci în luna mai, cu mult înainte de scandalul Gheboasă la Untold, care a avut loc la începutul lunii august.  

Forul audiovizual a reacţionat printr-un comunicat de presă şi dezminte că ar fi discutat, zilele acestea, despre piesele unor cântăreţi ca Nane, Albert Nbn, Credit sau Amuly.

Forul audiovizual a avut şedinţe publice în zilele de 8 şi 9 august (marţi şi miercuri), iar subiectele de discuţie pot fi găsite şi pe site-ul instituţiei. 

„Având în vedere informaţiile apărute în ultimele 24 de ore în mass-media, conform cărora Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat recent versurile unor melodii trap şi a decis să sesizeze platforma YouTube, instituţia noastră face precizarea că acest subiect nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţelor din 08 şi 09.08.2023”, au spus aceştia printr-un comunicat.

CNA menţionează că a analizat respectivele piese în luna mai, după ce a primit o reclamaţie de la telespectatori, forul fiind obligat prin lege să analizeze toate reclamaţiile. 

„Membrii Consiliului au decis, în şedinţa din 24.05.2023, să transmită o notificare către Google Ireland Limited, deoarece au constatat că accesul la videoclipurile monitorizate nu este restricţionat minorilor, nefiind utilizat niciun instrument de verificare a vârstei utilizatorului”, mai arată CNA.    

„Nu are nicio legătură cu recentul scandal mediatic provocat de prestaţia trapperului Gheboasă la festivalul Untold”

În final, forul precizează că „demersul din luna mai al Consiliului nu poate fi asimilat unui act de cenzură şi nu are nicio legătură cu recentul scandal mediatic provocat de prestaţia trapperului Gheboasă la festivalul Untold.” 

Comunicatul integral al CNA, în continuare:

Având în vedere informaţiile apărute în ultimele 24 de ore în mass-media, conform cărora Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat recent versurile unor melodii trap şi a decis să sesizeze platforma YouTube, instituţia noastră face precizarea că acest subiect nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţelor din 08 şi 09.08.2023.

În fapt, speţa a fost analizată în data de 24.05.2023, când au fost discutate rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare, ca urmare a unei reclamaţii din acea perioadă, pentru mai multe melodii care aparţin genului musical trap (Albert Nbn şi Nane – Zoro; Albert Nbn – Beto; Nane feat. Amuly, Credit şi Solomon – Rotaţie; Killa Fonic feat. Azteca şi Nane - Kpcoca; Amuly – Constant), identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube. Membrii Consiliului au decis, în şedinţa din 24.05.2023, să transmită o notificare către Google Ireland Limited, deoarece au constatat că accesul la videoclipurile monitorizate nu este restricţionat minorilor, nefiind utilizat niciun instrument de verificare a vârstei utilizatorului.    

Precizăm, de asemenea, că demersul din luna mai al Consiliului nu poate fi asimilat unui act de cenzură şi nu are nicio legătură cu recentul scandal mediatic provocat de prestaţia trapperului Gheboasă la festivalul Untold. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus